HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΑπ ότι έλεγε ο ναύτης, στο υπουργείο την πέρασε… ζωή και κότα…

Απ ότι έλεγε ο ναύτης, στο υπουργείο την πέρασε… ζωή και κότα…

 

Βλέποντας αυτή τη φωτογραφία θυμήθηκα το αμίμητο σποτάκι που είχε φτιάξει ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος για την τηλεόραση, το “put the kot down slowly”..

Και φυσικά έσκασα στα γέλια…

Είναι μια ιστορία πίσω από κάθε φωτογραφία. Αυτή εδώ είναι γύρω στο 1950. Απ το χρώμα της στολής του ναύτη φαίνεται ότι είναι μετά τις 15 Οχτώβρη, άρα προς το χειμώνα (που βάνουν τις σκούρες στολές οι ναύτες), στην πλατεία Κλαυθμώνος, με φόντο δεξιά τα πρώτα ανάκτορα του Όθωνα! Φαίνονται τα σήματα τροχαίας και μια αντίκα citroen παρκαρισμένη. Κατεβαίνουν την Παπαρρηγοπούλου προς το κτίριο του Υπουργείου Ναυτικών.

Ο ναύτης, Η.Θ.Κ. απ’ την Απόλπαινα υπηρετεί στο Υπουργείο ναυτικών ή ΓΕΝ που στεγαζόταν τότε -και για 40 χρόνια αργότερα- στην Παπαρρηγοπούλου & Π.Π. Γερμανού, με κάποιο «δόντι» φυσικά. Άρα χρειάζεται διαρκή ανθράκευση ο «ναύαρχος» για να παραμένει εκεί σ’ αυτή τη θέση-λούφα ο ναύτης.

Ο κουστουμαρισμένος δίπλα του με το πλατύ χαμόγελο είναι κι αυτός Απολπαινιώτης. Έφερε με το λεωφορείο τις 2 ζωντανές, όπως βλέπετε, κότες που του’δωσε ο πατέρας του ναύτη απ’ το χωριό, για το φιλοδώρημα του ναυάρχου…

 Σκεφτείτε φόρτωμα οι κότες στο μουσαμά παν’ απ’ το λεωφορείο, ταλαιπωρία και κράξιμο, μέχρι να πάνε στο… υπουργείο και μετά στο σπίτι, να γίνουν το φόρτωμα της έρμης της παραδουλεύτρας (σφάξιμο, ζεμάτισμα, ξεπουπούλιασμα, μαγείρεμα).

Ο ναύτης, ψηλός ευθυτενής, περιποιημένος (όπως ήταν πάντοτε κι όταν ζούσε μέχρι δέκα χρόνια εδώ), γνωρίζει φυσικά το θέμα και περίμενε με 2ωρη άδεια τον συγχωριανό του στο πρακτορείο στη Ζήνωνος. Έχει ένα μειδίαμα, ντρέπεται κιόλας να κρατάει τις κότες με τη στολή. Τη στολή εξόδου μ’ όλα τα εμβλήματα , την κολλαρίνα, τη λυκαδούρα (σχοινάκι),τη μπελαμάνα και τα φαρδιά κλασσικά παντελόνια με τις 5 τσακίσεις και τα καλογυαλισμένα παπούτσια !

«Στολή και πλούτος κι αρχοντιά ήτονε το κορμίν του» άδει ο Βιτσέντζος Κορνάρος στον Ερωτόκριτο.

Απ ό,τι έλεγε, στο υπουργείο ο ναύτης την πέρασε… ζωή και κότα…

Παναγιώτης Σκληρός                              Σεπτέμβρης 2020

Προηγουμενο αρθρο
Νέο κρούσμα κορωνοϊού στη Λευκάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Επομενο αρθρο
Τίτλοι τέλους μετά από 35 χρόνια προσφοράς για την Μουσική Σχολή του Γιάννη Σταύρακα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.