HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑύξηση των δημοτικών τελών ή μείωση της ποσότητας των σκουπιδιών;

Αύξηση των δημοτικών τελών ή μείωση της ποσότητας των σκουπιδιών;

Του Κακλαμάνη Θωμά –Κοινοτικού Συμβούλου Λευκάδας

Το ύψος των δημοτικών τελών καθαριότητας καθορίζεται από κάθε Δήμο σε ανταποδοτική βάση, χωρίς να υπόκειται σε κάποιο νομοθετικό περιορισμό. Τα τέλη καθαριότητας που πληρώνει ο κάθε πολίτης πρέπει να υπολογίζονται όχι σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα της οικίας του ή της επιχείρησης του, αλλά ανάλογα με την ποσότητα των απορριμμάτων που αυτός παράγει. Σήμερα, ένας δημότης που φροντίζει να μειώνει τα σκουπίδια του, μέσω της ανακύκλωσης, πληρώνει τα ίδια τέλη καθαριότητας με έναν πολίτη ο οποίος εγκαταλείπει τα σκουπίδια του όπου βρει και αδιαφορεί για τα προγράμματα ανακύκλωσης.

Οι κάτοικοι της Λευκάδας πληρώνουν μέσω δημοτικών τελών πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο για μια περιβαλλοντικά επιζήμια «διαχείριση» απορριμμάτων. Πρότασή μας είναι η εντατικοποίηση της ανακύκλωσης στο νησί μας προς όφελος του δημότη. Με ανάδειξη οικονομικών κινήτρων ώστε να ανακυκλώνει περισσότερο.

Στη Λευκάδα μέχρι σήμερα:

Η ανακύκλωση προχωρά με αργούς ρυθμούς και ανοργάνωτα, ενώ ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης σε πολλά σημεία του Δήμου.

Οι πολίτες δεν έχουν σωστή ενημέρωση για το πώς πρέπει να ανακυκλώνουν τα απορρίμματα, με αποτέλεσμα το 30% περίπου (ίσως και παραπάνω) των ανακυκλώσιμων να οδηγείται στην χωματερή σαν κοινά σκουπίδια.

Ο σχεδιασμός σχετικά με τους καφέ κάδους για τα οργανικά απόβλητα και τα Πράσινα Σημεία για τα ογκώδη ανακυκλώσιμα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και δεν γνωρίζουμε ούτε πότε θα ολοκληρωθεί ούτε πότε θα υλοποιηθεί.

Η ανακύκλωση πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη έχει και μια σημαντική οικονομική πτυχή που έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως μέσα από την ανακύκλωση, τα σκουπίδια μας μειώνονται και υπάρχουν οικονομικά οφέλη για τους δημότες – καθώς ο μειωμένος όγκος σκουπιδιών φέρνει και μείωση στα δημοτικά τέλη.

Στην ύπαιθρο του νησιού μας αρκετός κόσμος ασχολείται με αγροτικές εργασίες. Είναι αδιανόητο να μην έχουν ενημερωθεί για τη διαδικασία της κομποστοποίησης, μια φυσική διαδικασία μέσω της οποίας τα οργανικά υλικά μετατρέπονται σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που λέγεται κομπόστ. Πρόκειται για έναν άμεσο και σημαντικό τρόπο ανακύκλωσης. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σε πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο Δήμο Καλαμάτας για έξι μήνες, μόνο 61 κομποστοποιητές απορρόφησαν 370 τόνους οργανικά απορρίμματα. Αντίστοιχα προγράμματα πρέπει να υλοποιηθούν με την εγκατάσταση καφέ κάδων σε επιχειρήσεις εστίασης για την ανακύκλωση των οργανικών απορριμμάτων τους.

Στόχος της πολιτικής του Δήμου Λευκάδας θα πρέπει να είναι η δημιουργία κινήτρων για τη μείωση των απορριμμάτων και την ενδυνάμωση της ανακύκλωσης, σε συνάρτηση με την απόδοση της διαλογής στην πηγή.

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο μοντέλο διαχείρισης θα αναδεικνύει την ανακύκλωση σε κυρίαρχη επιλογή ορθής οικονομικής διαχείρισης του Δήμου και ανακούφισης των δημοτών μέσω μείωσης των δημοτικών τελών.

Προηγουμενο αρθρο
Λευκάδα: ήσυχη και όμορφη
Επομενο αρθρο
Η ένωση Ξενοδόχων προσκαλεί τα μελή της σε Γενική Συνέλευση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.