HomeΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑΑναμνήσεις (Αύγουστος 1969)

Αναμνήσεις (Αύγουστος 1969)

Αύγουστος 1969. Μεσ’ την καρδιά του καλοκαιριού γίνεται ο μεγάλος χορός της Αεροπορίας στη Λευκάδα. Τότε η αεροπορική βάση ήταν μεγάλη. Ο χορός ήταν το μεγάλο γεγονός της εποχής.

Έγινε στο πιο όμορφο μέρος του νησιού, στην Κουζούμπεη, στο εξοχικό καφενείο του αειμνήστου Γιάννη Σολδάτου (Αμερικάνου). Ο αείμνηστος Γιάννης Αθηνιώτης -ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης- είχε αναλάβει όλο το διάκοσμο, που με την τέχνη και την φαντασία του διακόσμησε όλο αυτόν το χώρο. Το σημαντικό γεγονός για τη βραδιά εκείνη, ήταν το φωτισμένο σιντριβάνι, που έγινε για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. (Υπάρχει μέχρι σήμερα).

Ο Διοικητής της Αεροπορίας ζήτησε από τον Ορφέα να λάβει μέρος και να ανοίξει το χορό.

Εικονίζονται από δεξιά: Ελευθερία Γράψα, Φωφώ Κομνηνού, Ροζίνα Ρουμπίνη, Ζωή Γράψα, Σταύρος Γράψας, Σοφία Κοψιδά, Παναγιώτα Παρίση, Φώντας Αθανίτης.
Εικονίζονται από δεξιά: Ελευθερία Γράψα, Φωφώ Κομνηνού, Ροζίνα Ρουμπίνη, Ζωή Γράψα, Σταύρος Γράψας, Σοφία Κοψιδά, Παναγιώτα Παρίση, Φώντας Αθανίτης.

Το χορευτικό του Ορφέα έδωσε μια ξεχωριστή εικόνα με την εμφάνισή του. Τα κορίτσια ντυμένα με την τρίτη Λευκαδίτικη φορεσιά και με τους τζετζερέδες στο κεφάλι χόρεψαν δυο χορούς, τη Μηλιά και Καλαματιανό. (Για όσους δεν γνωρίζουν, τη φορεσιά αυτή φορούσαν τα ανύπαντρα κορίτσια.) Με τη φορεσιά στο καφέ και στο βυσσινί χρώμα, ο λεπτός πλισές του φορέματος, και τα αέρινα κεφαλοπάνια έδωσαν τον αέρα και την αρχοντιά σ’ αυτήν την όμορφη φορεσιά.

Ο χορός κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες. Έκλεισε με τους Λευκαδίτες κανταδόρους της εποχής σε ωραία Επτανησιακά τραγούδια.

Παναγιώτα Παρίση

Προηγουμενο αρθρο
Τι γύρευε ο Λάκης στο Gazarte;
Επομενο αρθρο
Άγγελος Κοψιδάς: ακόμα ένας πλοιοκτήτης του πίσω Μώλου!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.