HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΑπό χέρι σε χέρι από καρδιά σε καρδιά (Από τη γιορτή σπόρων στην Περατιά)

Από χέρι σε χέρι από καρδιά σε καρδιά (Από τη γιορτή σπόρων στην Περατιά)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 13 Απριλίου με αρκετά μεγάλη ανταπόκριση από την πλευρά του κόσμου η Γιορτή Ντόπιων Σπόρων στο Δημοτικό Σχολείο Περατιάς από την τοπική ομάδα «Πελίτι». Όσοι βρέθηκαν εκεί ενημερώθηκαν σχετικά με τη δράση της ομάδας και είχαν την ευκαιρία να πάρουν σπόρους και μικρά φυτά.

Το «Πελίτι» ξεκίνησε το 1995, με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Σαΐνατούδη και έχει έδρα το Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Βασικοί του στόχοι είναι η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών και η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς χρήματα.

Η ομάδα έχει λάβει μέρος σε πολλές δραστηριότητες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό σχετικά με τη διάσωση σπάνιων ποικιλιών, την δημιουργία τράπεζας σπόρων, αλλά και την οργάνωση δικτύου ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών χωρίς χρήματα.

Στόχος της κοινότητας αυτής είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την ενίσχυση και τη διατήρηση των ντόπιων προκοιλιών που αποτελούν ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού μας.

Οι ντόπιες ποικιλίες έφτασαν στις μέρες μας έχοντας ξεπεράσει αντίξοες συνθήκες και έτσι μπορούν και προσαρμόζονται καλύτερα στις κλιματολογικές αλλαγές και τις ασθένειες. Έχουν χρώματα, αρώματα και γεύσεις και τεράστια ποικιλία. Ο αγρότης καλλιεργητής μπορεί να κρατήσει το δικό του σπόρο κάθε χρόνο, έχοντας έτσι αυτάρκεια, ελευθερία και έλεγχο της τροφής του. Έτσι διασφαλίζεται η διατροφική αυτάρκεια του πλανήτη.

Οι σπόροι δεν ανήκουν σε εμάς αλλά στις γενιές που θα έλθουν. Εμείς είμαστε οι διαχειριστές τους.

Ελεάννα Ματαράγκα

Προηγουμενο αρθρο
Φωτορεπορτάζ του Νίκου Ζαβιτσάνου από την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Σπύρου Μαργέλη
Επομενο αρθρο
Ο κύκλος του ενενήντα εννιά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.