HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ«Γεννήθηκαν» τα πρώτα χελωνάκια καρέτα- καρέτα στους Μύλους

«Γεννήθηκαν» τα πρώτα χελωνάκια καρέτα- καρέτα στους Μύλους

Τα πρώτα χελωνάκια για φέτος ξεκίνησαν το ταξίδι τους στη θάλασσα των Μύλων. Χτες το βράδυ μπροστά από το Μύλο του Ορλώφ τα δυο πρώτα χελωνάκια έφτασαν σώα στη θάλασσα. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως τα τελευταία χρόνια οι θάλασσες μας δεν είναι και τόσο φιλόξενες για την διαβίωση της χελώνας καρέτα -καρέτα. Στις αμμουδιές του Κάστρου, των Μύλων και του Άη Γιάννη η θάλασσα ξεβράζει περισσότερες νεκρές χελώνες από παλιότερα.

Τα χελωνάκια ξεκινούν το ταξίδι τους τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, προκειμένου να διασχίσουν την παραλία όσο η άμμος βρίσκεται ακόμη σε άνετες για αυτά συνθήκες θερμοκρασίας. Στο σκοτάδι μπορούν επίσης να περάσουν απαρατήρητα από τα πουλιά και τους λοιπούς θηρευτές τους. Δυστυχώς, σε ορισμένες παραλίες, ένας σημαντικός αριθμός από τα χελωνάκια χάνουν την κατεύθυνση προς τη θάλασσα. Οδηγούμενα από ισχυρότερο φως που προέρχεται από τους δρόμους, τα εστιατόρια, τα μπαρ ή τα ξενοδοχεία, πηγαίνουν κατευθείαν στον χαμό τους.

Αντί για τα κύματα της θάλασσας, συναντούν την άσφαλτο όπου πεθαίνουν κάτω από τους τροχούς των αυτοκινήτων ή πέφτουν μέσα σε σχάρες ή τα αναχώματα. Μπορεί επίσης να μπλεχτούν σε θάμνους πίσω από την παραλία. Καθώς προσπαθούν να βρουν μάταια το δρόμο τους προς τη θάλασσα, χάνουν ζωτικό χρόνο και ενέργεια. Εκτεθειμένα στον λαμπερό ήλιο, θα πεθάνουν σε μερικές ώρες από αφυδάτωση.

Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε κάθε νεοσσό ώστε να φτάσει στη θάλασσα καθώς μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια θα καταφέρει να φτάσει στην ενηλικίωση.

Προηγουμενο αρθρο
Καθημερινό φαινόμενο τα σκουπίδια -νεαρών κυρίως τουριστών...
Επομενο αρθρο
«Επαναπατρισμός»: Εικαστική έκθεση από τη συλλογή Δημήτρη Φατούρου - Άννας Αλμπουκέρκ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.