HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΑτενίζοντας την Αγία Κυριακή

Ατενίζοντας την Αγία Κυριακή

Με αφορμή αυτή την παλιά φωτογραφία που ανακαλύψαμε πρόσφατα -στην οποία φαίνεται το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής και ο βράχος των νυμφών- θα κάνουμε ένα μικρό περίπατο στην περιοχή μέσα από την παράδοση και την ιστορία.

Απέναντι από το κοσμοπολίτικο σήμερα Νυδρί, στη βόρεια απόληξη της χερσονήσου του Γενίου-Βλυχού, είναι χτισμένο ένα μικρό κατάλευκο εκκλησάκι. «Το εκκλησάκι του βράχου», για όσους δε γνωρίζουν είναι αφιερωμένο στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Κυριακή.

Για το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής η παράδοση αναφέρει πως οι ναυτικοί που περνούσαν από το σημείο αυτό τις νύχτες, έβλεπαν ένα φως στη σπηλιά που σχηματιζόταν ανάμεσα στους βράχους της ακτής. Στο βράχο με τη σπηλιά δεν μπορούσαν να πλησιάσουν με ευκολία, γιατί εκεί ξεσπούσε το αγριεμένο κύμα της θάλασσας. Λίγο ψηλότερα από τα βράχια που χτυπούσε το κύμα βρισκόταν μία ευρύχωρη σπηλιά. Εκεί ένας από τους ιδιοκτήτες των γειτονικών κτημάτων -Κακωνάς στο επώνυμο, από το γειτονικό Βλυχό- βρήκε μία εικόνα της αγίας Κυριακής. Την πήρε και την τοποθέτησε σε άλλο, πιο ομαλό, μέρος του κτήματός του, σχεδιάζοντας να χτίσει μικρό προσκυνητάρι. Στάθηκε όμως αδύνατο αυτό, γιατί έβρισκε ξανά την εικόνα στην σπηλιά του βράχου.

Σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στην εκκλησία: Ο ιερός ναός ανεγέρθη το 1906 και είναι ιδιοκτησία Κακωνά. Ακριβώς δίπλα από το κτίσμα (στα αριστερά), σε ύψος περίπου 3-4 μέτρα υπάρχει και μία μικρή σπηλιά όπου υπάρχουν εικονίσματα, καθώς και μία σκάλα που οδηγεί ως εκεί.

Η πρόσβαση στο εκκλησάκι γίνεται και από τη θάλασσα και από την στεριά. Συγκεκριμένα, λίγο έξω από το Βλυχό, υπάρχει δρόμος προς Γένι και Δεσίμι, ο οποίος σε κάποιο σημείο διακλαδίζεται προς το εκκλησάκι.

Πλήθη πιστών -ή και επισκεπτών- προστρέχουν εκεί, στις 7 Ιουλίου κάθε χρόνου, για να τιμήσουν την Μεγαλομάρτυρα και θαυματουργό Αγία Κυριακή την παραμονή και ανήμερα της γιορτής είτε με καραβάκι από το Νυδρί είτε οδικώς.

Λίγα μέτρα νότια της εκκλησιάς βρίσκεται ο τάφος σπουδαίου Γερμανού αρχαιολόγου Wilhelm Dörpfeld.

Ο Wilhelm Dörpfeld πέθανε την Άνοιξη του 1940 και επέλεξε τον χώρο για την τελευταία του κατοικία, έτσι ώστε να ατενίζει αιώνια την Ιθάκη του. Ο πόλεμος τον βρήκε στην Γερμανία. Σε ηλικία 87 ετών φεύγει μέσα στον πόλεμο για να γυρίσει για τελευταία φορά στην Λευκάδα. Η τελευταία καταγραφή στο αυτοβιογραφικό του ημερολόγιο λέει: «27 Οκτωβρίου 1939 άφιξη στον Νυδρί με το φως του φεγγαριού». Λίγους μήνες αργότερα, Μεγάλη Παρασκευή, 25 Απριλίου του 1940, πεθαίνει.

Το σπίτι του Doerpfeld πάνω από την Αγία Κυριακή

«Κατά τό έτος 1908 καί όλίγον πρό τής ήμέρας τής πανηγύρεως, τήν 7ην Ίουλίου, καθ’ ήν συγκεντρούνται πολυάριθμοι προσκυνηταί, έγένοντο έργασίαι διευθετήσεως τής πρό τούμ ναΐσκου άκτής, καθ’ άς ήλθον είς φώς πολλά άρχαϊα άναθήματα έκ πηλού καί άφθονα θραύσματα. Άνεσκάψαμεν εύθύς παρά τόν ναΐσκον και άνεύρομεν παρά τόν βράχον άντικείμενα άγγείων όλων τών έποχών καί άναθήματα μικρών είδωλίων και πλακών. Έπειδή είς πολλάς έξ αύτών άπεικονίζοντο χορεύουσαι Νύμφαι και είς άλλας ό Έρμής μέ τό κηρύκειόν του, δυνάμεθα νά δεχθώμεν ότι έπρόκειτο δι’ Ίερόν τών Νυμφών. «Οπως κατά τήν έπικράτησιν τού Χριστιανισμού πολλοί ναοί ίδρύθησαν είς τήν θέσιν τών είδωλολατρικών Ιερών, ούτω και ή Αγία Κυριακή έλαβε τήν θέσιν του Ιερού τών άρχαίων Νυμφών.*

Ανατολικότερα σε ιδιωτική έκταση (στη θέση που υπήρχε η κατοικία του Wilhelm Dörpfeld) βρίσκεται στήλη – μνημείο. Είναι πιθανόν κατασκευασμένη από πέτρες και επικαλυμμένη με μπετό. Επάνω της είναι χαραγμένα: «Μνημείο Οδυσσέως Βράχος Νυμφών Ομηρική Ιθάκη».

Η θέα από εκείνο το σημείο είναι τόσο μοναδική που σου κόβει την ανάσα. Η Μαδουρή του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και το Νυδρί.

Προηγουμενο αρθρο
Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου: Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στη Διοίκηση του Νοσοκομείου
Επομενο αρθρο
Δρομολόγια Ε/Γ-Ο/Γ «Κάπταιν Αριστείδης» Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2019 για Νυδρί - Μεγανήσι – Νυδρί