HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑνακοίνωση του Δήμου για τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Βασιλική

Ανακοίνωση του Δήμου για τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Βασιλική

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χθες, 6-5-2018, στη Νότια Λευκάδα και κυρίως στην περιοχή της Βασιλικής υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας της πολύ έντονης βροχόπτωσης, μεγαλύτερης και από αυτής του περασμένου χειμώνα.

Η κινητοποίηση του Δημοτικού και Περιφερειακού μηχανισμού ήταν άμεση και σε συντονισμό με την ΕΛΑΣ και κυρίως την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση των συνεπειών της βροχόπτωσης.

Συγκεκριμένα εκτός των δυνάμεων της Π.Υ. και της ΕΛΑΣ, υπήρξε επέμβαση 5 εκσκαφέων, 1 του Δήμου Λευκάδας και 4 ιδιωτικών.

Κοινό κλιμάκιο Δήμου και Περιφέρειας παραβρέθηκε ως τις βραδινές ώρες στη Βασιλική, συνδράμοντας τόσο στη βοήθεια των συνεργείων όσο και στους κάτοικους της περιοχής.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή από πλευράς πλημμυρών έχει ομαλοποιηθεί. Θυμίζουμε ότι στην περιοχή έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις που λειτούργησαν και συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να μην υπάρξουν μεγαλύτερα προβλήματα.

Συγκεκριμένα:
Έχουν κατασκευαστεί 2 πολύ μεγάλα πλακοσκεπή. Το ένα στο ποτάμι Ρουπακιά, με καθαρή διατομή 8×2 μέτρα, και το άλλο στο ποτάμι Καναλί, καθαρής διατομής 6×2 μέτρα. Αυτά αντικατέστησαν τα διπλά σωληνωτά με διατομή 1 μέτρου που υπήρχαν εκεί. Τα πλακοσκεπή λειτούργησαν άριστα όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες.

Από την Περιφέρεια και τον Δήμο έχουν γίνει καθαρισμοί στο χείμαρρο Καναλί το 2016 σε μήκος 4 χιλιομέτρων, από την πηγή ως την εκβολή. Ο συγκεκριμένος χείμαρρος είχε να καθαριστεί δεκαετίες.
Στο ποτάμι Ρουπακιάς έχουν γίνει καθαρισμοί από την Περιφέρεια, ενώ τοποθετήθηκαν τοιχία και σαρζανέτ.

Έχουν γίνει καθαρισμοί στην ποταμόσουδα δίπλα στο Κέντρο Υγείας και Περιοδικά παρεμβάσεις σε όλες τις εκβολές από τις ποταμόσουδες σε όλο το μήκος της απόστασης Βασιλική-Πόντη.

Το διαχρονικό μπάζωμα σουδών και οι αστοχίες στα τεχνικά έργα πριν από πολλά χρόνια, η ανοχή ορισμένων αρχών που εμπλέκονταν, καθώς και η κατασκευή έργων στις ποταμόσουδες των 2-3 μέτρων όπου μετατράπηκαν σε σωληνωτά των 60–80 εκατοστών διατομής, είναι οι βασικές αιτίες του προβλήματος. Είναι προφανές ότι το νερό δεν μπορεί, στις ποσότητες που πέφτει, να απορρέει από αυτά με αποτέλεσμα να πλημυρίζει η περιοχή σε αρκετή έκταση.

Επίσης η ύπαρξη χαμηλών τοιχίων στο παραλιακό μέτωπο από το γήπεδο του μπάσκετ έως το Δημαρχείο, εμποδίζει τα νερά να φύγουν ελεύθερα προς τη θάλασσα με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό τους και την επιδείνωση του προβλήματος.

Στις 9 μ.μ. χθες, συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στη Δημαρχείο Βασιλικής υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεώδορου Χαλικιά και με την παρουσία του Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Δρακονταειδή, των Αντιδημάρχων κ.κ. Κωνσταντίνου Σέρβου και Χρήστου Κατηφόρη, του εντεταλμένου σύμβουλου Αθλητισμού και Πολιτικής Προστασίας κ. Σπυρίδωνα Πολίτη, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας κ. Κωνσταντίνου Κολυβά, των αξιωματικών της ΕΛΑΣ Α/Δ Κωνσταντίνου Γαβρίλη, Α/Υ Χριστόφορου Σιώζου, Α/Α’ Αλέξανδρου Καραμπά, Υ/Β’ Χαράλαμπου Τασιούλη και του Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Δημητρίου Κοντογιάννη ο οποίος είχε και όλο τον συντονισμό.

Ως Δήμος Λευκάδας ευχαριστούμε θερμά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εργαζόμενους και ιδιώτες για την κοπιώδη και δύσκολη προσπάθεια που κατέβαλαν.

Σήμερα η Κοινωνική Υπηρεσία, το Βοήθεια στο Σπίτι και ομάδα εργατών του Δήμου Λευκάδας, έχουν μεταβεί στη Βασιλική προκειμένου να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Προηγουμενο αρθρο
Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στη Λευκάδα από 7/5/2018 έως 13/5/2018
Επομενο αρθρο
Για την οριστική αποκατάσταση του δρόμου της Απόλπαινας ρωτά ο βουλευτής Θανάσης Καββαδάς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.