HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑπάντηση Γιάννη Κατωπόδη στο Δήμαρχο Λευκάδας

Απάντηση Γιάννη Κατωπόδη στο Δήμαρχο Λευκάδας

Δελτίο τύπου

2 Ιανουαρίου 2015

150Κε Δήμαρχε της Λευκάδας,
Κατ αρχήν να σας ευχηθούμε καλή και δημιουργική χρονιά σε σας προσωπικά και στο δημοτικό σας συμβούλιο.
Επί των όσων διαβάσαμε κ. Δήμαρχε ότι δηλώσατε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Δεκ. 2014:
Σε ότι αφορά την επιστροφή της επιστολής μας ως απαράδεκτης, να σας ενημερώσουμε ότι η Διεύθυνσή μας είναι: ΣΑΠΦΩ, Δράγανο Λευκάδας.

Στα όσα ακούστηκαν για το ότι δεν φοράμε παντελόνια (πολιτικά)!!! και δεν μας αναγνωρίζετε σας επισυνάπτω δύο επιστολές μας για τις οποίες ελπίζω να είστε ενήμερος (μια πρόσκληση για τη γιορτή μελιού στο Δράγανο στις 8/8/2014 στην οποία δεν μας κάνατε τη τιμή να προσέλθετε και μια επιστολή με ημερομηνία 21/9/14 στην οποία σας εκθέτουμε τις απόψεις μας για τα θέματα της Νοτιοδυτικής Λευκάδας που άπτονται του σκοπού του Συλλόγου μας και καμία απάντηση δεν λάβαμε αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε. Εννοείτε πως αν μας προσκαλέσετε στο συμβούλιο σας θα έρθουμε. Αλλά εσείς δεν μπήκατε στο κόπο για ένα θέμα που αφορά την ίδια την υπόσταση των χωριών μας να ενημερώσετε ούτε καν τα τοπικά συμβούλια, πόσον να καλέσετε εμάς τους συλλόγους όπως απαιτούν οι δημοκρατικές διαδικασίες διαβούλευσης και ιδιαίτερα αυτές που άπτονται περιβαλλοντικών θεμάτων.

Ούτε καουμπόηδες ούτε μάγκες δηλώσαμε πουθενά και απορούμε για αυτές τις εκφράσεις που χρησιμοποιήσατε. Είμαστε απλοί πολίτες που δεν φοβηθήκαμε να τα βάλουμε με οργανωμένα και διαπλεγμένα συμφέροντα πολυεθνικών για πάνω από δεκαπέντε χρόνια στη Νοτιοδυτική Λευκάδα. Σε αυτές τις μάχες με τη συμπαράσταση του κόσμου και κάποιων (των περισσότερων) πολιτικών της Λευκάδας βγήκαμε προσωρινά νικητές και γι αυτό δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ανοίξει καμία κερκόπορτα, όπως αυτή που θέλει το δρόμο Πόντη – Νηρά και προβλέπει η ΔΕΗ και η GAMESA στα σχέδια και τη μελέτη που έχουν καταθέσει στο Δήμο και μπορείτε να μελετήσετε προσεκτικά εσείς ή και αυτοί που σας συμβουλεύουν σχετικά. Εναντίον αυτών των σχεδίων είχαμε προσφύγει μαζί με το πρώην Δήμο Απολλωνίων στο Σ.τ.Ε. Διαφορετικά κ. Δήμαρχε έχετε μπει σε ένα παιχνίδι που πιθανόν να μη γνωρίζετε καλά όλες τις πτυχές του.

Φυσικά και δεν αμφισβητούμε τις καλές σας προθέσεις, αλλά αναμέναμε περισσότερη σοβαρότητα και λιγότερη βιασύνη και φυσικά διάλογο με τους ενδιαφερομένους σε ένα έργο που μπορεί να επηρεάσει την ίδια την ύπαρξη των οικισμών μας.

Σε ότι αφορά τις απορίες σας:

Ποιό έργο εγκαταλείψατε: Σας ζητήσαμε (με την επιστολή μας από 21/9/14) να κάνετε όλες τις ενέργειες ώστε να ενταχθεί το έργο του δρόμου Κομηλιό Δράγανο-Αθάνι -πόρτο κατσίκι που καρκινοβατεί για πάνω από 20 χρόνια και τις παρακάμψεις των χωριών. Το λέμε και στην επιστολή μας που διαβάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο και έχουμε ενημερώσει σχετικά και τον Αντιδήμαρχο κ. Κατηφόρη. Τι δεν καταλαβαίνετε; Οι προθέσεις σας έστω και αν είστε λίγους μήνες στην εξουσία φαίνονται από τον προϋπολογισμό σας και τις προτεραιότητες που θέσατε γα τη περιοχή μας.

Για ποιά αλλότρια συμφέροντα μιλάμε: Ως γνωστό αλλότρια είναι τα ξένα ως προς τη περιοχή συμφέροντα. Όσοι παρεπιδημούν στη Λευκάδα κάτι έχουν ακούσει για αυτά, όπως για παράδειγμα ότι σε μια νύχτα ιδιωτικές περιουσίες στη περιοχή μας κηρύχτηκαν δασικές για να αγοραστούν ή να ενοικιαστούν αντί πινακίου φακής από τα ξένα συμφέροντα. Μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα στη χερσόνησο του Λευκάτα. Σε ότι αφορά το συγχρωτισμό με τα συμφέροντα καταπατητών μάλλον μας παρεξηγήσατε. Σας τονίζουμε τον κίνδυνο η προσπάθειά σας να αναδειχτεί το πρόβλημα των καταπατήσεων, να ακυρωθεί από τις πράξεις του δημοτικού σας συμβουλίου.

Επί της ουσία τώρα κ. Δήμαρχε δεν είχατε τίποτα να πείτε,

1. Για τις ήδη μεγάλες ανισότητες μεταξύ παραθαλάσσιων και ορεινών οικισμών που ενισχύονται με το έργο και οδηγούν στον σταδιακό αφανισμό των χωριών Άγιος Πέτρος, Κομηλιό, Δράγανο και Αθάνι γιατί αυτό είναι το θέμα μας και
2. Για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου της διαπλάτυνσης και τη νομιμότητα του έργου που εγκρίνατε (από ποια διάταξη ποιού νόμου προβλέπεται η μεταφορά πόρων από ένα έργο – διάνοιξη δρόμου – σε ένα άλλο άσχετο με το πρώτο έργο -αγκυροβόλιο;).
Ευχόμαστε πάντα ο διάλογος να γίνετε εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων και σε τέτοιους τόνους. Έτσι και αλλιώς Δήμαρχος όλων των Λευκαδίων είστε και οι καλές σας προθέσεις δεν αμφισβητούνται από κανέναν μας.

Ευελπιστώντας πάντα σε συνεργασία για το καλό του τόπου μας.

Γιάννης Κατωπόδης

Συνημμένα 2:(μια πρόσκληση και μια επιστολή του συλλόγου ΣΑΠΦΩ)

line2

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ «ΣΑΠΦΩ»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Νοτιοδυτικής Λευκάδας “ΣΑΠΦΩ” έχει τη τιμή να σας προσκαλέσει στη γιορτή μελιού στις 8 Αυγούστου 2014 και ώρα 20:00 στο Δράγανο Λευκάδας.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου
Ιωάννης Κατωπόδης

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ «ΣΑΠΦΩ»
Δράγανο 21 Σεπτεμβρίου 2014
Προς Δήμαρχο Λευκάδας κ Δρακονταειδή
Κοινοποίηση: Αντιδημάρχους κ.κ. Χρήστο Κατηφόρη, Γεώργιο Κούρτη
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Νοτιοδυτικής Λευκάδας «ΣΑΠΦΩ» σας συγχαίρει για την ανάληψη των καθηκόντων σας και αναμένει μια ειλικρινή συνεργασία σε θέματα που άπτονται του σκοπού μας (περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και πολιτιστικά) στο χώρο της Νοτιοδυτικής Λευκάδας.
Σας είναι γνωστό ότι η περιοχή αυτή, παρότι αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουρισμού του Νησιού μας είναι πλήρως εγκαταλελειμμένη από τις προηγούμενες διοικήσεις και παντελώς αδικημένη από την κατανομή των δημόσιων πόρων όπως αυταπόδεικτα μπορείτε να δείτε από τις κατανομές των κονδυλίων ανά κοινότητα ή Δημοτικό διαμέρισμα τη τελευταία 20ετία.
Ευελπιστούμε ότι στην θητεία σας θα αποκαταστήσετε αυτή την κατάφωρη αδικία, η οποία δεν απομονώνει μόνο τον τόπο μας αλλά ολόκληρο το νησί μας αφού αποκλείει από τα βασικά δημόσια αγαθά (δρόμους, τουαλέτες, νερό, ρεύμα, δίκτυα ) όχι μόνο εμάς και εσάς αλλά ολόκληρο το τουριστικό ρεύμα που κατευθύνεται κατά κύματα επηρεασμένο από τα παγκόσμια κοινωνικά δίκτυα τους καλοκαιρινούς μήνες στις διάσημες ανά την υφήλιο παραλίες μας.
Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να προωθηθούν οι παρακάτω μελετημένες βασικές παρεμβάσεις υποδομών:
1. Βελτίωση της επαρχιακής οδού Κομηλιό, Δράγανο, Αθάνι με στόχο να περνάνε λεωφορεία και να φτάνουν μέχρι το Πόρτο Κατσίκι με δρόμο έξω από τους οικισμούς (Υπάρχει η μελέτη του Νομαρχιακού συμβουλίου στη διάθεσή του κ Κούρτη).
2. Πολιτισμένη οργάνωση των Παραλιών Πόρτο κατσίκι, Εγκρεμνοί, Γυαλός με τουαλέτες, Ντουσιέρες, ναυαγοσώστες και πάρκινγκ όπου είναι δυνατό.
3. Χρηματοδότηση, προφύλαξη και ανάδειξη της ιστορικής ανασκαφής στον Άγιο Κυρήκο κάτω από το Αθάνι που ανέδειξε ίσως το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στα Επτάνησα.
4. Ενίσχυση και καθιέρωση της τοπικής γιορτής Μελιού καθώς και των Μελισσοκόμων της περιοχής
5. Αποκατάσταση της καθαριότητας στους Δημόσιους χώρους
6. Υπογειοποίηση των σωλήνων νερού
7. Να ξαναφτιαχθούν τα παραδοσιακά μονοπάτια μας και να συνδέσουν χώρους ιστορικής και φυσικής αξίας
8. Απομάκρυνση ή υπογειοποίηση των Πυλώνων της Δ.Ε.Η.

Ο Σύλλογος ΣΑΠΦΩ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές και να αποκατασταθούν οι χρόνιες αδικίες που μας οδήγησαν στις σημερινές στρεβλώσεις που όλοι γνωρίζουμε, εις βάρος της οικονομίας του νησιού μας και ιδιαίτερα εις βάρος των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων που κατοικούν στη Νοτιοδυτική Λευκάδα.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας, εκτιμώντας τη μέχρι τώρα προσπάθειά σας.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου
Ιωάννης Κατωπόδης

Σχετικά άρθρα: Παρέμβαση του Συλλόγου«ΣΑΠΦΩ» και του Συλλόγου «Αγιοπετριτών» για το δρόμο Πόντη – Νηρά
Η επιστολή επιστρέφεται ως απαράδεκτη…
Απαράδεκτη η επιστολή, απαράδεκτη και η αντιμετώπισή της

Προηγουμενο αρθρο
Ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Παιδικός Χριστουγεννιάτικος χορός από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νικιάνας «Οι Σκάροι»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.