HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑνακοίνωση Πρωτοβουλίας Πολιτών Λευκάδος κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων

Ανακοίνωση Πρωτοβουλίας Πολιτών Λευκάδος κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων

Η Πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο σας ενημερώνει ότι παρευρέθηκε για 3η συνεχόμενη φορά στο Δ.Σ. της 10ης Ιουλίου 2019 προκειμένου να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση στο αίτημά της που αφορούσε α) την ανάκληση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και την παύση κάθε διαδικασίας ερευνών και εξόρυξης των υδρογονανθράκων, και β)στην ανάπτυξη ειδικού προγράμματος ενεργειακής εξοικονόμησης και χρηματοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αρχικά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γκογκάκης αρνήθηκε να θέσει το θέμα προς συζήτηση με την αιτιολογία ότι 1ον είχε συζητηθεί πριν 2 χρόνια και είχε ήδη ληφθεί απόφαση και 2ον για λόγους δεοντολογίας μιας και η σύνθεση του νέου ΔΣ απαρτίζεται από νέα μέλη και δεν θα έπρεπε να δεσμευθεί.

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι Μαριάννα Καρφάκη, Κων/νος Γληγόρης, Ευστάθιος Βλάχος και κ. Φρεμεντίτης, ανέφεραν ότι η προηγούμενη συζήτηση – ενημέρωση του θέματος που τελικά μετατράπηκε σε απόφαση (Ιούλιος του ΄17) ήταν βεβιασμένη και ελλιπής και πραγματοποιήθηκε από φορείς που θα ήταν «ευεργετημένοι» από ένα τέτοιο εγχείρημα, και για το λόγο αυτό θα πρέπει και να ξανασυζητηθεί.

Επίσης αναφέρθηκε ότι τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει και νέα στοιχεία έρχονται στο φως εις βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής μας.

Σε αυτή τη βάση και με αρκετή ένταση μεταξύ των συμβούλων και των μελών της Πρωτοβουλίας, αλλά και των Δημοτικών Συμβούλων μεταξύ τους, τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση του κ. Γληγόρη να συζητηθεί εκείνη τη στιγμή το αίτημά μας και να ληφθεί νέα απόφαση.

Απορρίφθηκε όμως κατά πλειοψηφία και επικράτησε η πρόταση του κ. Κογκάκη όπου ανέφερε ότι: «το Δ.Σ. λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών και της κοινωνίας θα πρέπει να διαβιβάσει το αίτημα και να απαιτήσει να ζητήσει από τα αυτοδιοιηκητικά όργανα της Περιφέρειας και του Δήμου να οργανωθούν ενημερωτικές ημερίδες σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για την ενημέρωση πολιτών φορέων και θεσμικών για να υπάρξει μια νέα συγκροτημένη απόφαση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη διαβούλευση (για το αν θα συζητηθεί ή όχι το αίτημα) κράτησε τουλάχιστον 1 ώρα.

Παρόλη την απογοήτευσή μας να μην συζητηθεί το αίτημα για 3η συνεχόμενη φορά, αποτελεί μια μικρή ικανοποίηση για εμάς το γεγονός ότι το Δ.Σ. επιτέλους δέχτηκε επισήμως ότι στην προηγούμενη απόφασή του υπήρχαν κενά και το σημαντικότερο οι πολίτες και ολόκληρη η κοινωνία δεν είχε ενημερωθεί για ένα τόσο ζωτικής σημασίας θέμα και ότι ανοίγει ένα παράθυρο για μια νέα απόφαση.

Εξάλλου ο νέος Δήμαρχος κ. Καλός έχει ήδη τοποθετηθεί δημόσια ότι είναι αντίθετος με τις εξορύξεις.
Δεν μένουν λοιπόν παρά μόνο 2 μήνες όπου το νέο Δ.Σ. θα κληθεί να συζητήσει το αίτημά μας και να το κάνει δεκτό και να προχωρήσει με τη βοήθεια όλων μας προς την ανάκληση των συμβάσεων.

Εμείς θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε με ότι νέο στοιχείο προκύπτει και φυσικά θα συνεχίσουμε να παρευρισκόμαστε στα Δ.Σ. προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημά μας.

Εμείς στην Λευκάδα λέμε: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Email:lefkasnodrillings@gmail.com
SAVE GREEK SEAS: https://savegreekseas.com/ψήφισμα/

Προηγουμενο αρθρο
Τα κανόνια της πλωτής γέφυρας
Επομενο αρθρο
Ο Καστός της Ηλιάνας Μαυρομάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.