HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑυτός είναι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας -Στο επίπεδο 3 η Αττική – Στο πράσινο η Λευκάδα

Αυτός είναι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας -Στο επίπεδο 3 η Αττική – Στο πράσινο η Λευκάδα

Τον νέο χάρτη της ελληνικής κυβέρνησης για την Υγειονομική Ασφάλεια και Προστασία από τον κορωνοϊό έδωσε στη δημοσιότητα ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε εκτενώς στον επιδημιολογικό χάρτη της πανδημίας που τίθεται σε εφαρμογή. Οπως τόνισε, ο χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 14 μέρες ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, πρόκειται για ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής για όλη την Ελλάδα.

Ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Εντάσσει, δηλαδή, τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων, που ισχύουν για όλους.

Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας: Τα 4 επίπεδα


Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό (στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr) περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας:

Επίπεδο 1: ετοιμότητας
Επίπεδο 2: επιτήρησης
Επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης
Επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου
Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (π.χ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.

Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας, που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο, β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού, γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Πώς λειτουργεί ο χάρτης


Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr, ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να δει αναλυτικότατα τα μέτρα που ισχύουν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Οπως θα δείτε, οι Περιφερειακές Ενότητες έχουν διαφορετικά χρώματα, αποτυπώνοντας το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται. Κάθε επίπεδο έχει και διαφορετικά μέτρα. Πατώντας την Π.Ε., που σας ενδιαφέρει, υπάρχει επιλογή να διαβάσετε αναλυτικά τι μέτρα ισχύουν.

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι «υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή: 1 – επίπεδο ετοιμότητας, 2 – επίπεδο επιτήρησης, 3 – επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και 4 – επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους -και υπό ποίες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα».

Ο χάρτης δίνει στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη. Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή.

Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκρίνισε ότι «ο χάρτης που παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί μια ιδέα από την κοινωνία των πολιτών – συγκεκριμένα, την αλιεύσαμε για πρώτη φορά σε ανάρτηση του ιδρυτή γνωστής start-up. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε ανοιχτοί στις ιδέες και τις προτάσεις που μας υποβάλλουν πολίτες και φορείς. Τις αξιολογούμε και υλοποιούμε όσες είναι συμβατές με τον σχεδιασμό μας και παράγουν προστιθέμενη αξία. Δουλεύοντας όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους. Η κρισιμότητα της περιόδου δεν επιτρέπει πολλά λόγια. Εργαλεία όπως αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα δεν έρχονται να υποκαταστήσουν την ατομική και την κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά αποσκοπούν στο να μας βοηθήσουν όλους να είμαστε σε εγρήγορση. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, τηρούμε τα μέτρα προσωπικής υγιεινής».

Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας

Επίπεδα Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας



Προηγουμενο αρθρο
Η Λευκάδα είναι το νησί που επιστρέφεις πάντα -video
Επομενο αρθρο
Έπαυσαν ποινικές / πειθαρχικές διώξεις εναντίον Αιρετών και Υπαλλήλων ΟΤΑ (Τροπολογία)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.