HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΓιατί έπρεπε να απομακρυνθεί ο Φάρος της αμμόγλωσσας

Γιατί έπρεπε να απομακρυνθεί ο Φάρος της αμμόγλωσσας

Την πρώτη φορά που αναφερθήκαμε στην συναισθηματική απώλεια του Φάρου της αμμόγλωσσας, ήταν τον Φεβρουάριο του 2016. Έκτοτε κάναμε και άλλες αναφορές σ’ αυτή την ιστοσελίδα, με τελευταία αυτή της αναγνώστριας Μίρκας Ζακυνθινού.

Στον ενάμιση χρόνο που μεσολάβησε κανένας υπεύθυνος δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει και να εξηγήσει γιατί έφυγε ο Φάρος και σε τι θα εμπόδιζε η παραμονή του έστω και σβηστού. Είχε ως γνωστό αντικατασταθεί από τους τρεις φωτεινούς σημαντήρες που τοποθετήθηκαν στους αντίστοιχους προβόλους που κατασκευάστηκαν.

Αναγνώστης σήμερα μας έστειλε έγγραφο που κοινοποίησε στο facebook ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαλικιάς, μόλις προχθές, σαν απάντηση σε σχόλιο χρήστη. Το έγγραφο έχει ημερομηνία Φεβρουάριος του 2017 και απαντά σε αίτηση της Περιφέρειας τον Γενάρη του 2017 για την επιστροφή του Φάρου. Αλλά ούτε και τότε φρόντισε κάποιος προς ενημέρωση να στείλει το έγγραφο – απάντηση στα ΜΜΕ ώστε να κατανοήσουμε όλοι την αναγκαιότητα απομάκρυνσης του Φάρου.

Ο Φάρος λοιπόν έστω και σβηστός όπως με πληροφόρησαν και από τον Ναυτικό Όμιλο, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ναυσιπλοΐα. Στο τέλος του άρθρου υπάρχει το έγγραφο που δεν μας έστειλε ο κ. Χαλικιάς.

Στην εκτέλεση του έργου της διάνοιξης-διαπλάτυνσης του διαύλου ήρθαν στην κυριολεξία τα πάνω κάτω, τόσο συναισθηματικά για πολλούς, όσο και τεχνικά. Αυτός πιθανόν να είναι ο λόγος που ο Φάρος έρχεται και ξανάρχεται στην επικαιρότητα και αφού βεβαίως καμία εξήγηση δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής.

Περιμένουμε ενάμιση χρόνο να λειτουργήσουν τα μπαστούνια και να συγκρατήσουν έναν κόκκο άμμου, αλλά εις μάτην. Η αμμόγλωσσα αυξάνεται και σε πλάτος και σε μήκος. Με την απλή σκέψη του ο καθένας μπορεί να μιλήσει για αποτυχία του έργου ως προς αυτόν τον τομέα.

Εκτός αυτού, απομακρύνθηκαν τα βράχια που βρίσκονταν κάτω από τον κυματοθραύστη -αριθμούσαν πάνω από 100 χρόνια ύπαρξης. Αντικαταστάθηκαν με σωρούς από πέτρες σπαστήρα, που δείχνουν να «βολιάζουν» το τοπίο. Μέλλει να αποδειχτεί αν θα μπορέσουν να ανακόψουν την ορμή των κυμάτων, όπως γινόταν με τους υπάρχοντες βράχους.

Καμιά αναγκαιότητα δεν δικαιολογεί την αποκοπή των ανθρώπων από το παρελθόν τους. Τα ίχνη της Ιστορίας δεν πρέπει να αλλοιώνονται να παραποιούνται ή να καταστρέφονται. Άνθρωποι χωρίς μνήμες, χωρίς εικόνες συνέχειας στο χώρο και στο χρόνο εύκολα μπορούν να γίνουν έρμαια στον καθένα.

Επιμένουμε λοιπόν πως η Περιφέρεια άργησε να επιληφθεί του θέματος αλλά και όταν το έκανε, δεν φρόντισε να κάνει την σχετική ενημέρωση.

Σημείωση: η φωτογραφία είναι του Fritz Berger. Είναι του 1995. Στα αριστερά εικονίζεται ο παλιός Φάρος

Προηγουμενο αρθρο
Αναζητώντας το Βλασάνι στα Ορεινά της Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Χώρο στην προβλήτα του λιμένα Νυδριού ζήτησε ο Ριμπολόβλεφ!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.