HomeΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΒάσω Κατράκη: Η τέχνη δεν είναι παιχνίδι γι’ αργόσχολους…

Βάσω Κατράκη: Η τέχνη δεν είναι παιχνίδι γι’ αργόσχολους…

…Είναι αστραπή, είναι πόνος, είναι γέννα

102

Η Βάσω Κατράκη γεννημένη στις 5 Ιουλίου 1914 στο νησάκι του Αιτωλικού, ήταν Ελληνίδα ζωγράφος και κυρίως διακεκριμένη χαράκτρια.

Η καταγωγή της την σημάδεψε ανεξίτηλα στη ζωή της αλλά και στο έργο της. Τα έργα της απεικονίζουν κυρίως τη Λιμνοθάλασσα, τους ψαράδες με τις βάρκες τους και τα σταφνοκάρια, τα «Γιοφύρια» του Αιτωλικού αλλά και ανθρώπους του μόχθου, σκηνές από την κατοχή, τον εμφύλιο, τη δικτατορία.

101

Η ίδια έλεγε για το έργο της: «Δε θέλω παρά να εκφράσω την αγάπη μου και τον ενθουσιασμό μου προς τη ζωή. Κάθε στιγμή που μου ανήκει δεν θα ήθελα να είναι παρά ένας χαιρετισμός προς αυτήν. Να εκφράσω την αγάπη μου προς τον άνθρωπο και τη δικιά του ζωή, με τις χαρές, τα βάσανα και το μόχθο της. Προσπαθώ να εκφραστώ με τον πιο σαφή τρόπο. Αυτό το κάνω γιατί έτσι νιώθω. Με ενδιαφέρει να ‘ρθω σε όσο γίνεται πληρέστερη επικοινωνία με τους ανθρώπους, να μιλήσω με τη γλώσσα τους. Αυτό είναι η πιο μεγάλη καταξίωση ενός καλλιτέχνη. Δε διαλέγω ορισμένα θέματα, μα βιώματα. Και αυτά μπορεί να έρχονται είτε από τη χώρα που ζω είτε απ’ έξω, φτάνει να είναι ανθρώπινα».

105

103

Το 1966 κέρδισε το διεθνές βραβείο λιθογραφίας «Ταμαριντ» στην Μπιενάλε της Βενετίας.

Προς τιμήν της κατασκευάστηκε από την πολιτεία και εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2006, το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών και Μουσείο Βάσω Κατράκη, στην πατρίδα της το Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας οπού εκτίθεται μόνιμα όλο το έργο της.

Ελένη Μ. Ματαράγκα

Προηγουμενο αρθρο
Προκήρυξη Αγώνα Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας «Γολέμη»
Επομενο αρθρο
Η παραδοσιακή νυφιάτικη φορεσιά της Λευκάδας όπως την κατέγραψε ο Πανταζής Κοντομίχης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.