HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοίνωση της ΔΑΣ για τις πρόσφατες αρχαιρεσίες στο Εργατικό Κέντρο

Ανακοίνωση της ΔΑΣ για τις πρόσφατες αρχαιρεσίες στο Εργατικό Κέντρο

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (Δ.Α.Σ.)
(η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ- ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Συνάδελφοι,
Το τελευταίο διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Λευκάδας δώσαμε μια μεγάλη μάχη. Αρχικά με τις αρχαιρεσίες στο συνδικάτο οικοδόμων, αργότερα με αυτές στο σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων στον τουρισμό, και τέλος με τη διαδικασία του 25ου Συνεδρίου και την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπου στη ΓΣΕΕ. Χαιρετίζουμε όσους εργαζόμενους συμμετείχαν στις εκλογές των σωματείων, τους αντιπροσώπους στο ΕΚ που πήραν μέρος στο Συνέδριο και στις εκλογές για τη Διοίκηση του ΕΚ και επέλεξαν τα ψηφοδέλτια των ταξικών δυνάμεων.

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος σχετικά με το ασφαλιστικό και η επιτυχία της απεργίας στις 4 Φλεβάρη έδωσαν ώθηση και στις αρχαιρεσίες στα σωματεία αυξάνοντας τη συμμετοχή. Οδήγησαν επίσης στο να μαχητικοποιηθούν εργαζόμενοι και να συμβάλλουν και οι ίδιοι στο θετικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Το κλίμα φαίνεται να βελτιώνεται καθώς αρκετοί εργαζόμενοι έδειξαν διάθεση να συμμετάσχουν στο σωματείο τους και να βελτιώσουν την επαφή τους με αυτό. Τα προβλήματα είναι οξυμένα και σε τοπικό επίπεδο με μη καταβολή δεδουλευμένων, κακές εργασιακές συνθήκες κλπ. Αρκετοί εργαζόμενοι θέλησαν να βρουν συμπαράσταση στο σωματείο τους ακόμα και για τις άμεσες αυτές διεκδικήσεις.

Αυτή η μάχη είχε μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες αρχαιρεσίες σωματείων. Συνάδελφοι, που το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν σε οργανωμένη επίθεση απέναντι στο Εργατικό Κέντρο, συγκρότησαν ψηφοδέλτιο ενάντια σε αυτό των ταξικών δυνάμεων, στο σωματείο των οικοδόμων, παρασύροντας, δυστυχώς, και άλλους. Ήταν φανερή η συνεργασία συνδικαλιστών από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη ΛΑΕ και μιας κίνησης με το όνομα “Εργατικός Αγώνας”. Αυτή η κίνηση, στις 3 Δεκέμβρη, μοίραζε ανακοίνωση βγάζοντας χολή για το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ, μέσα στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου!

Η οργανωμένη αυτή επίθεση στο Εργατικό Κέντρο έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Στο στόχαστρο αυτών των συνδικαλιστών είναι το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ που έχει υιοθετήσει το Εργατικό Κέντρο. Οι ταξικές δυνάμεις έχουν πείρα από τέτοιες συμπράξεις, όλοι μαζί ενάντια στο ΠΑΜΕ. Έχουν πείρα και παλιότερα από συμπράξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και με διάφορους “αριστεριστές” σε πρωτοβάθμια αλλά και σε δευτεροβάθμια όργανα του κινήματος.

Οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές μάλιστα δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν και βρώμικες μεθόδους, ξένες προς κάθε τίμιο συνδικαλιστή. Για το συνδικάτο οικοδόμων αρχικά κυκλοφόρησαν σε καφενεία ανυπόγραφη ανακοίνωση με ψέματα και διαστρεβλώσεις ακόμα και για το ότι το ΔΣ ήταν έκπτωτο επειδή, δήθεν, δεν προκύρηξε έγκαιρα τη διαδιακασία που προβλέπει το καταστατικό! Αφού την απέσυραν, η παράταξή τους κατέβηκε με ένα κάλεσμα που ουσιαστικά έλεγε ότι για την κατάσταση στο κίνημα φταίει το ΠΑΜΕ και μάλιστα ότι αποκλείει απλούς εργαζόμενους από τη συμμετοχή στο συνδικάτο! Ακόμα, έφτασαν στο σημείο να βάλουν υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο συναδέλφους χωρίς να το θέλουν!

Ίδια η κατάσταση στο Συνέδριο και στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου. Απευθύνουν κάλεσμα, σε εργαζόμενους, για στήριξη πάλι με τη λογική ενάντια στο ΠΑΜΕ. Μάλιστα, φρόντισαν να εγκαλέσουν τις ταξικές δυνάμεις γιατί κάλεσαν συνάδελφο να χαιρετίσει τις εργασίες του Συνεδρίου από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και όχι από τη ΓΣΕΕ.

Τελικά, και ο παλιός εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά και αυτοί που προσπαθούν να τον ξαναβαφτίσουν, ξεπλένοντας τις ευθύνες του, και κυκλοφορούν με τη μάσκα του αγωνιστή και του επαναστάτη, έναν εχθρό αναγνωρίζουν, το ΠΑΜΕ με τη λογική ότι, δήθεν, διασπάται το κίνημα. Το ΠΑΜΕ είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων εδώ και 16 χρόνια. Έχει πρωτοστατήσει σε κάθε μικρό και μεγάλο εργατικό αγώνα, στους χώρους δουλειάς, σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο.

Ας μη γελιούνται οι εργαζόμενοι. Αυτό που απασχολεί πραγματικά, εκείνους που τους πιάνει ο πόνος για την ενότητα των εργαζομένων είναι το πως θα στρέψουν τη λαϊκή πάλη σε μια κατεύθυνση ώστε να μην αμφισβητήσει ποτέ το ότι μια χούφτα παράσιτα, το μεγάλο κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι κλέβουν τον ιδρώτα τους. Θέλουν τη λαϊκή πάλη ανώδυνη για το σύστημα της εκμετάλλευσης. Τον ίδιο εχθρό βέβαια αναγνωρίζει και η ίδια η μεγαλοεργοδοσία, με τις εκατοντάδες δίκες που έχουν σύρει συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, επειδή υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η έχθρα τους φαίνεται και από τις γνωστές ατάκες που κυκλοφορούν στα δελτία των καναλιών τους, “το ΠΑΜΕ κλείνει τα λιμάνια, τα εργοστάσια κλπ”.

Οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση αυτών των δυνάμεων, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού παλιού και νέου, που εμφανίζονται με τη μάσκα του φίλου, στους εργαζόμενους. Είναι ανάγκη να απαλλαγούν τα σωματεία, το συνδικαλιστικό κίνημα από τη γάγγραινα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και να βάλουμε πλώρη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ώστε να δυναμώσει η πάλη με βάση τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεσμευόμαστε ότι θα παλέψουμε αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση μέσα, και από τα σωματεία και από το Εργατικό Κέντρο.

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016

Προηγουμενο αρθρο
Νέο Δ.Σ στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων
Επομενο αρθρο
Επίσκεψη Γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ στο Μεγανήσι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.