HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑπό την τελευταία συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας

Από την τελευταία συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας

Δελτίο Τύπου της Λέσχης Ανάγνωσης της ΔΒΛ

Στις 9 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας. Μιλήσαμε για το βιβλίο του Roy Lewis Γιατί Έφαγα τον Πατέρα μου.

Ο Roy Lewis, δημοσιογράφος, κοινωνιολόγος και παθιασμένος με την ανθρωπολογία, έγραψε το βιβλίο αυτό το 1960, στην σκιά των τότε πρόσφατων ευρημάτων που αφορούσαν τους αυστραλοπίθηκους της Αφρικής, οι οποίοι υπολογίζεται ότι έζησαν πριν από περίπου 1,75 εκατομμύρια χρόνια. Το βιβλίο επανανακαλύφθηκε από τον διάσημο Γάλλο ανθρωπολόγο Théodore Monod το 1990 και κέρδισε έναν δεύτερο κύκλο ζωής μετά την μετάφρασή του στα γαλλικά.

Το μυθιστόρημα αφηγείται τις περιπέτειες μιας φανταστικής οικογένειας πιθηκανθρώπων που παλεύουν να διαβούν το κατώφλι του «ανθρώπινου» κάπου στο Πλειστόκαινο, να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες του περιβάλλοντος αλλά και τα προβλήματα της συνύπαρξης και να προωθήσουν την εξέλιξη προς το είδος που σήμερα ονομάζουμε Homo sapiens sapiens.

Μέσα από μια εξωφρενικά σουρεαλιστική χιουμοριστική αφήγηση, κατά την οποία οι πιθηκάνθρωποι, που έχουν μόλις σχεδόν κατέβει από τα δέντρα, κατέχουν εκλεπτυσμένα ονόματα και συνομιλούν χρησιμοποιώντας σαφώς αναχρονιστικές πομπώδεις εκφράσεις, ο συγγραφέας καταφέρνει να δώσει μια αρκετά πειστική αναπαράσταση της καθημερινής τους ζωής, παρότι συμπιέζει σε μεγάλο βαθμό τον χρόνο και τον χώρο, προσπαθώντας να αποδώσει στοιχεία μιας πορείας που έλαβε χώρα μέσα σε διάρκεια εκατοντάδων χιλιάδων ετών και σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη.

Στην Λέσχη συζητήσαμε ενδιαφέροντα θέματα που ανέκυψαν μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου, όπως είναι η εξέλιξη, το δίπολο της προόδου και της αντίδρασης, οι τεχνολογικές ανακαλύψεις και οι κίνδυνοί τους, μια και στο βιβλίο υπάρχουν σαφείς παραλληλισμοί ανάμεσα στην χρήση της φωτιάς και την χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Συζητήθηκαν επίσης διάφορες αναφορές ανθρωπολογικού και ψυχολογικού χαρακτήρα σχετικά με την οικογένεια, την κοινωνία και την ίδια την έννοια του «πολιτισμού», όσο μάλιστα αυτή η τελευταία έρχεται σε αντιπαράθεση με την έννοια της «φύσης».

Την επόμενη φορά, στις 13 Ιουνίου 2017, στις 6 η ώρα το απόγευμα, στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας, θα συζητήσουμε για τα βιβλία Έμι Νέδερ: Η Κυρία της Άλγεβρας της Margaret B.W. Tent και Το Βιβλίο Κόλαση του Carlo Frabetti.

Όλοι οι βιβλιόφιλοι είναι καλοδεχούμενοι!

Η Λέσχη Ανάγνωσης της ΔΒΛ

Προηγουμενο αρθρο
Λευκάδα: Απέραντες παραλίες με θέα το Ιόνιο [video]
Επομενο αρθρο
9 γαλάζιες σημαίες για την Λευκάδα το 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.