HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοίνωση Συλλόγου Νυδριού για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Βίλχελμ Νταίρπφελντ

Ανακοίνωση Συλλόγου Νυδριού για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Βίλχελμ Νταίρπφελντ

Η αρετή της αναγνώρισης

Μία από καιρό οφειλή προς το Λιμενικό Ταμείο και συγκεκριμένα στον Πρόεδρό του κ. Κωνσταντίνο Βλάχο αποτελεί αυτή εδώ η ανακοίνωση. Ζητάμε ειλικρινή συγνώμη για την μεγάλη καθυστέρηση, η οποία οφείλεται στην γενικότερη αμηχανία μας, στον ωκεανό των υποχρεώσεών μας, αλλά και στην πρακτική του Συλλόγου να μην κάνει, συχνές τουλάχιστον, δημόσιες δηλώσεις, αλλά ουσιαστικές δράσεις.

Η ελεητική σκιά τους

Χωρίς την τυπική δέσμευση της προσφώνησης, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τα 22 δέντρα που σχημάτισαν την εμβληματική για το Νυδρί δεντροστοιχία κατά μήκος της ακτής. Γιατί δεν μπορούμε πλέον να φανταστούμε το λιμάνι χωρίς την αριστοκρατική, πράσινη χάρη τους. Η απόφασή μας να τα παρατάξουμε σε αυτή την σειρά δημιούργησε πριν από την θέα της θάλασσας ένα δεύτερο φυσικό τοπίο που σώζει τα προσχήματα και τις κακές εντυπώσεις Μαζί με τις 4 ακακίες Κωνσταντινουπόλεως, θα χαρίζουν για πάντα την ελεητική σκιά τους στο γυμνό και σκληρό τοπίο της πλατείας του λιμανιού.

Να μην ξεχάσουμε επίσης τους ωραίους θάμνους, τα παγκάκια, την χρηματοδότηση μιας πέργκολας που θα βρει σύντομα μια θέση στον ήλιο με την σχετική ξύλινη κατασκευή.
Ένας βιότοπος ομορφιάς και αισθητικής έχει πλέον ριζώσει για πάντα στο λιμάνι μας και στην καρδιά μας.
Το Ταμείο άκουσε τους πολίτες, πίστεψε στην δυνατότητά του Συλλόγου, ώστε να σβήσει η άδεια, άνυδρη εικόνα πολλών χρόνων. Ο κ. Πρόεδρος ανταποκρίθηκε άμεσα μετά την πρόσκλησή του κ. Δημάρχου στην κοινή μας συνάντηση. που ο Σύλλογος είχε ζητήσει και αποτέλεσε την αρχή μιας σημαντικής συνεργασίας.

Το πολύτιμο συστατικό

Μαζί με την χρηματοδότηση των μικρών αναπλάσεων η ελευθερία επιλογής, δράσης και σχεδιασμού αυτή δηλαδή η τεράστια εμπιστοσύνη στον Σύλλογό μας, αποτελεί πολύτιμο συστατικό αυτού του μικρού θαύματος που έχει συντελεστεί.
Επικοινωνιακά ατυχήματα
Ναι, υπήρξαν κάποια επικοινωνιακά ατυχήματα εκατέρωθεν, που οφείλονται στην βαριά γραφειοκρατία η οποία μαστίζει την Υπηρεσία σας και την ανυπομονησία για αποτέλεσμα που μαστίζει την ψυχή μας. Και φυσικά στη κακεντρέχεια που τόσο άνετα κυκλοφορεί στην Αγορά των φημών.
Η συγκεκριμένη αβρότητα λοιπόν, δεν ήρθε για να καλύψει ριπές αντιπαλότητας που φαντάζονται πολλοί και προσδοκούν περισσότεροι μεταξύ του Συλλόγου και του Ταμείου. Με κάποιες δόσεις πάντα, μα πάντα πολυαγαπημένης λάσπης.

Πέντε Ελιές, σύμβολα ελληνικότητας, στην επικράτεια των φοινίκων

Η λάσπη όμως η δική μας εύφορη και γόνιμη δίνει ζωή και εντυπωσιακή ανάπτυξη σε 5 ελιές- ευγενικές χορηγίες πολιτών (κ. Ευσταθίου Κονιδάρη και κ. Ηρακλή Κακκωνά) – που κόστισαν, λέει, 650 Ε η κάθε μια!

Η συντήρηση

Από τα Ολυμπιακά έργα μέχρι τα τελευταία παρτέρια η εγκατάλειψη πληγώνει και υπονομεύει.
Πιστεύουμε ειλικρινά κ. Πρόεδρε, ότι σέβεστε τους δημόσιους πόρους και δεν θα επιτρέψετε να χαθεί αυτό το έργο, που αποτελεί ένα πρότυπο συνεργασίας διοικητικών οργάνων και της κοινωνίας των πολιτών.
Μία ολόκληρη χρονιά ο Σύλλογος πάλεψε πάλι, όπως και πέρυσι, με εθελοντική εργασία και τις συνδρομές των μελών του για να συντηρήσει ό,τι ωραίο έχει συντελεστεί και να δημιουργήσει καινούργιες εικόνες ομορφιάς. Η γεωμετρία των γρασιδιών και η καθαρότητα των παρτεριών, τα ασβεστώματα χειμώνα καλοκαίρι, τα βοτανίσματα, τα κλαδέματα, τα σκαλίσματα οι καινούργιες ξύλινες συνθέσεις, η ανανέωση των θάμνων, τα εποχικά λουλούδια… δεν υπάρχει τέλος στις ανάγκες ενός ζωντανού οργανισμού, όπως είναι ένας κήπος.

Γιατί το Λιμάνι έγινε ο κήπος μας

Αυτό το «μας» δεν σημαίνει κτήση ή αυθαιρεσία, αλλά μεράκι και επιθυμία για το ωραίο. Και πάνω απ’ όλα ανάγκη για συνεργασία. Είναι ο κοινός τόπος που έχει αποκτήσει τους πλέον πολύτιμους κηπουρούς του: τους μαθητές των σχολείων μας! Η συνάντησή μας με τα παιδιά και τους δασκάλους στο χώρο αρμοδιότητάς σας και μετά από την σχετική άδειά σας, ήταν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και θα έχει σίγουρα συνέχεια.

Ένας ωραίος πρόλογος – ο πέτρινος περίβολος

Να δώσουμε επίσης συγχαρητήρια στο Λιμενικό Ταμείο για την κατασκευή του πέτρινου περίβολου στο μεγάλο παρτέρι κοντά στα Φέρυ μποτ. Μία αισθητική εισαγωγή στο κυρίως θέμα, που θα είναι η ανάπλαση της πλατείας το φθινόπωρο. Ένα πολύ σημαντικό έργο μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης.
Έδωσε σχήμα στο παρτέρι και προστασία από την επιθετικότητα των αυτοκινήτων, οριοθέτησε με τη χάρη της πέτρας το χώρο των λουλουδιών και των δέντρων.
Πρέπει όμως να τονίσουμε εδώ και την αποφασιστική συμβολή του αγαπητού μέτοικου Νυδρίου κ. Νίκου Βικέντιου και της μηχανικού του Δήμου κ. Βικτωρίας Παπαρίζου στο έργο αυτό.

Λίθινη μνήμη – ελληνική στο αστικό τοπίο

Είμαστε βέβαια, πολλοί χαρούμενοι για την συγκεκριμένη επιλογή. Το Ταμείο εισάκουσε την πρότασή μας (και ο Άγιος Νικόλαος τις προσευχές μας) να τοποθετηθούν τα συρμάτινα κλουβάκια με τις πέτρες, αντί της τσιμεντένιας μπορντούρας που συνηθίζεται. Ιδέα που φέρνει την πνοή της ξερολιθιάς, τη μνήμη της πέτρας στα τουριστικά αλλοτριωμένα σαλόνια…
Ο Σύλλογος έφερε αμήχανα κάπως τα πρώτα αυτά σαρζανέτ (έτσι λέγονται;) στην Πόλη των Νυδριωτών και τα τοποθέτησε για πρώτη φορά πέρυσι το καλοκαίρι πάνω στο αμαρτωλό πεδίο του κυβόλιθου, σαν φυσικό ανάχωμα ομορφιάς στους όγκους των σκουπιδιών.

Και στην ούγια ο Σύλλογος Νταίρπφελντ!

Πάλι ο Σύλλογος βέβαια, δεν ολοκληρώνουμε έναν έπαινο για κάποιο πρόσωπο ή θεσμό και ξανά στην ούγια των μπράβο ο Νταίρπφελντ!
Έχουμε δηλαδή μία τάση τελευταία να ευλογούμε τα γένια μας συνέχεια, αλλά πρόκειται για μια μικρή ελπίζουμε αδιαθεσία, που προσπαθούμε και πρέπει να καταπολεμήσουμε. Περιμένουμε μάλιστα και την σχετική- πάντα μουσικοθεραπευτική – αγωγή. Οι φίλοι ας προστρέξουν…

Η λυτρωτική λειτουργία των υπόγειων κάδων

Θα αναφερθούμε και σε άλλη μας ανακοίνωση στο σπουδαίο αυτό θέμα, αλλά επιγραμματικά να πούμε, ότι η λειτουργία τους έλυσε ένα πολύ μεγάλο μέρος του «ογκώδους» προβλήματος των σκουπιδιών. Πολλή σημαντική η συμβολή της Δημοτικής αρχής και του Ταμείου στο κρίσιμο αυτό πρόβλημα για το Νυδρί.

Μας συγχωρείτε επίσης για την ίσως αδόκιμη οικειότητα αυτής της ανακοίνωσης και ελπίζουμε ότι και εσείς από την πλευρά σας αναγνωρίζετε το έργο του Συλλόγου.

Η αναγνώριση του καλού αποτελεί την βασική ύλη της ισορροπίας και της προόδου στη ζωή μας.

Γι’αυτό, σας παρακαλούμε θερμά, να μην χαθεί αυτή η πολύτιμη συνεργασία που γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και τεράστια αποτελεσματικότητα, λέξεις άδεια πουκάμισα στον παλαιό (ελπίζουμε) αργόσυρτο τροπισμό του Δημοσίου.

Με εκτίμηση,
Για τον Σύλλογό μας
Ελένη Βερυκίου

Προηγουμενο αρθρο
Συγχαρητήρια μηνύματα στους επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων
Επομενο αρθρο
Στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λευκάδας οι έρευνες για υδρογονάνθρακες

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.