HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑπό τον Αη Δονάτο μέχρι την κορυφή της Ελάτης

Από τον Αη Δονάτο μέχρι την κορυφή της Ελάτης

Κάθε φορά που βρίσκεσαι  στο οροπέδιο της Εγκλουβής μοιάζει σαν να είναι η πρώτη φορά. Ο κύκλος των εποχών κάνει το τοπίο και την βλάστηση ξεχωριστή κάθε εποχή.  Είναι γεγονός πως εκεί ψηλά βρίσκεται συγκεντρωμένη η μεγαλύτερη βιοποικιλότητα του Λευκαδίτικου φυσικού περιβάλλοντος.

Αναφέρουμε επιγραμματικά τις Παιώνιες, το Βλασάνι, τις  Ορχιδέες και χιλιάδες άλλα εξίσου όμορφα αγριολούλουδα καθώς και  βότανα.

Τα φακοχώραφα σπαρμένα με τις περίφημες φακές Εγκλουβής αυτή την εποχή είναι στις δόξες τους. Όπου να’ναι ξεκινά το βοτάνισμα.

Στο οροπέδιο της Εγκλουβής ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τους «βόλτους», πέτρινα θολωτά κτίσματα, που χρησίμευαν για αγροτοκαλύβια στα οποία μετοικούσαν οι κάτοικοι το καλοκαίρι.  Πρόκειται για πάνω από 150 λιθόχτιστες θολωτές κατασκευές που αποτελούσαν κατά το μακρινό παρελθόν έναν πολυπληθή καλοκαιρινό οικισμό γεμάτο ζωή.

Η παρέα μας, βοηθούντος του καλού καιρού, ευχαριστήθηκε την μεγάλη βόλτα και οι φωτογράφοι μας τράβηξαν αμέτρητες φωτογραφίες. Επισκεφτήκαμε ακόμα την παλιά Αμερικανική Βάση. Ο χώρος είναι ρημαγμένος.

Δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό οι απόψεις μου  και οι εμπειρίες μου για την λειτουργία αλλά και την τύχη της Βάσης (αυτού του μικρού θησαυρού), όπως τις έχω περιγράψει σε άρθρο σε αυτή την ιστοσελίδα το 2016. Δες ΕΔΩ.

Προηγουμενο αρθρο
Στην παραλία του Πουλιού
Επομενο αρθρο
Δυο αυτοφυείς ορχιδέες της Λευκάδας

1 Σχόλιο

  1. Ypapanti Thermou
    6 Μαΐου 2021 at 09:44 — Απάντηση

    Το συγκρότημα των βόλτων στο οροπέδιο θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα Υπαίθριο Μουσείο αναβαθμίζοντας και σώζοντας ουσιαστικά τις υπάρχουσες δομές που μέρα με την ημέρα φθίνουν και μακροπρόθεσμα δίνοντας την δυνατότητα στον επισκέπτη να μαθαινει σχεδον βιωματικά την χρήση τους από τους κατοίκους και κατ επέκταση την αγροτική ιστορία του τόπου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.