HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑνακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λευκάδας σχετικά με την «Μπλε Φάλαινα»

Ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λευκάδας σχετικά με την «Μπλε Φάλαινα»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Λευκάδα, 2-6-2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε εκτέλεση της υπ’αριθμ. Πρωτ. 4495/23-5-2017 παραγγελίας της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, και επ’αφορμή πρόσφατων δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, θέλουμε με την παρούσα ανακοίνωση να επιστήσουμε την προσοχή στο ευρύ κοινό, ιδίως δε στους γονείς ανήλικων, ιδίως δε εφήβων, οι οποίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με την επικινδυνότητα ενός καινοφανούς φαινομένου – χαρακτηριζόμενου ως παιχνιδιού – με τον τίτλο «Μπλε Φάλαινα», το οποίο ενέχει τον κίνδυνο αυτοτραυματισμού ή ακόμη και θανάτου των συμμετεχόντων.

Το εν λόγω παιχνίδι, το οποίο απευθύνεται σε ανήλικα άτομα, τα οποία χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και διοργανώνεται από διαχειριστές («επικεφαλής»), οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους ανήλικους και ζητούν τα προσωπικά τους στοιχεία. Στη συνέχεια ο ανήλικος καλείται να φέρει εις πέρας, εντός διαστήματος πενήντα ημερών, αρχικές «απλές» δοκιμασίες, όπως λ.χ. να ακούσει ένα συγκεκριμένο τραγούδι, να παρακολουθήσει ένα συγκεκριμένο βίντεο ή να ξυπνήσει μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Ωστόσο η «δυσκολία» των δοκιμασιών κλιμακώνεται σταδιακά, καθώς οι ανήλικοι υποχρεούνται λ.χ. να παρακολουθήσουν ένα συνταρακτικό βίντεο τρόμου, να χαράξουν λέξεις ή σύμβολα στο σώμα τους, να τραυματίσουν ή και να σκοτώσουν κάποιο αδέσποτο ή κατοικίδιο ζώο, μέχρι την τελική πράξη αυτοκαταστροφής (πράξη αυτοκτονίας), η οποία οδηγεί με βεβαιότητα στο θάνατο.

Κάθε φορά που ολοκληρώνεται μία δοκιμασία, ο ανήλικος υποχρεούται να στείλει μία φωτογραφία ή βίντεο προς απόδειξη της ολοκλήρωσης της δοκιμασίας. Επισημαίνεται ότι, εάν ο ανήλικος επιθυμεί να διακόψει τη συμμετοχή του στο παιχνίδι, εξαπολύονται εκ μέρους του διαχειριστή απειλές που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν το υποψήφιο θύμα και να το αποτρέψουν από το να εγκαταλείψει το παιχνίδι. Κύριος δε στόχος των οργανωτών είναι πρωτίστως ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε λόγω διάφορων άλλων προβλημάτων) ανήλικοι, τους οποίους οι «διαχειριστές» επιθυμούν να χειραγωγήσουν, καταργώντας την ελεύθερη βούλησή τους, και να τους οδηγήσουν στο θάνατο. Σύμφωνα με αναφορές στον τύπο, ήδη 130 παιδιά έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία στη Ρωσία, από όπου ξεκίνησε το παιχνίδι.

Προς αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων στην περιοχή της Λευκάδας, η υπηρεσία μας έχει ήδη αποστείλει σχετικά έγγραφα στους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου αυτοί να προβούν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σε ενημέρωση των ανήλικων μαθητών στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής ζωής κατά τον παιδαγωγικά προσήκοντα τρόπο.

Σε κάθε δε περίπτωση με την παρούσα ανακοίνωση παρακαλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους έχουν την επιμέλεια ανήλικων να επαγρυπνούν και σε κάθε περίπτωση που υποπτευθούν ότι κάποιος ανήλικος σχεδιάζει να συμμετάσχει ή συμμετέχει ήδη σε τέτοιου είδους δοκιμασίες – παρατηρώντας ενδεχομένως και κάποια από τις συμπεριφορές/«δοκιμασίες» που προαναφέρθηκαν – να έλθουν ΑΜΕΣΑ σε επικοινωνία είτε με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 11188, mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr), είτε με το Τμήμα Ασφάλειας Λευκάδας, είτε βέβαια με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λευκάδας.

Επίσης προτρέπουμε τους ανήλικους, οι οποίοι έχουν λάβει οποιεσδήποτε οχλήσεις-«προσκλήσεις συμμετοχής», να αναφέρουν το γεγονός άμεσα στους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς τους ή οποιοδήποτε ενήλικο άτομο εμπιστοσύνης τους, ενώ μπορούν σε κάθε περίπτωση να αναφέρονται είτε στο Τμήμα Ασφάλειας Λευκάδας είτε στον Εισαγγελέα Ακροάσεων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λευκάδας. Επισημαίνεται βέβαια ότι σε κάθε περίπτωση οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να αποφεύγουν να γνωστοποιούν προσωπικά τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, διεύθυνση κτλ.) σε τρίτα άγνωστα άτομα στο διαδίκτυο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι κ.κ. Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα σε συνέχεια της προηγούμενης αλληλογραφίας, παρακαλούνται για την ενημέρωση των Διευθυντών, του διδακτικού προσωπικού και των οικείων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων αρμοδιότητάς τους.

Ο κ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκάδας, στον οποίο κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλείται για την ανάρτηση αυτής στην ιστοσελίδα και στον πίνακα ανακοινώσεων του συλλόγου.
Ο κ. Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας, στον οποίο κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλείται για την ενημέρωση των μελών του συλλόγου.

Δίνεται παραγγελία να δημοσιευτεί η παρούσα σε δικτυακούς τόπικους ιστοτόπους και στις τοπικές εφημερίδες.
Εκ της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λευκάδας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
2. Κ. Εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας
3. Κ. Πρόεδρο Πρωτοδικών Λευκάδας
4. Κ. Διευθυντή Δ.Α. Λευκάδας και κ. Διοικητή Τ.Α. Λευκάδας
5. Κ. Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
6. Κ. Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Λευκάδας
7. Κ. Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Θεματικό Θερινό Σχολείο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών στην Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Ο Πινόκιο σας περιμένει το Σάββατο 10 Ιουνίου στο Φουαγιέ του Ανοιχτού Θεάτρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.