HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑπάντηση για τα Καταφύγια αδέσποτων ζώων και ένας χρήσιμος διάλογος

Απάντηση για τα Καταφύγια αδέσποτων ζώων και ένας χρήσιμος διάλογος

Απάντηση στο άρθρο: «Καταφύγια αδέσποτων ζώων – Της Σεβαστής Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα» από την κ. Δώρα Μαυρωνά και σχόλιο της κ. Ρεκατσίνα.

Απάντηση στην κ. Σεβαστή Κωνσταντινίδη -Ρεκατσίνα (αναρτηση της Δώρας Μαυρωνά)

Απάντηση στην κυρία Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα σχετικά με την τοποθέτησή της για τα καταφύγια αδέσποτων ζώων
Κυρία Ρεκατσίνα,
Δεν ξέρω ποια είναι και αν υπάρχει σχέση, ανάμεσα σε εσάς και τα αδέσποτα ζώα.
Ελπίζω όμως, να γνωρίζετε πως τα αδέσποτα ζώα δημιουργήθηκαν από τους ανεύθυνους συμπολίτες μας. Από τους συμπολίτες αυτούς που:
Έχουν αστείρωτα θηλυκά σκυλιά στις αυλές τους.

Τα σκυλιά αυτά γεννάνε 2 φορές το χρόνο γύρω στα 20 κουτάβια ετησίως, οπότε και μεγαλώνει με αριθμητική πρόοδο τόσο ο ίδιος ο αριθμός των ζώων, όσο και ο συνολικός αριθμός των ζώων που θα αναπαραχθεί στους επόμενους 6 μήνες.
Τα αδέσποτα δημιουργούνται από ανεύθυνους κηδεμόνες που εγκαταλείπουν τα ζώα τους, στους δρόμους.

Οι άνθρωποι αυτοί είτε εγκαταλείπουν τα ανεπιθύμητα κουτάβια της σκύλας τους, είτε εγκαταλείπουν το ενήλικο ζώο για διάφορους λόγους. Ίσως γιατί αγόρασαν ένα έμψυχο ον, ως παιχνίδι για το παιδί τους, αλλά το παιδί τους το βαρέθηκε, ή ανακάλυψαν πως ένα κουτάβι χρειάζεται υπομονή για να μάθει να μη λερώνει και να μη μασάει τα έπιπλα, είτε τους έπεσε βαρύ πως το να έχεις ένα ζώο χρειάζεται χρήματα για τη φροντίδα του, ή γιατί απλώς ήταν ένα άχρηστο εργαλείο για το βοσκό ή τον κυνηγό.

Η αντιπρότασή μου λοιπόν στη δική σας είναι:

Γιατί να μην καταδικάσουμε σε ισόβια φυλάκιση χωρίς δίκη αυτούς τους ανεύθυνους συμπολίτες μας που δημιουργούν τα αδέσποτα ζώα;
Γιατί με άνεση καταδικάζονται τα ζώα σε ισόβια κάθειρξη στο καταφύγιο χωρίς να φταίνε; Είναι οι άνθρωποι ανώτεροι από τα υπόλοιπα όντα ή σπισιστές που πιστεύουν πως τους ανήκουν τα πάντα και έχουν δικαίωμα να κάνουν ότι επιλέξουν για να προστατεύσουν τη μορφή της κοινωνίας που επιθυμούν;
Επίσης, να σας ενημερώσω πως τα καταφύγια ανά τον κόσμο είναι αποτυχημένη λύση.
Τρανό παράδειγμα το καταφύγιο της γειτονικής μας Πρέβεζας.

Όμως, το χειρότερο με τη δημιουργία ενός καταφυγίου, είναι πως δε θα δημιουργήσετε μόνο μια κόλαση για τα αδέσποτα ζώα. Το χειρότερο είναι, πως θα ανοίξετε διάπλατα τις πύλες στην ανευθυνότητα των ήδη ανεύθυνων συμπολιτών μας, οι οποίοι αντί να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους απέναντι στα ζώα, εσείς θα τους δώσετε την εύκολη λύση να πηγαίνουν και να ξεφορτώνονται εκατοντάδες πλάσματα στο καταφύγιο-χωματερή ζώων που θέλετε να δημιουργήσετε.

Ίσως γνωρίζετε πως είμαι ενεργή εθελοντής στη διάσωση αδέσποτων ζώων για χρόνια και όχι πολιτικός. Με ενδιαφέρει η ευζωία των ζώων και δεν έχω κανένα άλλο συμφέρον από το θέμα.

Με την εμπειρία και την ιδιότητά μου αυτή λοιπόν, επιτρέψτε μου, αν σας ενδιαφέρει η βελτίωση της ζωής των αδέσποτων ζώων, όπως επίσης η εικόνα της κοινωνίας και του τουριστικού νησιού μας, να σας ενημερώσω πως:

Τα Αδέσποτα Ζώα Στους Δρόμους Θα Μειωθούν :
Όταν, τηρηθεί ο υπάρχων φιλοζωικός νόμος μέσω της Αστυνόμευσης, οπότε όλα τα ζώα θα φέρουν ηλεκτρονική σήμανση που θα τα ταυτοποιεί στους κηδεμόνες τους, ώστε να καταστεί δύσκολη η εγκατάλειψη ζώων.

Τα αδέσποτα θα μειωθούν,

Όταν, θα στειρωθούν κατά προτεραιότητα τα δεσποζόμενα θηλυκά ζώα που γεννάνε ανεξέλεγκτα και τα κουτάβια χαρίζονται ή πωλούνται σε άλλους ανεύθυνους κηδεμόνες.

Τα αδέσποτα θα μειωθούν λοιπόν, όταν στειρωθούν πολλά δεσποζόμενα ζώα….

Όμως η νομική ευθύνη του Δήμου είναι για τα αδέσποτα και αναλαμβάνει την ευθύνη του αυτή διαθέτοντας το ποσό των 7.502€ με ΦΠΑ για το 2019 και προτίθεται να στειρώσει 50 σκύλους και 40 ολόκληρες γάτες από τις χιλιάδες που υποφέρουν αδέσποτες. Πραγματικά αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο τελικά, ο Δήμος Λευκάδας διατηρεί το Δημοτικό Κτηνιατρείο.

Η Λευκάδα χρειάζεται ένα Πραγματικό Πρόγραμμα Δωρεάν στειρώσεων και φροντίδας περιστατικών αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, σοβαρού χρηματικού ποσού, ανάλογο με το μέγεθος της κατάστασης. Αυτό εύκολα μπορεί να γίνει με σύμβαση σε τοπικό ιδιώτη κτηνίατρο, έχοντας για λόγους διαφάνειας σε ιστότοπο αναρτημένα αναλυτικά τα κόστη και τα περιστατικά (αν θέλετε μιλάμε αναλυτικά για τα επίσημα και ανεπίσημα κόστη καθώς και το τελικό ποσό που στοιχίζει κάθε στείρωση στο Δημοτικό κτηνιατρείο για το Δήμο και την κοινωνία μας).

Επίσης, χρησιμοποιώντας τοπικό ιδιώτη κτηνίατρο θα εξασφαλίζεται αμεσότητα στη φροντίδα των ζώων που έχουν καθημερινά ανάγκες καθώς και η ποιότητα των υπηρεσιών αυτών, χωρίς να χρειάζονται οι γνωστές κινήσεις εκστρατείας ώστε να ανοίξει το Δημοτικό Κτηνιατρείο μια φορά στο τόσο.

Τα αδέσποτα ζώα θα μειωθούν:

Όταν, γίνει μια σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης προς τους συμπολιτες μας σχετικά με τις κυρώσεις του νόμου σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεών τους απέναντι στα ζώα και την κοινωνία. Δε μπορείς να ζητήσεις κάτι περισσότερο από ανθρώπους σε κοινωνία με κρίση αξιών. Άνθρωποι, που δε γνωρίζουν το σεβασμό για την ίδια την οικογένειά τους, δεν περιμένεις να δείξουν σεβασμό σε ένα ζώο, χωρίς το φόβο από την τιμωρία του νόμου.

Τα αδέσποτα θα μειωθούν:

Όταν, ΌΛΟΙ όσοι «νοιάζονται» για τα αδέσποτα ζώα το αποδείξουν έμπρακτα.
Αν, πραγματικά όσοι μιλάνε για τα αδεσπότα, νοιάζονται πραγματικά ας σταματήσουν τότε να αγοράζουν ζώα ράτσας.

Όσοι νοιάζονται για τα αδέσποτα ας αφήσουν τα λόγια και ας ανοίξουν την πόρτα τους σε ένα αδέσποτο για να φύγει από τους δρόμους. Ας διαθέσουν αγάπη, χρόνο, χώρο και χρήμα για να σώσουν το αδέσποτο και να του δώσουν οικογένεια. Διαφορετικά ας σωπάσουν!

Ας σταματήσουν, επιτέλους διάφοροι να χρησιμοποιούν δυστυχισμένα πλάσματα για σκοπιμότητες.

Επίσης, Θα μειωθούν τα αδέσποτα

Όταν, ΌΛΟΙ όσοι «νοιάζονται», ενημερώσουν τις αρχές για τα ζώα συγγενών και φίλων τους χωρίς ηλεκτρονική σήμανση, εμβόλιο κτλ.

Θα μειωθούν τα αδέσποτα

Όταν, κάποτε, επιτέλους αξιοποιηθεί η λίστα των κτηνιάτρων που δίνει τα στοιχεία κηδεμόνων και ζώων κάθε μήνα στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, όπου όμως είναι κενό το πεδίο που έπρεπε να αναγράφει τον αριθμό της ηλεκτρονικής σήμανσης!

Και φυσικά αντί καταφυγίου, ο Δήμος οφείλει να συνάψει σύμβαση με πανσιόν φιλοξενίας για τα αδέσποτα ζώα ή να ενδιαφερθεί, να αναβαθμίσει και να διευρύνει το υπάρχων τοπικό δίκτυο εθελοντών που φιλοξενούν τα αδέσποτα της πόλης με προσωπικό οικονομικό κόστος για λογαρισμό του Δήμου, αναλαμβάνοντας ο Δήμος επιτέλους, ως οφείλει, την ευθύνη και το κόστος, μέχρι τα ζώα να αποθεραπευτούν ή να υιοθετηθούν. (Αν μη τι άλλο, να μην κυκλοφορούν τα αδέσποτα στους δρόμους και χαλάνε την τελειότητα της ζωής μερικών).

Ελπίζω, να καταλάβατε, αγαπητή κυρία Ρεκατσίνα, πως το να λυθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα είναι ΘΕΜΑ ΘΕΛΗΣΗΣ ΘΕΣΜΩΝ, ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Ένα καταφύγιο δε θα προσφέρει τίποτα περισσότερο από την υποβοήθηση στην ανευθυνότητα των πολιτών και ένα μόνιμο σημείο τριβής, όπως ήδη συμβαίνει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ Δήμου, φιλόζωων και εισαγγελέα για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων.

Καλό θα είναι οι Λευκαδίτες να καταλάβουν σύντομα πως ο σκοπός δεν είναι τα λόγια να είναι δίχως λόγο, ούτε οι κινήσεις να γίνονται, για να γίνονται.

Ο σκοπός είναι οι κινήσεις να γίνονται με σκοπό την αναβάθμιση -και όχι την υποβάθμιση- του πολιτισμού του νησιού μας σε κάθε έκφανσή του.

Σχόλιο της Σεβαστή Κωνσταντινίδη -Ρεκατσίνα

Είναι χρήσιμο που εκφράσθηκαν διαφορετικές απόψεις για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Το γεγονός μαρτυρά άλλωστε το μέγεθος του προβλήματος. Εκτιμώ ότι θα ήταν χρήσιμο να πραγματοποιηθεί επιτέλους μια δημόσια διαβούλευση στην οποία θα κληθούν να τοποθετηθούν άνθρωποι με εξειδίκευση στο θέμα, προκειμένου να ενεργοποιηθούμε ως τοπική κοινωνία και ως νέα δημοτικής αρχή να αποφασίσουμε για την ορθότερη λύση με κυρίαρχο μέλημα φυσικά την καλυτέρευση της ζωής των ζώων, για τα οποία φέρουμε ακέραιη την ευθύνη, καθώς εμείς και όχι εκείνα επέλεξαν να περιφέρονται αδέσποτα στους δρόμους.

Ας μη μείνουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά στα λόγια και ας ενεργοποιηθούμε ως τοπική κοινωνία κάνοντας συμμέτοχους και τους όμορους δήμους προκειμένου να αναδείξουμε, να μην αποσιωπήσουμε το πρόβλημα αλλά και να επιδιώξουμε σε συνεργασία ίσως τις βέλτιστες για ζώα και ανθρώπους λύσεις.

Σε ότι με αφορά, ως μέλος του νέου δημοτικού συμβουλίου, θα παραμείνω ενεργή και σε συνεργασία με κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη και φορέα του Δήμου μας προκειμένου να δρομολογηθεί η ορθότερη λύση και για τα ζώα αυτά.

Προηγουμενο αρθρο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση Οδυσσέα Νυδριού
Επομενο αρθρο
Πέντε μέρες Κατασκήνωση... και για τα παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας!

1 Σχόλιο

  1. Spartan
    22 Ιουλίου 2019 at 10:12 — Απάντηση

    ΕΑΝ ΒΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΝΑ ΜΟΥ ΤΡΥΠΗΣΕΙΣ ΤΗ ΜΥΤΗ. Η ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΥΜΕ 1200 ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΟΜΟΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ. ΙΣΩΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΧΙΛΙΕΤΗΡΙΔΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΕΙ ΣΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ , ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ . ΑΠΙΘΑΝΟ ΕΩΣ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥ. ΓΙΑΤΙ ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΑΝΤΗΔΕΣ ΤΗΝ ΕΔΙΔΑΞΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ !!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.