HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοίνωση του Συλλόγου Καρσάνων Λευκάδος για την κατάργηση του ληξιαρχείου Καρυάς

Ανακοίνωση του Συλλόγου Καρσάνων Λευκάδος για την κατάργηση του ληξιαρχείου Καρυάς

Ανακοίνωση

Στόχος της παρούσης ανακοίνωσης του συλλόγου μας είναι η ενημέρωση των μελών του, της τοπικής κοινωνίας της Καρυάς και των απανταχού Καρσάνων για το πώς φτάσαμε στην κατάργηση του Ληξιαρχείου Καρυάς, μετά από συγκεκριμένες επιλογές και παραλείψεις του Δήμου Λευκάδος.

Στις 21/01/2020 είδαμε δημοσιευμένη, στο ΦΕΚ, την απόφαση του υπουργείου εσωτερικών για την συγχώνευση του Ληξιαρχείου Καρυάς με το ληξιαρχείο Σφακιωτών, κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου Λευκάδας.

Δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία εκ μέρους του Δημάρχου, όπως δεν υπήρξε συζήτηση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν υπήρξε εντολή ή οδηγία από το υπουργείο εσωτερικών για τη συγχώνευση των δύο Ληξιαρχείων (έγγραφο υπουργείου εσωτερικών προς Δήμο Λευκάδας με ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου 2019 – επισυνάπτεται ).

Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με ημερομηνία 30/11/2017 προς το Δήμο διαπιστώνει ότι στις Ληξιαρχικές Περιφέρειες Σφακιωτών και Καρυάς του Δήμου Λευκάδας έχουν ανατεθεί καθήκοντα Ληξιάρχου στο ίδιο πρόσωπο,κάτι που δεν είναι σύννομο και καταλήγει:<<Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες λόγω αρμοδιότητας>>.

Η αυτονόητη ενέργεια στην οποία έπρεπε να προχωρήσει ο τότε Δήμαρχος θα ήταν η άμεση ανάθεση καθηκόντων σε δεύτερο Ληξίαρχο, ώστε και τα δύο Ληξιαρχεία να είναι σύννομα. Αντ’αυτού γίνεται αίτημα συγχώνευσης.
Στις 8/02/2019 το υπουργείο ενημερώνει τον Δήμο ότι δεν θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση άλλων συγχωνεύσεων Ληξιαρχείων.Και πάλι δεν πραγματοποιείται ανάθεση καθηκόντων σε δεύτερο Ληξίαρχο.

Στις 10/12/2019 ο νυν Δήμαρχος αιτείται στο υπουργείο την συγχώνευση του Ληξιαρχείου Καρυάς με το Ληξιαρχείο Σφακιωτών.Να επαναλάβουμε εδώ, χωρίς απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και χωρίς ενημέρωση της τοπικής κοινότητας.

Μετά τις αντιδράσεις, που ακολούθησαν, ο κ.Καλός στέλνει δεύτερο αίτημα στο υπουργείο (26 Φεβρουαρίου 2020 )ζητώντας την αναίρεση της απόφασης, που ο ίδιος αιτήθηκε.Όλοι γνωρίζουμε ότι κανένας υπουργός δεν θα αναιρέσει απόφασή του μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αν δεν υπάρχει γερή τεκμηρίωση από τον αιτούντα για το τι άλλαξε μέσα σε έναν μήνα.

Ο Σύλλογός μας προσπαθώντας να βοηθήσει, έστειλε επιστολή στον Υπουργό ,ζητώντας την αναίρεση της απόφασης και επικοινώνησε με τον βουλευτή Λευκάδας κ.Αθανάσιο Καββαδά ,ζητώντας την συμβολή του.
Η ανταπόκριση του βουλευτή ήταν άμεση,και παρά τη δυσκολία των ημερών λόγω της πανδημίας,είχε συχνή επικοινωνία με τον υπουργό πιέζοντας για να καταφέρει το αδύνατον και τον ευχαριστούμε δημόσια για αυτό.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί η Καρυά πρέπει να είναι ο αποδέκτης των αρνητικών επιλογών και ενεργειών που τελικά οδήγησαν στην αποψίλωσή της από δομές και υπηρεσίες.Ο Κατάλογος είναι μεγάλος από το 2010:

1)Από Δήμος γίνεται κοινότητα.
2)2011-2012 καταργείται το Δημοτικό Σχολείο.
3)Κλείνει το το Αστυνομικό Τμήμα.
4)Κλείνει το Ταχυδρομείο.
5)Κινδυνεύουν κάθε χρόνο με κατάργηση οι Λυκειακές τάξεις.
6)Καταργείται το Ληξιαρχείο Καρυάς.

Η Καρυά, όσο και αν προσπαθούν,ΔΕΝ θα σβήσει από το χάρτη της Λευκάδας.Ήταν, είναι και θα είναι το κεφαλοχώρι του νησιού και έχει ένα όπλο το οποίο δεν θα χάσει ποτέ.Την ζωντανή και ιδιαίτερη πνευματική και πολιτιστική της κληρονομιά!
(Επισυνάπτονται τα έγγραφα που αναφέρονται στην ανακοίνωση)
Για το ΔΣ

Προηγουμενο αρθρο
Χρύσανθος Πετσίλας: ο λεβέντης, ο άρχοντας, ο Έλληνας
Επομενο αρθρο
Χρηματική δωρεά στο Δήμο Λευκάδας από την Maritime Silk Road Society

1 Σχόλιο

  1. ΞΕΝΟΦΩΝ
    5 Απριλίου 2020 at 21:08 — Απάντηση

    Όταν φτάνεις από κεφαλοχώρι να έχεις καμιά διακοσαριά μόνιμους κατοίκους, τι περιμένεις? Αν ξαναγίνουμε 1500-2000, θα επιστρέψουν και οι υπηρεσίες. Τόσο απλό! Όλα τα άλλα είναι σαπουνόφουσκες!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.