HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοίνωση Σωματείου εργαζομένων στις Κοινωνικές και Προνοιακές δομές του Δήμου

Ανακοίνωση Σωματείου εργαζομένων στις Κοινωνικές και Προνοιακές δομές του Δήμου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την σημερινή κινητοποίηση της ΚΕΔΕ, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών και της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την υποχρεωτική ένταξη των παιδιών 4 ετών στη δημόσια εκπαίδευση, ο Νόμος του οποίου αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Το γεγονός να υπάρξει υποχρεωτική ένταξη των παιδιών ηλικίας 4 ετών στο Δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, θα έχει πανελλαδικά άμεσες επιπτώσεις στους Νηπιαγωγούς των παιδικών σταθμών αφού θα μειώσει τον γενικό αριθμό των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και άρα την χρηματοδότηση τους με αποτέλεσμα την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων οι οποίοι εδώ και χρόνια επιτελούν έργο στις τοπικές κοινωνίες.

Από την πρόθεση αυτή της πολιτείας να περάσει υποχρεωτικά στη δημόσια εκπαίδευση τα παιδιά ηλικίας 4 ετών, επιφέρει υποβάθμιση στους βρεφονηπιαγωγούς των οποίων τα πτυχία από εδώ και στο εξής αλλάζει το περιεχόμενο του από εκπαιδευτικό σε αυτό φύλαξης και φροντίδας.

Το κενό που θα προκύψει από την αποχώρηση των παιδιών αυτών δεν θα καλυφτεί από άλλους καθώς υπάρχουν κριτήρια ένταξης του ΕΣΠΑ για τα παιδιά, που δεσμεύουν τον παιδικό σταθμό για τη σύνθεση που πρέπει να έχει ενώ η υπογεννητικότητα δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε πολλές περιοχές να συμπληρωθούν τα κενά αυτά.
Η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου για την υποχρεωτικότητα αλλά και η προχειρότητα με την οποία επιχειρείτε να εφαρμοστεί ο Νόμος μάλλον προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει αφού δεν προβλέπει τη σίτιση του παιδιού αυτού (όπως γίνεται τώρα στους παιδικούς σταθμούς) ενώ φορτώνει στις πλάτες των γονιών και το θέμα του χρόνου αφού στους παιδικούς σταθμούς ο πολίτης μπορεί να αφήσει το παιδί του 11 Μήνες το χρόνο ενώ στο Δημόσιο 9.

Υπενθυμίζουμε ότι οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί ξεκίνησαν με σκοπό την διευκόλυνση της γυναίκας στην αγορά εργασίας.

Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την προχειρότητα των Δήμων και της πολιτείας εδώ και τόσα χρόνια για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τον θεσμό των παιδικών και βρεφικών σταθμών που θα έπρεπε να αποτελούν κόσμημα σε κάθε τοπική κοινωνία επανδρωμένες με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες αλλά και διευκολύνσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα προαναφέρθηκαν, το Σωματείο των εργαζομένων στις κοινωνικές και προνοιακές δομές του Δήμου Λευκάδας προτάσσει το δικαίωμα του πολίτη επιλογής και παροχής ενός ολοκληρωμένου και πρακτικού συστήματος φύλαξης διαπαιδαγώγησης και φροντίδας των παιδιών και την μόνιμη διασφάλιση όλων των εργαζομένων που ήδη εργάζονται χρόνια στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς καθώς και των άλλων εργαζομένων στις κοινωνικές δομές (ΚΔΑΠ,ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι).

Απαιτούμε όπως άλλωστε φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια, να διασφαλιστούν επιτέλους μόνιμα όλες οι θέσεις των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές και να υπάρξει επιτέλους μια σοβαρή συστηματική και ολοκληρωμένη λύση που θα βάλει τέλος στην προχειρότητα και την αυθαιρεσία.

Ο Πρόεδρος                                            Ο Γραμματέας
Αθανασίου Ιωάννης                                Βονιτσάνος Άγγελος

Προηγουμενο αρθρο
Θέσεις απασχόλησης στη Λευκάδα από 26/2/2018 έως 4/3/2018
Επομενο αρθρο
2 αργυρά μετάλλια στον ΑΣ tae-kwon do στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων - Νεανίδων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.