HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑύριο η «μπλε πανσέληνος»! (video)

Αύριο η «μπλε πανσέληνος»! (video)

Το φεγγάρι ήταν γεμάτο στις 2 Ιουλίου και θα είναι και πάλι πλήρη στις 31 Ιουλίου. Το δεύτερο από τα δύο πλήρη φεγγάρια σε έναν ημερολογιακό μήνα συχνά αποκαλείται Blue Moon. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει κάθε 2,5 περίπου χρόνια.

Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Όταν αυτές αθροίζονται, εμφανίζεται ένα επιπλέον φεγγάρι.

«Καθώς ο σεληνιακός μήνας είναι μικρότερος από το μέσο μήνα του ημερολογίου, τυχαίνει να έχουμε δύο πανσελήνους μέσα στον ίδιο μήνα. Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται «μπλε πανσέληνος», όρος που όμως δεν χρησιμοποιείται επίσημα στην Αστρονομία».

Ο καλύτερος τρόπος για να σημανθεί η λήξη ενός ακόμη καλοκαιριού.

Ως «blue moon» (μπλε φεγγάρι) ορίζεται η δεύτερη πανσέληνος ενός μήνα, όμως πότε το φεγγάρι γίνεται πραγματικά μπλε;Σε σπάνιες περιπτώσεις η Σελήνη μπορεί να γίνει μπλε. Ένα πραγματικά μπλε χρώμα στο φεγγάρι μπορεί να προκληθεί από την έκρηξη ενός ηφαιστείου.

Για παράδειγμα, αναφέρει η NASA, το 1883 οι άνθρωποι έβλεπαν μπλε φεγγάρια σχεδόν κάθε νύχτα, μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία που είχε μέγεθος αντίστοιχο μίας ατομικής βόμβας 10 μεγατόνων. Τα σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα γέμισαν με σωματίδια τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και έτσι η σελήνη έδειχνε μπλε.

Η NASA επεσημαίνει και άλλα παρόμοια γεγονότα είτε από εκρήξεις ηφαιστείων, είτε πυρκαγιές που οι καπνοί άλλαξαν το χρώμα του φεγγαριού. Τέλος παροτρύνει τους «κυνηγούς» των αστρονομικών φαινομένων, αλλά και τον απλό κόσμο να δει την ανατολή της Σελήνης και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι χρώμα θα έχει.

«Blue moon» υπάρχει:

–> Όταν πέφτει δεύτερη πανσέληνος στον ίδιο μήνα, κάτι που ισχύει το φετινό Ιούλιο
–>Όταν έχουν σχηματιστεί σύννεφα από ηφαιστειακή έκρηξη και το κοίταγμα του φεγγαριού γίνεται μέσα από αυτά. Παράδειγμα: η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία (1883) δημιούργησε «μπλε σελήνη» για καιρό
–>(Στα αγγλικά) όταν μιλάμε για κάτι πολύ σπάνιο και/ή δύσκολο να γίνει: «Once in a blue moon».

Το «blue moon» έχει δημιουργήσει πολλή καλλιτεχνική έκφραση.

Πηγή: ikypros.com

Προηγουμενο αρθρο
Ακυβερνησία Τ/Χ σκάφους στη Λευκάδα με 4 επιβαίνοντες
Επομενο αρθρο
Κυκλοφόρησε το νέο φύλλο της εφημερίδας «Αντίλαλοι απ’ τους Σκάρους»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.