HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑπάντηση Απόστολου Αντύπα στην οικογένεια Ευάγγελου Βλασσόπουλου για τα εγκαίνια του μουσείου Λαϊκής Τέχνης

Απάντηση Απόστολου Αντύπα στην οικογένεια Ευάγγελου Βλασσόπουλου για τα εγκαίνια του μουσείου Λαϊκής Τέχνης

Ένωση Αγιοπετριτών Αττικής Ν. Λευκαδας
Γερανίου 4 Αθήνα Τ.Κ.10431 τηλ 2105245310

Απάντηση στην ανοιχτή επιστολή της οικογένειας Ευάγγελου Βλασσόπουλου για τα εγκαίνια του μουσείου Λαϊκής Τέχνης «Ευάγγελος Βλασσόπουλος» στον Άγιο Πέτρο Λευκάδας.

Το Δ.Σ. της ένωσης Αγιοπετριτών Αττικής συνεδρίασε στις 10/06/2018 και αποφάσισε να πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του μουσείου Λαϊκής Τέχνης «Ευάγγελος Βλασσόπουλος» στον Άγιο Πέτρο τον Αύγουστο του 2018.

Η Ένωση έστειλε προσκλήσεις στην οικογένεια Βλασσοπούλου στον Πειραιά, στην ομοσπονδιακή βουλευτή Αυστραλίας κα Μαρία Βαμβακινού, για να εγκαινιάσει το μουσείο και στην ένωση Αγιοπετριτών Αυστραλίας. Επίσης εκδόθηκε δελτίο τύπου στα τοπικά site καλώντας τις δημοτικές και πολιτικές αρχές του τόπου καθώς και όλο τον κόσμο. Τοιχοκολλήθηκαν επίσης και ανακοινώσεις.

Εγώ ως πρόεδρος της Ένωσης έδωσα το κλειδί του μουσείου στην Όλγα Ψωμά και μαζί με την Ευαγγελία Καγκελάρη του Νικολάου και τη Χρυσούλα Κατηφόρη του Δημητρίου ανέλαβαν να διαμορφώσουν το χώρο του μουσείου. Οι οποίες ενημέρωσαν την τοπική κοινωνία για να βοηθήσουν στο στήσιμο ή να προσφέρουν δωρεές ώστε να λειτουργήσει το μουσείο. Επίσης ενημέρωσαν την κυρία Βλασσοπούλου η οποία δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον.

Η εφημερίδα τα «Αγιοπετρίτικα» μόλις κυκλοφόρησε 20/06/2018, η οποία διανέμεται και στην οικογένεια Βλασσοπούλου, δημοσίευσαν την είδηση για τα εγκαίνια (για τον Αύγουστο) χωρίς ακριβή ημερομηνία, η οποία θα καθοριζόταν στον Άγιο Πέτρο. Εκεί ενημέρωσα και τον γαμπρό της κυρίας Βλασσοπούλου, κύριο Δάγλα από τον οποίο ζήτησα και συνάντηση και την κόρη της. Όλα όσα αναφέρουν είναι προφάσεις εν αμαρτίε αλλού είναι το ψητό…

Ένα μικρό ιστορικό για το μουσείο

Το 2002 ήρθε στην Ένωση ο τότε δάσκαλος Μελάς Αθανάσιος, πρώην διευθυντής του γραφείου του αείμνηστου Ευαγγελου Βλασσόπουλου, και μας έκανε πρόταση ότι το υπουργείο οικονομικών , υπουργός ο κύριος Πάχτας μπορεί να επιχορηγήσει με ένα ποσό την Ένωση για να φτιαχτεί ένα μουσείο στην μνήμη του αείμνηστου Ευαγγελου Βλασσόπουλου στο χωριό μας. Το Δ.Σ. αποδέχτηκε την πρόταση και επιχορηγήθηκε με το ποσό των 50.000 ευρώ.

Δύο αιτήσεις που έγιναν στον τότε δήμο Απολλωνίων για αίθουσα απορρίφθηκαν, καθώς και μία αίτηση προς το υπουργείο για Βλασσοπούλειο ίδρυμα απορρίφθηκε λόγω έλλειψης πόρων. Σε πλατιά σύσκεψη που έγινε με την κυρία Βλασσοπούλου, το Δ.Σ. της ένωσης και άλλους μαζί αποφασίστηκε να αγοραστεί κτίριο. Πράγματι το 2005 επιλέγει το σημερινό κτήριο του Θανάση Ραυτόπουλου, το οποίο ήταν και σεισμόπληκτο αντί του ποσού των 50.000 ευρώ. Τα συμβόλαια πλήρωσε η κυρία Βλασσοπούλου, στην συμβολαιογράφο κυρία Καρύδη, με όρους να μην αλλάξει το όνομα, να μην κτιστεί τίποτε άλλο και να έχει δικαίωμα βέτου η κυρία Βλασσοπούλου. Το Δ.Σ. της ένωσής μας απέρριψε το βέτο της κυρίας Βλασσοπούλου, με επιχείρημα ότι εμείς εξουσιοδοτήσαμε τον Πρόεδρο να αγοράσει το κτίριο και όχι να δοθεί δικαίωμα βέτου. Από τότε η κυρία Βλασσοπούλου έγινε άφαντη σε κάθε έκκλησή μας για βοήθεια, ούτε την ενδιέφερε το μουσείο.

Η Ένωσή μας πήρε το 2009 σεισμόπληκτο δάνειο 18000 ευρώ, που αποπληρώνει μέχρι και σήμερα (448ευρώ το εξάμηνο). Ο μηχανικός παραιτήθηκε από την αμοιβή του και η ένωση Αγιοπετριτών Αυστραλίας έδωσε 7000ευρώ. Ενώ η κυρία Βλασσοπούλου μας είχε υποσχεθεί ότι θα βοηθούσε με το δάνειο ποτέ δεν ανταποκρίθηκε. Είχε προηγηθεί μία κίνηση να γίνει άλλο μουσείο που δεν ήθελαν το «Βλασσοπούλειο» και με τις πράξεις σας τους δικαιώνεται, γι’ αυτό επισπεύτηκαν τα εγκαίνια που έγιναν πραγματικότητα και αντί να ακούμε ευχαριστώ ακούμε και τα σχολιανά μας, όπως λέει και η λαϊκή παροιμία εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι, ή Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου (Αρίσταρχος, ο Θεσσαλός, 420 π.Χ.)

Ευχαριστώ για την φιλοξενία, ο πρόεδρος της ένωσης Αγιοπετριτών Αττικής.
Αποστόλης Αντύπας

Υ.Γ. Τα πλήρη στοιχεία θα δημοσιευθούν στην εφημερίδα τα «Αγιοπετρίτικα» διότι τώρα βρίσκομαι στο χωριό.

 

Προηγουμενο αρθρο
Αποφάσεις 25ης συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Λογοτεχνία και λογοτέχνες της Λευκάδας, 19ος 20ός αι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.