HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ(Απο)Χαιρέτα μας τον πλάτανο…

(Απο)Χαιρέτα μας τον πλάτανο…

Εντυπωσιακά πλατάνια άρρηκτα συνδεδεμένα με τα ιστορικά μοναστήρια μας, με τις κεντρικούς εισόδους των χωριών μας, με τις πλατείες μας όπου κάτω από την δροσιά τους στήνονται αμέτρητα πανηγύρια, πλατάνια αιώνων που βρίσκονται ριζωμένα και παρατηρούν τις όποιες αλλαγές έχει φέρει ο χρόνος, κινδυνεύουν από την ασθένεια, που αργά ή γρήγορα, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, τείνουν να καταστραφούν, να ξεψυχήσουν, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στις καρδιές όλων μας.

Δεν είναι μόνο οι φοίνικες που προσβλήθηκαν από σκαθάρι και σιγά – σιγά τους έφαγε το σαράκι. Σειρά έχουν τα πλατάνια, τα οποία έχουν αρχίσει να κινδυνεύουν από έναν μύκητα, που δυστυχώς, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά μέσα για να καταπολεμηθεί, αφότου προσβάλει το δέντρο.

Η ασθένεια που έχει καταβάλει τα πλατάνια ονομάζεται «μεταχρωματικό έλκος πλατάνου» και προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis fimbriata. F. sp. Platani, που έκανε την εμφάνιση του πρώτη φορά το 1945 στη Γαλλία και σήμερα παρατηρείται περισσότερο σε μεσογειακές χώρες Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα.

Μία ασθένεια που απειλεί με αφανισμό τα πλατάνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα πουλιά που φωλιάζουν, τα άγρια ζώα, τα έντομα και τους μικροοργανισμούς κάθε περιοχής, αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο…

Αυτό το κείμενο που διαβάσαμε σήμερα το πρωί στον ισότοπο της Κεφαλονιάς: www.inkefalonia.gr έγινε αφορμή να θορυβηθούμε.

Πριν από ένα μήνα είχαμε πτώση ενός μεγάλου κλώνου από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο στο Φρυά. Δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η αιτία, ούτε ακόμα αν ασχολήθηκε κάποιος αρμόδιος φορέας (Δασαρχείο) με το θέμα.

Ακόμα όμως και αν ο λόγος δεν ήταν ο μύκητας, το πρόβλημα για την επιβίωση των πλατανιών -όπως διαπιστώσαμε με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο- είναι μεγάλο και υπαρκτό και πρέπει να μας κινητοποιήσει.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος πριν από ένα χρόνο έχει κυκλοφορήσει και κατατοπιστικό βίντεο:

και συνεχίζει στο άρθρο του ο Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος στο www.inkefalonia.gr:

Η άμεση ενεργοποίηση των αρμοδίων περιφερειακών και δημοτικών υπηρεσιών, η ανάληψη δράσης και ο αποτελεσματικός συντονισμός για την επίλυση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων, αποτελεί υποχρέωση κάθε πολιτικού σε θέση ευθύνης.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι στα θέματα φυτοϋγείας και εισβολικών οργανισμών δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα η απαραίτητη βαρύτητα. Είναι σοκαριστικό να μαθαίνει κανείς ότι υπάρχει πιθανότητα σε λίγα χρόνια να βλέπουμε τα υπεραιωνόβια πλατάνια της Κεφαλονιάς μόνο σε αναμνηστικές φωτογραφίες. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να συμβεί!

Δεδομένου ότι οι πλάτανοι, αυτά τα μεγαθήρια δένδρα, αποτελούν σιωπηλούς μάρτυρες της βυζαντινής, νεότερης και σύγχρονης ιστορίας μας και κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς την οποία οφείλουμε να τη διατηρήσουμε, προτείνω την ανακήρυξη των ιστορικών πλατανιών μας σε Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης…

Προηγουμενο αρθρο
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Σύλλογο Λευκαδίων Ηλιούπολης
Επομενο αρθρο
Η Κινηματογραφική Λέσχη του «Ορφέα» Λευκάδας παρουσιάζει την ταινία «Καπερναούμ»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.