HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΓαστρονομικός τουρισμός

Γαστρονομικός τουρισμός

Προτείνω τη δημιουργία μιας εταιρείας μη κερδοσκοπικής με την επωνυμία Taste Lefkada & Eat Meganissi με συμμετοχή των τοπικών επίσημων φορέων (δήμοι, επιμελητήρια ιδιώτες κ.α.) που θα προωθεί την τοπική παράδοση και γαστρονομία στους επισκέπτες του νησιού, μέσα από διαδραστικά µαθήµατα λευκαδίτικης & μεγανησιώτικης κουζίνας, γευσιγνωσίας, οινογνωσίας κ.α.

Οι δύο πυλώνες της οικονομίας της Λευκάδας τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ο τουρισμός και τα αγροτικά προϊόντα. Ενώ ο τουριστικός κλάδος υποφέρει µε µειωµένες αφίξεις και τιμές και τα αγροτικά προϊόντα δυσκολεύονται στις εξαγωγές, ένα εναλλακτικό ρεύμα επιχειρηματιών θα πρέπει να στήσει μια άλλης φιλοσοφίας οικονομία που θα βασίζεται στην βιωσιμότητα και στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Ο γαστρονομικός τουρισμός για πολλούς επιχειρηματίες έχει αποτελέσει την μόνη λογική απάντηση στην κρίση, και σε πολλούς µια λογική απάντηση στο δίλλημα μεταξύ να μείνουν στην Ελλάδα ή να ψάξουν δουλειά στο εξωτερικό. Απαντάει σε δύο βασικές «ανάγκες» που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στους καταναλωτές και ταξιδιώτες – την επιθυμία να κάνουν αυθεντικές διακοπές «µε νόημα» (meaningful) γνωρίζοντας και δημιουργώντας σχέσεις µε τους ντόπιους και τον πολιτισμό τους, καθώς και την αγωνία να γνωρίζουν από πού έρχεται το φαγητό τους.

Για τους επιχειρηματίες της Λευκάδας & του Μεγανησίου που θα τολμήσουν να δραστηριοποιηθούν σ’ αυτό το νέο τοµέα, ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελέσει το «κανάλι» μέσα απ’ το οποίο θα διοχετεύσουν τα τοπικά προϊόντα και θα προβάλουν τον ξεχωριστό διατροφικό πολιτισμό τους, κάνοντας την τοπική γαστρονομία το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε µια οµογενοποιηµένη τουριστική αγορά που ο ανταγωνισμός κρίνεται από τις τιμές.

Στους ανθρώπους µε όραμα και µεράκι για την προβολή της γαστρονομίας ως ανεκτίμητο τουριστικό προϊόν συγκαταλέγεται και η αείμνηστη Εύη Βουτσινά η οποία συμφωνούσε ότι η Ελλάδα δύναται να προσφέρει πολλά παραπάνω από θάλασσα, ήλιο, γη – µπορεί να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πραγμάτων και γνώσεων στον σύγχρονο απαιτητικό τουρίστα που θα μετατρέψουν την διαμονή του στην ελληνική ευλογημένη γη, σε ανεκτίμητη εμπειρία.

Όπως είχε πει κάποτε ο διάσημος συγγραφέας Χένρυ Μίλλερ «Χρειάζεται µια ολόκληρη ζωή για κάποιον να ανακαλύψει την Ελλάδα, αλλά µμονάχα ένα λεπτό για να την ερωτευτεί».

Επιπροσθέτως αναγκαίο νομίζω είναι να δημιουργηθεί ο θεσμός της γαστρονομικής εβδομάδας σε Λευκάδα & Μεγανήσι κάθε χρόνο τον Ιούνιο με δωρεάν γευσιγνωσία στα τοπικά εδέσματα με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση της τοπικής κουζίνας με χορηγούς τους ίδιους επιχειρηματίες του τουρισμού που θα συμμετέχουν στις μη κερδοσκοπικές εταιρείες Taste Lefkada & Eat Meganissi.

Μάνος Μανωλικάκης

Προηγουμενο αρθρο
Τι θα 'λεγαν οι γέροντες;*
Επομενο αρθρο
Εικόνες που κάποιοι μας στέρησαν τη δυνατότητα να βλέπουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.