HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΓενικό Νοσοκομείο Λευκάδας: Συμπεράσματα Ημερίδας «Είναι στο Χέρι σου»

Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας: Συμπεράσματα Ημερίδας «Είναι στο Χέρι σου»

Ο πληθυσμός στον οποίο καταφέραμε να απευθυνθούμε κυρίως συμπεριλαμβάνει την ηλικιακή κατηγορία 40 – 60 ετών (56% των κυριών που επέστρεψαν συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο). Αυτό είναι σημαντικό, καθώς στην ηλικία των 40 όλες οι εταιρείες μαστολογίας συστήνουν την έναρξη μαστογραφίας ως τη μέθοδο εκλογής για τη διαλογή και την προσυμπτωματική διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Από την άλλη οι σποραδικές περιπτώσεις καρκίνου του μαστού αυξάνουν προϊούσης της ηλικίας. Με απλά λόγια οι μεγαλύτερες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με τις νεότερες.

Είναι σκόπιμο λοιπόν, λόγω του ότι το ποσοστό των γυναικών 60 – 80 ετών που επέστρεψαν συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο ήταν μικρό (μόλις 6%), οι μελλοντικές μας προσπάθειες να στοχεύσουν πιο έντονα τις μεγάλες ηλικίες. Προτείνεται η παρέμβαση με εκδηλώσεις – ομιλίες στον τόπο κατοικίας λόγω δυσκολίας μετακίνησης (ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ) και σε δομές όπου κυρίως δραστηριοποιούνται γυναίκες της μεγαλύτερης ηλικίας (ΟΚΠΑΠΑ/ ΚΑΠΗ). Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα στις πιο επικίνδυνες ηλικίες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat ~72% των γυναικών στην Ελλάδα έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους σε μαστογραφικό έλεγχο. Τα στοιχεία αυτά είναι συναφή με την εικόνα του 78, 6% των γυναικών που απάντησαν θετικά στο ερώτημα «Έχετε κάνει μαστογραφία?» στη μελέτη του Γ.Ν.Λευκάδας.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στην Ελλάδα παρουσιάζονται σημαντικές διαφορές σχετικά με τη συμμόρφωση με τις συστάσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο με μαστογραφία ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης και το επίπεδο εισοδήματος. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι οι γυναίκες με υψηλότερη εκπαίδευση και με υψηλότερο εισόδημα, προσέρχονται για μαστογραφία σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό. Και αυτό έχει να κάνει είτε με την ευαισθητοποίηση είτε με την πρόσβαση στη μαστογραφία (με όρους αποστάσεων και οικονομικούς όρους), καθώς ακόμη και στη Λευκάδα μέχρι πρόσφατα δεν δίνονταν η δυνατότητα στις γυναίκες να προχωρήσουν σε μαστογραφία στη δημόσια δομή της περιοχής (το Νοσοκομείο Λευκάδας) όπου και η παροχή αυτή είναι δωρεάν.

Όσο αφορά στον αυτοέλεγχο μαστού το 25,30% της μελέτης του ΓΝΛ αναφέρει ότι δεν συνηθίζει να το εφαρμόζει. Μάλιστα ως και το ¼ των γυναικών που έχουν κάνει μαστογραφία δεν ψηλαφούν τους μαστούς τους.

Επιβάλλεται λοιπόν να γίνει προσπάθεια πληροφόρησης ώστε να αντιληφθούν οι γυναίκες ότι μαστογραφία και ψηλάφηση είναι αλληλοσυμπληρούμενες μέθοδοι. Θα πρέπει να εφαρμόζονται τακτικά αμφότερες ώστε να επιτυγχάνεται στο μέγιστο η έγκαιρη πρώιμη διάγνωση.

Τέλος για τις ηλικίες 20-40 που αντιπροσωπεύουν το 17,30% του πληθυσμού της μελέτης, η μεγάλη πλειοψηφία έχει προχωρήσει σε μαστογραφία (30,80%). Το γεγονός αυτό δείχνει ότι πρόκειται για γυναίκες ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί και να ξεκαθαριστεί ότι ναι μεν η μαστογραφία αρχίζει στα 40 ως μέθοδος διαλογής του πληθυσμού ΑΛΛΑ «ΣΕ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΗΛΙΚΙΑΣ» εφόσον παρουσιάζει συμπτώματα (μαστοδυνία, φηλάφηση μορφώματος, εκροή υγρού από τη θηλή). Επίσης αν στην οικογένεια (μητέρα, αδελφή, θεία, γιαγιά) υπάρχει ιστορικό καρκίνου μαστού, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία τότε η μαστογραφία και ο έλεγχος του μαστού με ψηλάφηση από ιατρού και υπερηχογράφημα ή και μαγνητική μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση και ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 40.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Προέκυψε ότι o καρκίνος του μαστού πριν από χρόνια ήταν η «Ασθένεια της σιωπής» Τώρα οι γυναίκες είναι πιο συνειδητοποιημένες από όσο ήταν παλιότερα. Θεωρούμε πως αναγνωρίζεται η σημασία της πρόληψης από όλο και περισσότερες γυναίκες. Υπάρχει, βέβαια πάντα ο φόβος, που πολλές φορές λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για την πρόληψη, ο φόβος διαχείρισης μιας πιθανής διάγνωσης καρκίνου του μαστού. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν όμως οι γυναίκες είναι πως αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί εγκαίρως, οι πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης αυξάνονται εντυπωσιακά»

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού δεν είναι υπόθεση ενός, είναι υπόθεση όλων. Ο καρκίνος του μαστού, αρκετά μας έχει κλέψει, όχι υλικούς θησαυρούς, αλλά πολύτιμες υπάρξεις

Στη ζυγαριά εκείνο που μετράει είναι η ζωή. Και η πρόληψη μας βοηθάει ώστε η ζυγαριά να γέρνει πάντα προς την ζωή αντίθετα η άγνοια και η έλλειψη πρόληψης μας δίνει αντίθετα αποτελέσματα.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Προηγουμενο αρθρο
Συμμετοχή του Γυμναστικού στο 19ο Χριστουγεννιάτικο τουρνουά του Α.Γ.Σ. Ιωαννίνων
Επομενο αρθρο
Ενισχυμένα μέτρα αστυνόμευσης για την εορταστική περίοδο και στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.