HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΓιατροί της Λευκάδας από το 1865 έως το 1945

Γιατροί της Λευκάδας από το 1865 έως το 1945

1834 – Βαλλαμόντες Παναγιώτης του Δημητρίου
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του τις 31-5-1834. Μετά το τέλος των σπουδών του επέστρεψε στην πατρίδα του όπου τον συναντάμε να ασκεί το επάγγελμά του1.

1840 c. -Αλβανίτης Κωνσταντίνος

Γεννήθηκε το 1815. Αξιόλογη προσωπικότητα της εποχής του, μαιευτήρας. Το 1866, μαζί με τους συνάδελφούς του Μάρκο Καλκάνη, Αντώνιο Σέρβο και Ζαφείριο Σέρβο, συντάσσει επιστολή προς το Δήμο Λευκάδας με την οποία δηλώνει την επιθυμία του να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του προς το Δημοτικό Νοσοκομείο Λευκάδας. Νυμφεύθηκε σύζυγο από την οικογένεια Ψωμά, όπως μας πληροφορεί ο Πάνος Κουνιάκης στην ενδιαφέρουσα εργασία του Η σύγχρονος Λευκάς, όπου στην ενότητα «Ακμάσαντες επιστήμονες» τον χαρακτηρίζει ως μαιευτήρα «δεξιότατον» και υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι «εξελίχθηκε εις κορυφαίον επιστήμονα» και ότι «πολλαπλώς έδρασε εν τη νήσω». Ο Κωνσταντίνος Αλβανίτης εκτός από την επιστήμη του ασχολήθηκε με τα κοινά. Το 1850, όταν ήταν Δήμαρχος, υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδος. ΄Εγραψε πολλά ιατρικά άρθρα σε περιοδικά της εποχής του. Πέθανε το 1909(2).

1847 -Σταύρος Περικλής του Νικολάου
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, απ’ όπου αποφοίτησε στις 10-4-1847. Μετά το τέλος των σπουδών του τον συναντάμε να ασκεί το επάγγελμά του στην πατρίδα του3.

1848 – Καλκάνης Μάρκος του Φιλίππου
Σπούδασε Ιατρική με ειδίκευση στη χειρουργική στο Πανεπιστήμιο της Πίζας απ’ όπου πήρε το πτυχίο του στις 27 Νοεμβρίου του 1848. Μετά το τέλος των σπουδών του επέστρεψε στη Λευκάδα όπου εργάστηκε ωςγιατρός. Ο Κ. Δηλιγιάννης, στο Ημερολόγιον 1874, αναφέρει ως αρχική χρονολογία ασκήσεως επαγγέλματός του το 1850(1). Νυμφεύθηκε το 1862 την Σοφία Καίσαρα Γκασπαρίνη. Το 1866, μαζί με τους συνάδελφούς του Κωνσταντίνο Αλβανίτη, Αντώνιο Σέρβο και Ζαφείριο Σέρβο, συντάσσει επιστολή προς τον Δήμο Λευκάδας με την οποία δηλώνει την επιθυμία του (και των συναδέλφων του) να παράσχει δωρεάν τις υπηρεσίες του προς το Δημοτικό Νοσοκομείο Λευκάδας. Υπήρξε μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Νοσοκομείου και Ορφανοτροφείου2.

1849 – Σέρβος Αντώνιος
Άρχισε να ασκεί το επάγγελμά του στη Λευκάδα το 1849. Το 1866, μαζί με τους συνάδελφούς του Κωνσταντίνο Αλβανίτη, Μάρκο Καλκάνη και Ζαφείριο Σέρβο αποστέλλει επιστολή στο Δήμο Λευκάδας, με την οποία εκφράζει την επιθυμία του να προσφέρει (αυτός και οι συνάδελφοί του) δωρεάν υπηρεσίες προς το Δημοτικό Νοσοκομείο Λευκάδας(3).

1855 c. – Καββαδίας Ιωάννης του Σαράντη
Γεννήθηκε το 1831 και πέθανε το 1902. Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του εργάστηκε ως γιατρός στην κωμόπολη της Καρυάς της Λευκάδος και αργότερα εγκαταστάθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου4. Εκτός από την επιστήμη του ασχολήθηκε και με τα γράμματα. Το 1884 εξέδωσε μελέτη του με τον τίτλο: «Πέτρος Βράιλας Αρμένης»5.

1857 (εν) – Κωστάκης Ιωάννης
Υπίατρος στο Στρατιωτικό Θεραπευτήριο Λευκάδος το 1857(6).

1857 – Σέρβος Ζαφείριος
Ιατροχειρούργος. Άρχισε να ασκεί το επάγγελμά του στη Λευκάδα το 1857. Απέκτησε μεγάλη φήμη ως γιατρός στο νησί τόσο για την επαγγελματική του κατάρτιση και ευσυνειδησία όσο και για την αφιλοκέρδειά του. Ιδού χαρακτηριστικό απόσπασμα του Πάνου Κουνιάκη για τον φιλάνθρωπο χαρακτήρά του: «Ο οίκος του εκάστην πρωΐαν παρουσίαζε φαινόμενον Κολυμβήθρας Σιλωάμ, από το πλήθος των εις αυτήν καταφευγόντων ασθενών Λευκαδίων εξ όλης της νήσου, αλλά και της έναντι Ακαρνανίας, παρατασσομένων εις γραμμήν και οι οποίοι ανέμενον επί ώρας την επέμβασιν του»1.
Το 1866, μαζί με τους συνάδελφούς του Κωνσταντίνο Αλβανίτη, Μάρκο Καλκάνη και Αντώνιο Σέρβο, με επιστολή του προς το Δήμο Λευκάδος τους εκφράζει την επιθυμία του να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του προς το Δημοτικό Νοσοκομείο Λευκάδας2. Νυμφεύθηκε την Άννα Ζουλίνου. Με την κοινωνική του επιρροή βοήθησε πολύ τον αδελφό του Γεράσιμο, δικηγόρο, να εκλεγεί βουλευτής Λευκάδας πολλές φορές και να γίνει και υπουργός Ναυτιλίας για ένα εξάμηνο. Το 1883 εντοπίζεται ως μέλος του Αδελφάτου του Νοσοκομείου και Ορφανοτροφείου Λευκάδας3.
Ο Ζαφείριος Σέρβος πέθανε αιφνιδίως κατά το 1889. Στη Βιβλιογραφία του Φίλιππου Ηλιού, αναφέρεται: «Επικήδειοι λόγοι επί τω θανάτω του Ζαφειρίου Σέρβου ιατρού. Εκφωνηθέντες τη 19η Ιουνίου 1889. Εν Λευκάδι. Τύποις Ανεξάρτητος 1889»4.

1863 (εν) -Ασπρογέρακας Σπυρίδων
Τον συναντάμε ως γιατρό χειρούργο στη Λευκάδα το 18635.

1863 (ε) -Σταματόπουλος Αλέξανδρος
Καταγράφεται ως χειρουργός στη Λευκάδα στον κατάλογο του Barr του 1863. Εντοπίστηκε έργο του Observations nécroscopiques …á l’ anatomie …Par…Alexandre Stamatopoulos…(de Leukade) [1864]6. Επίσης σε αχρονολόγητο μονόφυλλο που βρίσκεται στη Χαραμόγλειο Βιβλιοθήκη Λευκάδας αναφέρεται ότι οι Γ. Μαχαιράς, Αλέξανδρος Σταματόπουλος και Βαλαωρiτης εξαγόρασαν ψήφους και η εκλογή τους ακυρώθηκε1.

1863(εν) -Σταύρος Αντώνιος
Τον συναντάμε ως ιατροχειρουργό στη Λευκάδα το 1863. Την ίδια χρονιά συνοδεύει ως γιατρός, τριμελή Επιτροπή αποτελούμενη από τους Κανάρη, Ζαΐμη και Δ. Γρίβα στην Κοπεγχάγη. Η Επιτροπή αυτή μεταφέρειψήφισμα της Εθνοσυνέλευσης με το οποίο αναγορεύεται ο Πρίγκηπας της Δανίας Χριστιανός Γουλιέλμος Φερδινάνδος Αδόλφος Γεώργιος ως συνταγματικός βασιλέας των Ελλήνων (Γεώργιος Α΄ Βασιλεύς των Ελλήνων)2.

1863 (εν) – Ψωμάς Απόστολος
Ελάχιστες οι πληροφορίες που έχουμε για τον Απόστολο Ψωμά. Το 1818 συνέγραψε πόνημα με τον τίτλο: «Dissertatio Medica inauguralis de Causa Morborum…pro Doctoris gradu in medicina assequendo celeberrima in Universitate …publicam facit Apostolus Psoma Leucadius3 .Αναφέρεται ως χειρουργός Λευκάδας στον κατάλογο του Barr του 1863.

1867 – Δάστων Ερρίκος
Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα, πήρε το πτυχίο του το 1867. Το 1868 τον συναντάμε ως γιατρό στην Καρυά Λευκάδας(4).

1868 – Γαβαλάς Επαμεινώνδας του Ι.
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε με το βαθμό «λίαν καλώς» το 1868. Το 1868 τον συναντάμε ως υπίατρο στο στρατιωτικό θεραπευτήριο στη Λευκάδα. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1878-79 συμμετείχε με επιτυχία στις Πρακτικές εξετάσεις του Πανεπιστημίου απ’ όπου πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με το βαθμό «λίαν καλώς»(5).
Μετά το τέλος των σπουδών του επέστρεψε στη Λευκάδα, όπου άσκησε την επιστήμη του. Ο Επαμεινώνδας Γαβαλάς ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δράση. Συναντάται ως μέλος της Επιτροπής του Αδελφάτου τουΝοσοκομείου και Ορφανοτροφείου κατά διάφορες χρονικές περιόδους: το διάστημα 21-3-1884 έως 21-12-18891, το 1896-1899. Τις 5 Ιουνίου του 1897 το Αδελφάτο του αναθέτει την επεξεργασία εγγράφων σχετικών με τον απολογισμό: «[…] όπως επεξεργασθή τα έγγραφα ταύτα τα απαρτίσαντα τον απολογισμόν του 1896 και συντάξη περί τούτου έκθεσιν […]». Στις 23 Ιουλίου 1899 συναντάται επίσης ο Γαβαλάς να συνυπογράφει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου της συνεδρίασης κατά τη χρονολογία αυτή. Στο σχετικό απόσπασμα του Πρακτικού υπογραμμίζεται: «Κύριε Πρόεδρε, προς αποφυγήν πάσης ευθύνης μου και προς εκτέλεσιν προς είσπραξιν των οφειλομένων, παρακαλώ να με ειδοποιήτε ανά πάσαν δεκάτην πέμπτην ημέραν περί των ενεργειών και εκτελεστικών πράξεων του εισπράκτορος κατά των οφειλετών εν γένει του Αδελφάτου»2.

1869 -Κοντογούρης Χαράλαμπος
Πήρε το πτυχίο του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1869 και την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως γιατρός στη Λευκάδα.
Το 1877 συμμετείχε με επιτυχία στις Πρακτικές εξετάσεις της Ιατρικής Σχολής για την απόκτηση αδείας ασκήσεως επαγγέλματος και διορίστηκε στο Νοσοκομείο Λευκάδας ως γιατρός3.
Στο Νοσοκομείο Λευκάδας ο Κοντογούρης εργάστηκε για είκοσι πέντε χρόνια «με ζήλο και προθυμία», όπως εντοπίζεται στα βιβλία των Πρακτικών του Αδελφάτου Λευκάδας της περιόδου αυτής. To 1901 αρρώστησε και πήρε αναρρωτική άδεια. Στο Βιβλίο Πρακτικών του Αδελφάτου, στην πράξη 68/25 Ιουλίου 1901, αναφέρεται ότι ο γιατρός με αίτησή του προς το Αδελφάτο ζητεί να επιστρέψει στην εργασία του από την 1 Αυγούστου.Το Συμβούλιο πιθανώς δεν δέχθηκε το αίτημά του και διόρισε προσωρινά στη θέση του τον Ευστάθιο Δίπλα με μηνιαίο μισθό 50 δρχ. έναντι των 100 που έπαιρνε ο Κοντογούρης του υπολοίπου (50 δρχ.) παρεχομένου στον Κοντογούρη μέχρι την πλήρη ανάρρωσή του.4

1870 – Φατούρος Νικόλαος του Σ.
Για τον Νικ. Φατούρο γνωρίζουμε μόνον ότι σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1870 και ότι εντοπίζεται στην Λευκάδα ως γιατρό στην Κοινότητα Σίβρας το 18741.

1873 – Δίπλας Ευστάθιος του Δ.
Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 1873. Το 1893 τον συναντάμε να μετέχει με επιτυχία στις Πρακτικές εξετάσεις της Ιατρικής Σχολής Αθηνών για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος(2).
Το 1901 διορίσθηκε στο Νοσοκομείο Λευκάδας ως γιατρός με μισθό 50 δρχ. στη θέση του Χαράλαμπου Κοντογούρη που λόγω ασθενείας του είχε πάρει άδεια. Ο Ευστάθιος Δίπλας παρέμεινε ως γιατρός και διευθύνων το Νοσοκομείο μέχρι τις 9-1-1904, όταν πια απολύθηκε με απόφαση του Αδελφάτου, επειδή υπήρξαν πολλά παράπονα σε βάρος του, σχετικά με την εκτέλεση των καθηκόντων του. Αντ’ αυτού διορίζονται οι γιατροί Θεόδωρος Γαβαλάς και Περικλή Σουμέτας με μηνιαίο μισθό 50 δρχ. έκαστος3.

1875 – Μαραγκός Ευστάθιος
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποφοίτησε το 1875. Τον συναντάμε ως γιατρό στην Κοινότητα Κομηλιού κατά την περίοδο 1930-1935(4).

1878 – Καταπόδης Πέτρος του Κ.
Από την κωμόπολη Καρυά. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1878 και την επόμενη χρονιά πήρε την άδειαασκήσεως επαγγέλματος. Ο Κουνιάκης τον αναφέρει ως ιατροδικηγόρο5.

1882 – Γαβαλάς Σπυρίδων του Αγγέλου
Γεννήθηκε στη Λευκάδα. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Πήρε το πτυχίο του το 1882 και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με το βαθμό «λίαν καλώς» το 1883. Στην τοπική εφημερίδα Ελευθερία (Λευκάδας) τον Ιούλιο του 1882 δημοσιεύεται: «Μετά μεγίστης ευχαριστήσεως τηλεγραφικώς εμάθομεν εξ Αθηνών την μεταξύ 40 διαγωνισαμένων εν τω στρατιωτικώ των ιατρών διαγωνισμώ επιτυχίαν του νέου Ασκληπιάδου κ. Σπ. Γαβαλά[…]. »6.
Ως στρατιωτικός γιατρός εργάστηκε για λίγα χρόνια στη Λευκάδα, όπου απέκτησε μεγάλη πελατεία. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1903 δημοσίευσε το έργο του: «Παθολογική Ιστολογία. Περί νεοπλασμάτων/υπό Σπυρίδωνος Α. Γαβαλά, Εν Σύρω 1903».

1882 – Χαραμόγλης Σπυρίδων του Κωνσταντίνου
Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1857. Ο πατέρας του ήταν κτηματίας. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα απ’ όπου αποφοίτησε το 1882. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και ειδικεύθηκε στην Μαιευτική και Γυναικολογία. Το 1891 συμμετείχε με επιτυχία στις Πρακτικές εξετάσεις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Εργάστηκε σαν μαιευτήρας γυναικολόγος στη Λευκάδα για σαράντα και πλέον χρόνια, παράλληλα όμως εξασκούσε και Παθολογία και Παιδιατρική. Πέθανε το 1935(1).

1885 – Καβ(β)αδίας Γεώργιος του Κ.
Πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών το 1885. Τον συναντάμε ως γιατρό στην Κοινότητα Αγίου Πέτρου Λευκάδας το 1921(2).

1885 – Φίλιππας-Πανάγος Πέτρος
Γεννήθηκε στην Εξάνθεια Λευκάδας το 1859. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα, απ’ όπου αποφοίτησε το 1884. Μετά το τέλος των σπουδών του επέστρεψε στη Λευκάδα και εγκαταστάθηκε πρώτα στους Σφακιώτες και ύστερα στην πόλη της Λευκάδας, όπου ασχολήθηκε με την επιστήμη του3. Διακρινόταν για την αφιλοκέρδειά του και τη φιλάνθρωπο δράση του. Ο Πέτρος Φίλιππας εκτός από την επιστήμη του ασχολήθηκε και με την πολιτική και εξελέγη κατ’ επανάληψη βουλευτής Λευκάδας ( 1905, 1910, 1915, 1935). Ως βουλευτής υποστήριξε τις αγροτικές διεκδικήσεις (προβλήματα κατασχέσεων, διακανονισμός παλαιών χρεών, δάνεια). Επίσης ασχολήθηκε με την ιατροκοινωνική πρόνοια4. Υπήρξε πρωτεργάτης της συνεταιριστικής ιδέας στο νησί και ιδρυτής του Ταμείου Αμύνης Οινοπαραγωγής Λευκάδας (Τ.Α.Ο.Λ.) (1915). Πέθανε το 1935(5).

1887 – Βερροιώτης Ευστάθιος του Θ.
Γεννήθηκε το 1860. Φοίτησε στο Ελληνικό Σχολείο από το 1868 έως το 1872. Μετά από 5 χρόνια γράφθηκε στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου το 1877-1878 σε ηλικία 17 ετών. Αργότερα φοίτησε στη Β΄και Γ΄ τάξη στο Γυμνάσιο της Ερμούπολης (1878-1881). Ενώ ήταν μαθητής στην Ερμούπολη εκδόθηκαν οι ποιητικές του συνθέσεις: «Η Ελλάς και τα τέκνα της» (1881) και «Ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων. Υπό Ευσταθίου Θ. Βερροιώτου μαθητού της Γ΄τάξεως του εν Σύρω Γυμνασίου (1881)»1. Το σχολικό έτος 1881-1882 επανήλθε στη Λευκάδα και πήρε το απολυτήριο από το τετρατάξιο Γυμνάσιο. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε το 1887 με τον βαθμό «άριστα». Το 1889 συμμετείχε με επιτυχία στις Πρακτικές εξετάσεις του Πανεπιστημίου απ’ όπου πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Μετά το τέλος των σπουδών του εργάστηκε ως γιατρός στην Καρυά Λευκάδας2. Παράλληλα με την επιστήμη του ανέπτυξε πλούσια πολιτική και κοινωνική δράση. Ασχολήθηκε με τα κοινά στο πλαίσιο του Συλλόγου Καρυάς.
Υπήρξε ιδρυτής της Λαϊκής Σχολής στην Λευκάδα, στην οποία γινόταν διαλέξεις και μαθήματα που μετέδιδαν ωφέλιμες και πρακτικές γνώσεις.Το1889 εκδίδει την εφημερίδα Κλειώ. Κατά την περίοδο 1899-1907 διετέλεσε Δήμαρχος Λευκαδίων. Επίσης την περίοδο 1889-1907 υπήρξε πρόεδρος του Αδελφάτου του Νοσοκομείου και Ορφανοτροφείου Λευκάδας και τις8-8-1910 εκλέχθηκε βουλευτής στην Α΄ διπλή Αναθεωρητική Βουλή3.
Πέθανε το 1934. Στη Συνεδρίαση 9/8-5-1934 πράξη 93 του Αδελφάτου του Νοσοκομείου Ορφανοτροφείου Λευκάδος ο αντιπρόεδρος λαβών το λόγο αναφέρει: «…ο πρώην Δήμαρχος Λευκάδος και Πρόεδρος του Αδελφάτου του Νοσοκομείου και Ορφανοτροφείου Λευκάδος, αείμνηστος Ευστάθιος Βερροιώτης, ιατρός, εν τη αδιαλείπτω μερίμνη αυτού όπως το Ίδρυμα του ενταύθα Νοσοκομείου καταστεί αντάξιον του υψηλού προορισμού του ήτο εκείνος όστις προέβη εις την ανοικοδόμησιν ενός μεγάλου τμήματος των κτηρίων αυτού και κατέστη τούτο ευπρόσωπον και κατάλληλον δια Νοσοκομείον εν τω υπερμέτρω δε ενδιαφέροντι αυτού και εκ του υστερήματός του ακόμη εκληροδότησεν υπέρ αυτού και το χρηματικόν ποσόν των δραχμών εικοσακισχιλίων, αίτινες εισί κατατεθεμμέναι παρά τη Εθνική Τραπέζη της Ελλάδος, φρονεί όθεν ότι είναι έργον δικαιοσύνης, όπως το Αδελφάτον από τον φόρον ευγνωμοσύνης προς τον άνδρα τούτον τον μεγάλως ενδιαφερθέντα υπέρ του Ιδρύματος ανακηρύξει τούτον μέγαν ευεργέτην αυτού και αποφασίση όπως το όνομά του αναγραφεί χρυσοίς γράμμασιν εν τη μαρμαρίνη στήλη των μεγάλων ευεργετών του Νοσοκομείου». Το Αδελφάτο ομόφωνα έκαμε δεκτή την πρόταση του αντιπροέδρου1.

1888 – Κουνιάκης Γεράσιμος του Αναστασίου
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1888. Τον συναντάμε ως γιατρό στην Κοινότητα Λαζαράτα το 1930-19352.

1888 – Πετανίτης Ιωάννης του Β.
Γεννήθηκε το 1863 στη Λευκάδα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε το πτυχίο του το 1888. Το 1889 συμμετείχε με επιτυχία στις Πρακτικές εξετάσεις της Σχολής για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Εργάστηκε ως γιατρός στη Λευκάδα3.


1889 – Αλβανίτης Αριστομένης του Κωνσταντίνου
Πρόκειται για πολυτάλαντη προσωπικότητα των γραμμάτων. Ήταν γιος του γιατρού μαιευτήρα Κωνσταντίνου Αλβανίτη. Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1868. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του το 1889. Το 1891 συμμετείχε με επιτυχία στις Πρακτικές εξετάσεις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος4. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύθηκε στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Ο Αριστομένης Αλβανίτης ασχολήθηκε γενικότερα με τα γράμματα. Μελέτησε Γαλλική και Ιταλική λογοτεχνία και δημοσίευσε διάφορα άρθρα. Μετά το τέλος των σπουδών του επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου πρωτοστάτησε στην πνευματική, καλλιτεχνική και αναμορφωτική κίνηση της Λευκάδας. Το 1897 ίδρυσε τον Σύλλογο «Απόλλων», του οποίου και υπήρξε ο πρώτος γραμματέας5. Υπήρξε από τα πλέον δραστήρια μέλη της Εταιρείας Επτανησιακών Σπουδών. Έλαβε μέρος στο Α΄ Πανιόνιο Συνέδριο και ανακοίνωσε μελέτες σχετικές με τη φυματίωση και την ελονοσία. Το 1910 εξελέγη αντιπρόσωπος της Λευκάδας στην Αναθεωρητική Βουλή. Κατά την περίοδο 1914-1918 υπηρέτησε στο πολεμικό ναυτικό χωρίς αποδοχές ως ανώτερος αξιωματικός.
Στην Λευκάδα εργάστηκε σκληρά για την οργάνωση του Νοσοκομείου της, καθώς και για την επαναλειτουργία του Ταμείου Αμύνης Οινοπαραγωγής Λευκάδας (Τ.Α.Ο.Λ.), στο οποίο προσέφερε και το ποσό των 700.000 δρχ. Το σπίτι του σώζεται και είναι αυτό που στεγάζεται σήμερα ο πολιτιστικός σύλλογος «Ορφεύς» και το Λαογραφικό Μουσείο. Για την όλη δράση του τιμήθηκε με παράσημα και διακρίσεις. Πέθανε το 1942 στην ηλικία των 74 ετών1.

1891 – Κουκουλιώτης Ξενοφών του Ι.
Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1867. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήρε το πτυχίο του το 1891 και το 1892 πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Εργάστηκε ως γιατρός στη Λευκάδα2.

1894 – Τριανταφύλλης Αριστοτέλης του Δ.
Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα, απ’ όπου αποφοίτησε το 1894 με τον βαθμό «λίαν καλώς» και πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος το 1896. Τον συναντάμε στην Λευκάδα να ασκεί το επάγγελμά του την περίοδο 1930-1935, στην Κοινότητα Αγίου Πέτρου3.

1898 – Σιδέρης Χρήστος του Ιωάννου
Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1871. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 1898. Συμμετείχε με επιτυχία στις Πρακτικές εξετάσεις της ίδιας Σχολής το 1898 και πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Άσκησε το επάγγελμά του στην Λευκάδα4.

1900 – Γαβαλάς Θεόδωρος του Επαμεινώνδα
Γιος του γιατρού Επαμεινώνδα Γαβαλά. Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1877. Σπούδασε στην Ιατρική του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Πήρε το πτυχίο του το 1900. Το 1901 συμμετείχε με επιτυχία στις Πρακτικές εξετάσεις της Σχολής απ’ όπου πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Μετά το τέλος των σπουδών του επέστρεψε στη Λευκάδα όπου άσκησε το επάγγελμά του1. Το 1904 προσλαμβάνεται ως γιατρός στο Νοσοκομείο Λευκάδας μαζί με τον Περικλή Σουμέτα, στη θέση του γιατρού Ευστάθιου Δίπλα με μηνιαίο μισθό 50 δρχ. ο καθένας2. Τις 20-4-1905 σε συνεδρίαση του Αδελφάτου του Νοσοκομείου και Ορφανοτροφείου Λευκάδας συζητείται πρόταση του Θεοδώρου Γαβαλά προς τη Νομαρχία Λευκάδας να αναλάβει αμισθί ως διευθύνων το Νοσοκομείο μόνος του. Η πρότασή του δεν γίνεται δεκτή από το Αδελφάτο, το οποίο ενισχύει την απόρριψη της αίτησης του γιατρού με το αιτιολογικό ότι έπαιρνε το μισθό του μέχρι τότε κανονικά και απουσίαζε από την εργασία του3. Το 1933 εντοπίζεται να εργάζεται πάλι ως γιατρός στο Νοσοκομείο Λευκάδας. Η πληροφορία αντλείται από απόφαση του Αδελφάτου πληρωμής της μισθοδοσίας του, των μηνών Ιανουαρίου-Μαρτίου του 1933, με το ποσό των 5.640 δρχ. Στις 29-10-1933 σε συνεδρίαση πάλι του Αδελφάτου του Νοσοκομείου Ορφανοτροφείου απολύεται ο Θεόδωρος Γαβαλάς και στη θέση του προσλαμβάνεται ο Μιχαήλ Σπ. Μελάς4.

1900 – Κολυβάς Νικόλαος του Δημητρίου
Ο Νικόλαος Κολυβάς γεννήθηκε στη Βασιλική της Λευκάδας το 1875. Τελείωσε το τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας το 1895 σε ηλικία 20 ετών.
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του το 1900 και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος το 1901. Τον συναντάμε να εργάζεται στη Λευκάδα στην Κοινότητα Βασιλικής το 1921, στο Νυδρί το 1925, και την περίοδο 1930-1935 πάλι στην Κοινότητα Βασιλικής1.

1900 – Σκληρός Γεράσιμος του Βασιλείου
Γεννήθηκε στο Μαραντοχώρι της Λευκάδας το 1878. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα απ’ όπου αποφοίτησε το 1899. Το 1900 συμμετείχε με επιτυχία στις Πρακτικές εξετάσεις της Ιατρικής Σχολής απ’ όπου πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Μετά το τέλος των σπουδών του εργάσθηκε ως γιατρός στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Μαραντοχώρι2.

1901 – Κοντοπρίας Ιωάννης του Θεοδώρου
Από την Εγκλουβή Λευκάδας. Γεννήθηκε το 1878. Τελείωσε το τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας το 1896. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποφοίτησε το 1901 και το 1904 συμμετείχε με επιτυχία στις Πρακτικές εξετάσεις της Σχολής για την απόκτηση αδείας ασκήσεως επαγγέλματος.
Εργάσθηκε ως γιατρός στη Λευκάδα. Το 1921 τον συναντάμε να εργάζεται στο Νοσοκομείο και στο Βρεφοκομείο της πόλης της Λευκάδας, καθώς επίσης να παρέχει τις ιατρικές υπηρεσίες του στην Κοινότητα της Εγκλουβής. Ο Κουνιάκης αναφέρει ότι εργάστηκε για πέντε χρόνια σε κάποια Αγγλική παροικία της Νοτίου Αφρικής3.

1901 – Περδικάρης Νικόλαος του Α.
Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1901. Τον συναντάμε ως γιατρό το 1925(1).

1901 – Σημέτας Περικλής του Σωκράτη
Γεννήθηκε το 1879 στη Λευκάδα. Τελείωσε το τετρατάξιο ΓυμνάσιοΛευκάδας το 1896 σε ηλικία 17 ετών. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποφοίτησε το 1901. Το 1903 συμμετείχε με επιτυχία στις Πρακτικές εξετάσεις της Ιατρικής Σχολής για την απόκτηση αδείας ασκήσεως επαγγέλματος. Άσκησε το επάγγελμά του στη Λευκάδα2. Το 1904 προσλαμβάνεται ως γιατρός στο Νοσοκομείο Λευκάδας μαζί με το συνάδελφό του Θεόδωρο Γαβαλά στην θέση του απολυθέντος Ευστάθιου Δίπλα με μισθό 50 δρχ. μηνιαίως3.

1902 – Γολέμης Δημήτριος του Πάνου

Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1876. Κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 διακρίθηκε ως δρομέας και βραβεύθηκε. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά με την εργατικότητά του και τη βοήθεια των φίλων του κατόρθωσε να τελειώσει τις σπουδές του. Αποφοίτησε το 1902 και την ίδια χρονιά πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Μετά το τέλος τον σπουδών του επέστρεψε στη Λευκάδα, όπου εργάστηκε ως γιατρός. Αργότερα ειδικεύθηκε στην Οφθαλμολογία. Υπηρέτησε ως μέλος της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του Σερβικού Στρατού, Νομίατρος Κυκλάδων και Πειραιώς και άσκησε την Ιατρική, εκτός από τη Λευκάδα, και στην Ακαρνανία. Δημοσίευσε ιατρικές μελέτες. Παράλληλα ασχολήθηκε και με την πολιτική. Επίσης σε μεγάλη ηλικία, σπούδασε Νομικά και Θεολογία. Το επάγγελμα του δικηγόρου άσκησεστην Αθήνα και στην Πρέβεζα. Πέθανε το 1941(4).

1903 – Μαραγκός Φίλιππος ή Πασχούρης του Αγγέλου

Γεννήθηκε το 1877 στο Κομηλιό Λευκάδας. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1903. Το 1904 συμμετείχε με επιτυχία στις Πρακτικές εξετάσεις της Ιατρικής για την απόκτηση αδείας
επαγγέλματος. Υπήρξε βοηθός του μεγάλου Γαλβάνη. Μετά το τέλος των σπουδών του, παρά τις δελεαστικές προτάσεις που του έγιναν να ακολουθήσει καριέρα στρατιωτικού γιατρού ή πανεπιστημιακή καριέρα, επέστρεψε στη Λευκάδα και εγκαταστάθηκε στην Κοινότητα Άγιος Πέτρος, όπου εργάστηκε ως γιατρός1. Ασχολήθηκε με τα κοινά του νησιού του. Υπήρξε Δήμαρχος Απολλωνίων από το 1907-1914. Κατά την περίοδο 1927-1931 εγκαταστάθηκε στην πόλη της Λευκάδας, επειδή ανέλαβε ως πρόεδρος του επανιδρυόμενου Ταμείου Αμύνης Οινοπαραγωγής Λευκάδας (Τ.Α.Ο.Λ.). Κατά την περίοδο αυτή συνέχισε την επαγγελματική του δραστηριότητα, κυρίως ως μαιευτήρας-γυναικολόγος, και συγχρόνως του ανετέθη η θέση του αστιάτρου. Στην περίοδο του αποκλεισμού, το 1918, φυλακίστηκε και παρέμεινε για 3 μήνες στις φυλακές Λευκάδας με την κατηγορία ότι διέγειρε τον λαό μαζί με άλλους παράγοντες της Κοινότητας του Αγ. Πέτρου σε συλλαλητήριο εναντίον της επικρατούσας πολιτικής κατάστασης. Αποφυλακίστηκε από τους Γάλλους – Σενεγαλέζους. Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ίδρυσης του Τ.Σ.Α.Υ. και από τους πρώτους μετόχους του. Στο πόλεμο της Αλβανίας επιστρατεύθηκε και ανέλαβε τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών στη Φιλιππιάδα του μετακινουμένου προς την Αλβανία στρατού. Πέθανε στις 6 Αυγούστου 1954(2).

1905 – Καββαδάς Κωνσταντίνος του Παναγιώτη
Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1882. Τελείωσε το τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας σε ηλικία 17 ετών το 1899. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα.
Πήρε το πτυχίο του το 1905 και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος το 1908. Μετά το τέλος των σπουδών του επέστρεψε στη Λευκάδα και εργάστηκε ως γιατρός. Διετέλεσε νομίατρος και μέλος συμβουλίων διαφόρων νοσηλευτικών και άλλων ιδρυμάτων, οργανισμών και του Δημοτικού Συμβουλίου. Έλαβε μέρος ως αξιωματικός σε διαφόρους πολέμους. Πέθανε
στη Λευκάδα το 19712.

1905 – Πολίτης Γεράσιμος του Νικολάου
Γεννήθηκε το 1879 στη Λευκάδα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος το 1906. Μετά το τέλος των σπουδών του εργάστηκε ως γιατρός στη Λευκάδα3.

1908 – Βερροιώτης Θεόδωρος του Ευσταθίου
Γυιος του γιατρού Ευσταθίου Βερροιώτη. Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1888. Τελείωσε το τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας το 1903 σε ηλικία 15 ετών. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 1908. Εργάστηκε ως γιατρός στον τόπο του4.

1910 – Κονιδάρης Γεράσιμος του Χαρ.
Γεννήθηκε το 1885. Τελείωσε το τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας το 1905 σε ηλικία 20 ετών. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 910. Τον συναντάμε στους επαγγελματικούς Οδηγούς ως γιατρό στο Μεγανήσι το 1926 και την περίοδο 1930-1935 στην Κοινότητα Βαθέος [Ταφίου]5.

1910 – Μαραγκός Γεράσιμος του Κ.
Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1885. Τελείωσε το τετρατάξιο ΓυμνάσιοΛευκάδας το 1905 σε ηλικία 20 ετών. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποφοίτησε το 1910. Τον συναντάμε ως γιατρό στην Κοινότητα Κομηλιού [Κημιλιού] κατά την περίοδο 1930-19351.

1913 – Πεταλάς Άγγελος
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών το 1912. Συναντάται ως γιατρός στο Μαραντοχώρι Λευκάδας κατά την περίοδο 1930-1935(2).

1913-1914 c – Σκληρός Κωνσταντίνος του Φίλιππα
Γεννήθηκε το 1889. Τελείωσε το τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας το 1907, σε ηλικία 18 ετών. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Μετά το τέλος των σπουδών του εργάστηκε ως γιατρός στη Λευκάδα3.

1914 c. – Καββαδίας Κωνσταντίνος του Σ.
Γεννήθηκε το 1886. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Τον συναντάμε ως γιατρό στο Κατωχώρι της Λευκάδας4.

1916-1917 c – Καταπόδης Περικλής του Επαμεινώνδα
Γιος του ιερέα Επαμεινώνδα Καταπόδη. Γεννήθηκε το 1892. Γιατρός στο Μεγανήσι Λευκάδας τη χρονική περίοδο 1926-1930 και στην Κοινότητα Βαθέος [Ταφίου] 1934-1935(5).

1921 -1922 c – Ζαβιτσιάνος Κωνσταντίνος του Γεωργίου
Γεννήθηκε στο Σπαρτοχώρι Λευκάδας το 1898. Τελείωσε το τετρατάξιο Γυμνάσιο το 1917 σε ηλικία 18 ετών. Συναντάται ως γιατρός στοΣπαρτοχώρι της Λευκάδας κατά την περίοδο 1926-1935(6).

1924 -1925 c. – Μελάς Μιχαήλ του Σπυρίδωνος
Γεννήθηκε το 1898. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Μετά τις σπουδές του εργάσθηκε για μια πενταετία ως εσωτερικός γιατρός στην κλινική Χρηστομάνου στην Αθήνα. Κατόπιν επέστρεψε στη Λευκάδα και εργάστηκεστην αρχή ως ιδιώτης γιατρός και αργότερα ως γιατρός του Νοσοκομείου. Στις 13-1-1933, εντοπίζεται σε Βιβλίο Πράξεων του Αδελφάτου του Νοσοκομείου – Ορφανοτροφείου ως μέλος του Αδελφάτου. Στο ίδιο Βιβλίο, στη συνεδρίαση με ημερομηνία 29-10-1933, συζητείται αίτησή του να του ανατεθεί η διεύθυνση του Νοσοκομείου, υποσχόμενος, ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα κάμει το Ίδρυμα επιστημονικά εφάμιλλο των νοσοκομείων των μεγάλων πόλεων «αφ’ ενός μεν δια της ιδρύσεως Τμημάτων εν αυτώ, αφ’ ετέρου δε δια της δωρεάς παροχής προς επιστημονικήν εξυπηρέτησιν των απόρων της χρήσεως των Ηλεκτροθεραπευτηρίων του (Ακτίνων, Διαθερμίας, Γαλβανικού και Φαραδικού ρεύματος». Στην εν λόγω αίτησή του καταχωρίζει τα προσόντα του: αναφέρει την μακράν κλινική του πείρα και την επί πενταετία υπηρεσία του ως εσωτερικού γιατρού στην Κλινική Χρηστομάνου στην Αθήνα Το Αδελφάτο μετά από συζήτηση αποφασίζει να δεχθεί την πρόταση του Μιχαήλ Μελά. Σχετικά σημειώνεται: «… απαλλάσσει των καθηκόντων του ιατρού του ενταύθα Νοσοκομείου και Ορφανοτροφείου του Αδελφάτου κ. Θεόδωρον Γαβαλάν και εφ’αντικατάστασιν αυτού, διορίζει Ιατρόν Διευθυντήν του αυτού Νοσοκομείου και Ορφανοτροφείου του Αδελφάτου τον κ. Μιχαήλ Σπ. Μελλάν με μισθόν 2.000 δρχ.». Στη συνεδρίαση 6/1-3-1934 του Αδελφάτου (πράξη 82) συζητείται πρότασή του ως διευθυντή πια του Νοσοκομείου για την άμεση ανάγκη αγοράς χειρουργικών εργαλείων. Η πρόταση συνοδεύεται με κατάλογο των απαραιτήτων εργαλείων, των οποίων η αγορά θα γίνει από«φαρμακευτικούς Οίκους των Αθηνών» με κόστος περίπου 4.500 δρχ. Η πρότασή του έγινε δεκτή και εγκρίθηκε η αναφερόμενη πίστωση1.


1927 c – Κουκουλιώτης Νίκανδρος του Ξενοφώντος
Γιος του γιατρού Ξενοφώντα Κουκουλιώτη. Γεννήθηκε το 1901 στην Καρυά Τελείωσε το τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας το 1922. Εντοπίζεται να εργάζεται στο Νοσοκομείο Λευκάδος τα 1933 με αμοιβή 1000 δρχ.2.

1928c – Γρηγόρης Ξενοφών του Σταύρου

Καταγόταν από φτωχική οικογένεια. Γεννήθηκε το 1902 στο Σπανοχώρι.
Τελείωσε το τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας το 1922 σε ηλικία 20 ετών. Το 1927 εντοπίζεται ως φοιτητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά το τέλος των σπουδών του και ενώ έλαβε οκταετή υποτροφία Rockfeller στην Αμερική, προτίμησε να ασκήσει το επάγγελμά του στο χωριό του. Τον συναντάμε ως γιατρό στο Σπανοχώρι Λευκάδας στους επαγγελματικούς Οδηγούς της εποχής κατά τη χρονική περίοδο 1930-1935.
Στον πόλεμο του 1940 πολέμησε στην πρώτη γραμμή του μετώπου.Ανέπτυξε αντιστασιακή δράση εναντίον των Ναζί έπειτα από την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα το 1941. Παράλληλα μερίμνησε για τη δημιουργία ιατρείων και κέντρων εμβολιασμού αλλά και τη συγκρότηση ενόπλων ομάδων κατά των κατακτητών. Για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε από τους Ιταλούς επί πέντε μήνες. Τότε προσβλήθηκε από φυματίωση. Με την αποφυλάκισή του συνεχίζει την αντιστασιακή του δράση. Όταν ιδρύθηκε το ΕΑΜ Λευκάδας, επιλέχθηκε ως γραμματέας. Υπηρέτησε στο 2/39 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ έως την απελευθέρωση και το1946 για την αντιστασιακή δράση του οδηγήθηκε στην εξορία. Κατά τις εκλογές του 1963 και 1964 πολιτεύθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του και εκλέχθηκε βουλευτής της ΕΔΑ. Κατά την επταετία της χούντας ο Ξενοφώντας Γρηγόρης και η σύζυγός του Χαρίκλεια εξορίστηκαν στη Γυάρο και στη Λέρο. Το 1970 «λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του» επέστρεψε από την εξορία στη Λευκάδα και συνέχισε να ασκεί το ιατρικό του λειτούργημα αφιλοκερδώς. Σε πολλές περιπτώσεις λέγεται ότι ό ίδιος πλήρωνε τα φάρμακα των ασθενών του1.
Πέθανε τις 8 Μαΐου του 1988. Σε αθηναϊκή εφημερίδα της 4 Μαΐου του 1988 αναφέρεται η είδηση του θανάτου του: «Το πορτόνι του σπιτιού του γιατρού της Λευκάδας είναι κλειστό. Ο γιατρός δεν μένει πια εδώ. Τον συνόδευσε η Λευκάδα στην αιώνια κατοικία του». Τα ιατρικά βιβλία –κάποια φθαρμένα από τη χρήση- τα ιατρικά εργαλεία, το μικροσκόπιο του γιατρού προσφέρθηκαν στη Χαραμόγλειο Βιβλιοθήκη από την κόρη του Παναγιώτα Γρηγόρη. Σήμερα προς τιμή του ένας δρόμος της πόλης που οδηγεί προς τη λεωφόρο Λευκάδας –Νυδριού έχει λάβει το όνομά του2.

1930 c. – Γράψας Δημοσθένης
Συναντάται στο Βιβλίο Πράξεων του Αδελφάτου του Νοσοκομείου – Ορφανοτροφείου Λευκάδας στη συνεδρίαση 9/8-5-1934, πράξη 95, στην οποία συζητείται αίτηση του για πρόσληψή του στο ως άνω Ίδρυμα ως
χειρουργoύ. Στην αίτησή του ο Δημοσθένης Γράψας, εκτός των άλλων,
δηλώνει ότι μετά το τέλος των σπουδών του ασκήθηκε και ειδικεύθηκε στη χειρουργική και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Λευκάδα. Αναφέρει ακόμη ότι δύναται να εκτελέσει οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση και ακόμη υπογραμμίζει ότι ασκήθηκε στη χειρουργική στο αναγνωρισμένο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός για 3 χρόνια και ως φοιτητής, επί τριετία, στο
Αρεταίειο Νοσοκομείο. Το Αδελφάτο μετά από συζήτηση απέρριψε την αίτησή του λόγω οικονομικής αδυναμίας1.
Στις 10-5-1934 ο Δημοσθένης Γράψας επανέρχεται με νέα αίτηση προς το Αδελφάτο με την οποία ζητεί να διορισθεί ως διευθυντής χειρουργός του χειρουργικού Τμήματος χωρίς μισθό, εάν το Αδελφάτο αδυνατεί να διαθέσει κονδύλια για αμοιβή χειρουργού. Η αίτησή του συζητείται στη συνεδρίαση 11/5-6-1934. Ο Αντιπρόεδρος ωστόσο αναφέρει ότι ο ίδιος γιατρός είχε κάνει αίτηση στο Αδελφάτο μόλις 2 ημέρες προηγουμένως, με την οποία ζητούσε αμοιβή για («απόδοση εγχειρίστρων») του μηνός Μαΐου 1934. Το Συμβούλιο απορρίπτει την αίτησή του και τον καλεί να απαντήσει σχετικά με την αποζημίωση που απαιτεί για εγχειρήσεις του μηνός Μαΐου, παρόλο που δεν είχε λάβει άδεια από το Αδελφάτο για την εκτέλεσή τους. Μετά από λίγες μέρες ο Γράψας επανέρχεται με νέα αίτησή του ζητώντας το ποσό των 1600 δρχ. ως αμοιβή του για εγχειρήσεις που έκαμε σε απόρους κατά το μήνα Μάιο και καταχωρίζει τα ονόματα των εγχειρισθέντων και σχετικό κατάλογο κόστους όλων των κατηγοριών των εγχειρήσεων που εκτελεί. Το Αδελφάτο αποφασίζει να του δοθούν για την ως άνω υπόθεση 1.000 δρχ. ισχυριζόμενο οικονομική αδυναμία και υπογραμμίζει ότι οι εγχειρήσεις έγιναν χωρίς την ενημέρωση και την άδεια του Αδελφάτου. Σε νέα συνεδρίασή του το Αδελφάτο, στις 5-7-1934, αποφασίζει να επιτρέπεται η είσοδος στο Νοσοκομείο του εν λόγω γιατρού μόνο με ειδική άδεια του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου2.

1939 c. – Mαραγκός Γεώργιος του Φιλίππου
Ήταν πρωτότοκος γιος του γιατρού Φίλιππα Μαραγκού και γεννήθηκε το 1915 στο κεφαλοχώρι Άγιος Πέτρος στη Λευκάδα, όπου εργαζόταν ως γιατρός ο πατέρας του. Σπούδασε και ο ίδιος ιατρική. Υπήρξε αρχηγός του ΕΑΜ Νοτιοδυτικής Λευκάδας. Συνελήφθη από τους Ιταλούς και πέρασε στρατοδικείο, από το οποίο και καταδικάστηκε σε θάνατο. Πέθανε στις 17 Ιουνίου 1944 σε ηλικία 29 ετών1.


ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΕΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

1905 (εν) – Μαρίνος Άγγελος: Τον συναντάμε ως γιατρό στη Λευκάδα στους επαγγελματικούς Οδηγούς του Ν. Ιγγλέση, Οδηγός 1905-1906, σ.843 και Οδηγός 1916, σ. 793.
1916 (εν) – Κολυβάς Απόστολος: Καταγράφεται ως γιατρός στη Βασιλική Λευκάδας στον επαγγελματικό Οδηγό του Ν. Ιγγλέση του 1916, σ. 784.
1921 (εν) – Αγγέλου Γεώργιος: Εντοπίζεται να εργάζεται ως παθολόγος
μαιευτήρας στην Κοινότητα Εξάνθειας το 1921 (Κυριέρης Γιαννόπουλος, Οδηγός 1921, σ. 142).
1921 (εν) – Περδικάρης Ιωάννης: Συναντάται ως γιατρός στη Λευκάδα το 1921 (Κυριέρης Γιαννόπουλος, Οδηγός 1921, σ. 266).
1930 (εν) – Κονιδάρης Σταμάτιος: Τον συναντάμε ως γιατρό την περίοδο 1930-1935 στην Κοινότητα Βαυκερή Λευκάδας. (Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1930, σ. 1435, Οδηγός 1934-1935, σ. 1256).


ΛΕΥΚΑΔΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ


1853 – Βλάχος Αριστείδης του Δημητρίου
Σπούδασε Ιατρική και Χειρουργική στην Πίζα. Αποφοίτησε στις 27 Ιουνίου του 1853 (Σιδέρη Α., Φοιτητές Πίζας, σ. 461).
1853 – Πανταζόπουλος Αχιλλέας
Σπούδασε ιατροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο της Πίζας. Αποφοίτησε στις 17-11-1853. (Σιδέρη Α., Φοιτητές Πίζας, σ. 461).
1858 – Δάστων Φίλιππος του Φιλίππου
Σπούδασε ιατρική και χειρουργική στην Πίζα. Πήρε το πτυχίο του στις 8 Νοεμβρίου του 1858 (Σιδέρη Α., Φοιτητές Πίζας, σ. 466).
1865 – Σκιαδαρέσης Σοφοκλής
Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Πήρε το πτυχίο του στις 10 Φεβρουαρίου του 1865 και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος το 1866 (ΛΠ 1837- 1866, σ. 27 και ΛΠ 1866-1867/1868, σ. 51).
1885-Βεντούρας Γεράσιμος του Θωμά
Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1864. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 1885 (ΛΠ 1884-1885/1886, σ. 68).
1891 – Καλκάνης Σπυρίδων του Μ.
Γιος του γιατρού Μ. Καλκάνη. Γεννήθηκε το 18671. Πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1891 (ΛΠ 1890-1891/1892, σ. 149).
1893 – Δάστων Φίλιππος του Εδουάρδου
Γεννήθηκε το 1865. Τελείωσε το τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας το 1883. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος το 1893 (ΛΠ 1892-93/94, σ. 167).
1894 – Καββαδίας Ευστάθιος του Σπυρίδωνος
Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1872. Τελείωσε το τετρατάξιο ΓυμνάσιοΛευκάδας το το 1888 σε ηλικία 16 ετών2. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του 1894 με το βαθμό «άριστα» και απέκτησε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος το 1896 (ΛΠ 1893-1894/1895, σ. 133 και ΛΠ 1895-1896/1898, σ. 202).
1896 – Ζαβερδινός Αντώνιος του Α.
Από του; Σφακιώτες Λευκάδας. Γεννήθηκε το 1871. Τελείωσε το τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας το 1889. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Πήρε το πτυχίο του το 1896 και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος το 1897 (ΛΠ 1895-1896/97, σ. 199, 1896-1897/98, σ. 231).
1901 – Βαγενάς Ευστάθιος του Κωνσταντίνου
Γεννήθηκε το 1878. Τελείωσε το τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας το 1896.
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποφοίτησε το 1901 (ΛΠ 1900-1901/1902, σ. 118).
1908- Ασπρογέρακας Νικόλαος του Γεωργίου
Γιος του γιατρού Γεωργίου Ασπρογέρακα. Γεννήθηκε το 1881. Τελείωσε το τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας το 1899. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα απ’ όπου αποφοίτησε το 1908. Το 1909 πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με το βαθμό «λίαν καλώς» (ΛΠ 1907-908/909, σ. 122 και ΛΠ 1908-909/911, σ. 161).
1908 – Σέρβος Σπυρίδων του Ζαφειρίου
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1908 (ΛΠ 1907-1908/1909, σ. 172).
1909 – Θεριανός Σπυρίδων Α.
Γεννήθηκε το 1889. Αποφοίτησε από το τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας το το 1904. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποφοίτησε το 1909. Πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος το 1910. (ΛΠ 1908-1909/1911, σ. 154 και ΛΠ 1809-1910/1912, σ. 131).

Πηγή: το κείμενο αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής του ΝΙΚΟΛΑΟΥ Γ. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ (Ιατρού Γενικής Ιατρικής), Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2015), με θέμα: «Πρόληψη και αντιμετώπιση της αρρώστιας στα Επτάνησα από την Ένωση έως τη Γερμανική κατοχή (1865-1945)».

1 Σιδέρη Α., Φοιτητές Πίζας, σ. 437. Δηλιγιάννης K., Ημερολόγιον 1874, σ. 251. Barr E.,General Catalogue 1863.
2 Ροντογιάννης Π., Η Ιστορία της Λευκάδας, τ. Β΄, σ. 498. Κουνιάκης Π., Η σύγχρονος Λευκάς, σ. 22. Χαροκόπος Σπ. – Χαροκόπος Φ., Επτανησιακή Ιατρική, σ. 76.
3 Σιδέρη Α., Φοιτητές Πίζας, σ. 452. Barr E., General Cataloque 1863.

1 Σιδέρη Α., Φοιτητές Πίζας, σ. 454. Δηλιγιάννης Κ., Ημερολόγιον 1874, σ. 251.
2 Ροντογιάννης Π., Η Ιστορία της Λευκάδας, τ. Β΄, σ. 498. ΓΑΚ -Αρχεία Ν. Λευκάδας, ΒΕ,Αρχείο Νοσοκομείου Λευκάδας, 1ο βιβλίο Πρακτικών Αδελφάτου Νοσοκομείου Ορφανοτροφείου, ετών 1879-1883, συνεδρίαση 2/16-6-1879, όπου αναλαμβάνει τη Διοίκηση των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Νοσοκομείου και Ορφανοτροφείου, Αδελφάτο [αναφέρονται τα ονόματα των μελών] σε αντικατάσταση της Διαχειριστικής Επιτροπής, που υπήρξε μέχρι τότε. Μέλος του Αδελφάτου αναφέρεται και ο Μάρκος Καλκάνης.
3 Δηλιγιάννης Κ., Ημερολόγιον 1874, σ. 251. Ροντογιάννης Π., Η Ιστορία της Λευκάδας, τ.Β΄,σ. 498.
4 Κουνιάκης Π., Η σύγχρονος Λευκάς, σ. 23.
5 «Πέτρος Βράιλας Αρμένης. Εν Λευκάδι …20 Νοεμβρίου 1884 Ιωάννης Σ. Καββαδίας»,Παπαδόπουλος Θ., Ιονική Βιβλιογραφία, 3ος, σ. 73, αριθ. 7939.
6 Δηλιγιάννης Κ., Ημερολόγιον 1874, σ. 252.

1 Δηλιγιάννης Κ., Ημερολόγιον 1874, σ. 251. Κουνιάκης Π., Η σύγχρονος Λευκάς, σ. 23.
2 Ροντογιάννης Π., Η Ιστορία της Λευκάδας, τ. Β΄, σ. 498.
3 ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λευκάδας, ΒΕ, Αρχείο Νοσοκομείου Λευκάδας, 1ο βιβλίο Πρακτικών Αδελφάτου Νοσοκομείου Ορφανοτροφείου, ετών 1879-1883, συνεδρίαση 19/9-11-1883.
4 Ηλιού Φ.-Πολέμη Π., Ελληνική Βιβλιογραφία, τ. 2ος΄, σ. 2269, αριθ. 278. Κουνιάκης Π., Η σύγχρονος Λευκάς, 1890-1936, σ. 22-23.
5 Barr E., General Catalogue 1863.
6 Παπαδόπουλος Θ., Ιονική Βιβλιογραφία, 2ος, σ. 207, αριθ. 4437.

1 Παπαδόπουλος Θ. Ιονική Βιβλιογραφία, 3ος, σ. 370, αριθ. 10270 «Λευκάδιοι! Η εκλογή σας έπεσε…[κάτ ω] Ένας συμπολίτης σας». Αχρονολόγητο.
2 Barr E., General Cataloque 1863. Χιώτης Π., Ιστορία του Ιονίου Κράτους, τ. Ε, σ. 611.
3 Παπαδόπουλος Θ., Ιονική Βιβλιογραφία, 1ος, σ. 212, αριθ. 1340.
4 Δηλιγιάννης Κ., Ημερολόγιον 1874, σ. 251.
5 ΛΠ 1867-68/68, σ. 85 και ΛΠ 1878-79/80, σ. 51. Δηλιγιάννης Κ., Ημερολόγιον 1874, σ. 251.

1ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λευκάδας, ΒΕ, Αρχείο Νοσοκομείου Λευκάδας, 2ο βιβλίο ΠρακτικώνΑδελφάτου Νοσοκομείου Ορφανοτροφείου ετών 21-3-1884 έως 21-12-1889 και βιβλίο 3ο, 30-12-1896. Παπαδόπουλος Θ., Ιονική Βιβλιογραφία, 3ος, σ. 314, αριθ. 9866 «Έκτακτον Παράρτημα «Φρουρού» Λογοδοσία του Αδελφάτου…Εν Λευκάδι τη 25 Σεπτεμβρίου 1899.
Το Αδελφάτον του Νοσοκομείου και Ορφανοτροφείου», στο οποίο αναφέρεται ο Γαβαλάς ως μέλος του Αδελφάτου.
2 ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λευκάδας, ΒΕ, Αρχείο Νοσοκομείου Λευκάδας, 3ο βιβλίο Πρακτικών Αδεφάτου Νοσοκομείου Ορφανοτροφείου ετών 1893-1901, φ. 51v και φ. 81r (23-7-1899). 1 . ΛΠ 1868 1869/1869, σ. 80 και ΛΠ 1876-1877/1880, σ. 135. Δηλιγιάννης Κ., Ημερολόγιον 1974, σ. 251.
3 ΛΠ 1868-1869/1869, σ. 80 και ΛΠ 1876-1877/1880, σ. 135. Δηλιγιάννης Κ., Ημερολόγιον 1974, σ. 251.
4 Εντοπίζεται στα εξής βιβλία Πρακτικών του Αδελφάτου του Νοσοκομείου και Ορφανοτροφείου Λευκάδας: βιβλίο 1ο , ετών 1879-1883, σ. 52, στη συνεδρίαση 16/22 Ιουνίου 1883, όπου συζητείται αίτημά του με ημερομηνία 4 Ιουνίου για την άμεση ανάγκη πρόσληψης νοσοκόμου. Βιβλίο 2ο, ετών 1884-1889 στο r του τελευταίου φ., στη πράξη με ημερομηνία 2-12-1889
αναφέρεται ως Διευθυντής του Νοσοκομείου. Βιβλίο 4ο, πράξη 73/29-6-1901, φ. 151v και πράξη 75/14-9-1901, φ. 154r. Τα βιβλία των Πρακτικών στα ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λευκάδας, ΒΕ,Αρχείο Νοσοκομείου Λευκάδας.

1 ΛΠ 1869-1870, σ. 72. Δηλιγιάννης Κ., Ημερολόγιον 1874, σ. 251.
2 ΛΠ 1872-1873/74, σ. 39 και ΛΠ 1893-94/95, σ. 136.
3 ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λευκάδας, ΒΕ, Αρχείο Νοσοκομείου Λευκάδας, 4ο βιβλίο Πρακτικών Αδελφάτου Νοσοκομείου Ορφανοτροφείου ετών 1901-1907, πράξη 73/29-6-1901, φ.151v και πράξη 111/3-1-1904, φ. 180r
4 ΛΠ 1874-1875/1876, σ. 32. Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1930, σ. 1438 και Οδηγός 1934-1935, σ.1257.
5 ΛΠ 1877-1878/1879, σ. 41, ΛΠ 1878-1879/1880, σ. 52. Κουνιάκης Π, Η σύγχρονος Λευκάς σ. 24.
6 ΛΠ 1881-1882/1884, σ. 56 και ΛΠ 1882-1883/1884, σ. 74. Εφημ. Ελευθερία (Λευκάδας),φ. 4/17-7-1882, σ. 2. Κουνιάκης Π., Η σύγχρονος Λευκάς, σ. 23.

ΛΠ 1881-82/84, σ. 58 και ΛΠ 1890-91/92, σ. 150. Χαροκόπος Σ. – Χαροκόπος Φ., Επτανησιακή Ιατρική, σσ. 75-76.
2 ΛΠ 1885-1886/1887, σ. 92. Κυριέρης – Γιαννόπουλος, Οδηγός 1921, σ. 14.
3 ΛΠ 1884-1885/1886, σ. 68. Δαμάσκος Ν., Οδηγός 1915, σ. 1429. Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1916,σ. 793. Επίσης εντοπίζεται στο 7ο βιβλίο Πρακτικών Αδελφάτου Νοσοκομείου Ορφανοτροφείου Λευκάδας, ετών 1933-1934, από αναφορά σε ιατρική του γνωμάτευση στη Συνεδρίαση13/24-8-1933, πράξη αρ. 112, σσ. 71-72. ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Λευκάδας, ΒΕ, Αρχείο Νοσοκομείου Λευκάδας.
4 Κουνιάκης Π., Η σύγχρονος Λευκάς, 1890-1936, σ. 24. Χαροκόπος Σ. – Χαροκόπος Φ.,Επτανησιακή Ιατρική, σ. 76.
5 Κουνιάκης Π., Η σύγχρονος Λευκάς, 1890-1936, σ. 24. Χαροκόπος Σ. – Χαροκόπος Φ.,Επτανησιακή Ιατρική, σ. 76. Ημερολόγιον 2001 του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης «Η Φανερωμένη», σ. 6.

1 Παπαδόπουλος Θ., Ιονική Βιβλιογραφία, 3ος, σ. 9 αριθ. 7432 και στην ίδια σ. αριθ. 7475.
2 ΛΠ 1886-87/88, σ. 189 και ΛΠ 1888-89/90, σ. 111. Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1905-1906, σ. 843.
3 ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λευκάδας, ΒΕ Αρχείο Νοσοκομείου Λευκάδας , 4ο βιβλίο Πρακτικών Αδελφάτου Νοσοκομείου Ορφανοτροφείου, ετών 1901-1907, Πράξη 3-6-1901, φ. 142r , και πράξη15-5-1907. φ. 256r, όπου αναφέρονται ονομαστικά τα μέλη του Αδελφάτου, στη συνεδρίαση 18-7-1907 πρόεδρος του Αδελφάτου και Δήμαρχος Λευκαδίων αναφέρεται ο Βασίλειος
Κορφιάτης. Ζαμπέλης Ιωάννης, Ψήγματα τοπικής Ιστορίας της Λευκάδας, Λευκάδα 2005,σσ. 114-119. Γιάννης Βουκελάτος «Σταματέλος [Νικόλαος Ι.] και Βερροιώτης [Ευστάθιος]»εφημ Ηχώ της Λευκάδας, φ. 46/151, Αθήνα, Απρίλιος 1988. Ροντογιάννης Π., Ιστορία Λευκάδας, τ. Β΄, σ. 637.

ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λευκάδας, ΒΕ, Αρχείο Νοσοκομείου Λευκάδας, 7ο βιβλίο Πρακτικών Αδελφάτου Νοσοκομείου Ορφανοτροφείου, ετών 1933-1934, συνεδρίαση 9/8-5-1934, Πράξη αρ.93, σ. 226. Βλ. επίσης Ζαμπέλης Ιωάννης, Ψήγματα τοπικής Ιστορίας της Λευκάδας, Λευκάδα,
Ενοριακό πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας 2005, σ. 114-119.
2 ΛΠ 1887-1888/1890, σ. 182. Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1930, 1934, 1935 σ. 332.
3 ΛΠ 1887-1888, σ. 180. ΛΠ 1889-1890, σ. 173. Δαμάσκος Ν., Οδηγός 1915, σ. 1429. Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1916, σ. 793. Κουνιάκης Π., Η σύγχρονος Λευκάς, σ. 24.
4 ΛΠ 1888-89/90, σ. 108 και 1890-91/92 σ. 150.
5 Σώζεται φυλλάδιο: Λόγος εκφωνηθείς κατά τα εγκαίνια του Συλλόγου Απόλλων την εσπεραν της 3ης Ιανουαρίου 1897, υπό του ιδρυτού και γενικού γραμματέως αυτού ΑριστομένηΑλβανίτη, Αθήνα 1897. «Λευκαδική Βιβλιογραφία Μέρος Α΄»,. Επετηρίς Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, τόμ. 4 (1977), σσ. 153-250. Παπαδόπουλος Θ., Ιονική Βιβλιογραφία, τ. 3ος, σ.290, αριθ. 9677.

1 Μαραγκού Σμύρνη Φ., Ο γιατρός του χωριού, σ. 55. Χαροκόπος Σπ. – Χαροκόπος Φ., Επτανησιακή Ιατρική, σ. 76. Ροντογιάννης Π., Αριστομένης Κ. Αλβανίτης, εφημ. Λευκάς, φφ. 46-50 (14-2-1952 /31-3-1952)
2 ΛΠ 1890-1891/1892, σ. 147και ΛΠ 1891-1892/1893, σ. 203. Δαμάσκος Ν. Οδηγός 1915, σ.Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1916, σ. 793.
3 ΛΠ 1893-1894/1895, σ. 133 και ΛΠ 1895-1896/1896, σ. 203. Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1930, σ.1435, Οδηγός 1934-1935, σ. 1255.
4 ΛΠ 1897-1898/1899, σ. 104 και ΛΠ 1898-1899/1900, σ. 100. Κουνιάκης Π., Η σύγχρονοςΛευκάς, σ. 24. Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1916, σ. 793.

1 ΛΠ 1899-1900/1901, σ. 90 και 1900-1901/1902, σ. 122. Δαμάσκος Ν., Οδηγός 1915, σ. 1429.Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1916, σ. 793.
2 ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λευκάδος, ΒΕ, Αρχείο Νοσοκομείου Λευκάδας, 4ο βιβλίο Πρακτικών Αδελφάτου Νοσοκομείου Ορφανοτροφείου ετών 1901-1907, πράξη 111/3-1-1904, φ. 180r
3 ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λευκάδος, ΒΕ, Αρχείο Νοσοκομείου Λευκάδας, 4ο βιβλίο Πρακτικών Αδελφάτου Νοσοκομείου Ορφανοτροφείου ετών 1901-1907, πράξη 143/20-4-1905, φ. 204v-207r.
4 ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λευκάδος ΒΕ, Αρχείο Νοσοκομείου Λευκάδας, 7ο βιβλίο Πρακτικών Αδελφάτου Νοσοκομείου Ορφανοτροφείου ετών 1933-1934, συνεδρίαση 11/4-8-1933, πράξη 1,σ. 52 απόφαση πληρωμής μισθοδοσίας. Επίσης εντοπίζεται η παρουσία του ως γιατρού του Νοσοκομείου την ίδια χρονιά σε αναφορά ιατρικής του γνωμάτευσης που εκδίδεται τις 9-5-
1933, στο ίδιο βιβλίο Πρακτικών, συνεδρίαση 8/25-6-1933, πράξη αρ. 47. Η απόλυσή του το ίδιο βιβλίο Πρακτικών, συνεδρίαση 4/ 29-10-1933, πράξη 34, σσ. 91-92.

1 Τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας. Μαθητικό Δυναμικό 1867-1929. ΛΠ 1899-1900/1901, σ.92 ΛΠ 1900-1901/1902, σ. 125. Κυριέρης Γιαννόπουλος, Οδηγός 1921, σ. 79. Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1925, σ. 1379, Οδηγός 1930, σ. 1436 και Οδηγός 1934-35, σ. 1256.
2 Κυριέρης Γιαννόπουλος, Οδηγός 1921, σ. 266 και Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1930, σ. 1439 και Οδηγός 1934-1935, σ. 1258.
3 Τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας. Μαθητικό Δυναμικό 1867-1929. ΛΠ 1900-1901/1902, σ. 118 και ΛΠ 1903-1904/1907, σ. 70. Κυριέρης Γιαννόπουλος Οδηγός 1921, σσ. 139, 265. Κουνιάκης Π., Η σύγχρονος Λευκάς, σ. 23.

1 ΛΠ 1900-1901/1902, σ. 118. Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1925, σ. 1381.
2 Τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας. Μαθητικό Δυναμικό 1867-1929. ΛΠ 1900-1901/1902, σ.120 ΛΠ 1902-1903/1904, σ. 95. Κουνιάκης Π., Η σύγχρονος Λευκάς, σ. 24, Δαμάσκος Ν.,Οδηγός 1915, σ. 1429, Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1916, σ. 793.
3 ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λευκάδας, ΒΕ, Αρχείο Νοσοκομείου Λευκάδας, 4ο βιβλίο Πρακτικών Αδελφάτου Νοσοκομείου Ορφανοτροφείου ετών 1901-1907, πράξη 111/3-1-1904, φ. 180r. Εντοπίζεται επίσης στο 7ο βιβλίο των Πρακτικών ετών 1933-1934 του Αδελφάτου από αναφορά σε ιατρική του γνωμάτευση, συνεδρίαση 13/29-8-1933, πράξη αρ. 111, σ. 71.
4 ΛΠ 1901-1902/1903, σ. 72 και ΛΠ 1901-1902/1903, σ. 74. Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1905, σ. 843. Κυριέρης Γιαννόπουλος, Οδηγός 1921, σ. 266. Χαροκόπος Σ. – Χαροκόπος Φ., Επτανησιακή Ιατρική, σ. 76.

1 ΛΠ 1902-1903/1904, σ. 89 και ΛΠ 1904-1905/1907, σ. 227. Μαραγκού Σ., Ο γιατρός του χωριού, σσ. 8-9. Κυριέρης Γιαννόπουλος, Οδηγός 1921, γιατρός στην Κοινότητα Αγ. Πέτρου.
Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1930, σ. 1438 και Οδηγός 1934-35, σ. 1257 γιατρός στην Κοινότητα Κομηλιού.
2 Κουνιάκης Π., Η σύγχρονος Λευκάς, σσ. 60, 109. Μαραγκού Σ., Ο γιατρός του χωριού, σσ. 52-54
3 ΛΠ 1902-1903/1904, σ. 91 και ΛΠ 1904-1905/1907, σ. 227. Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1930, σ. 1435 και Οδηγός 1934-1935, σ. 1255.

1 Μαραγκού Σ., Ο γιατρός του χωριού, σ. 55 στη λεζάντα αναμνηστικής φωτογραφίας, όπου εικονίζονται οι 3 γιατροί.
2 Τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας. Μαθητικό Δυναμικό 1867-1929. ΛΠ 1904-1905/1907, σ. 222 και ΛΠ 1907-1908/1909, σ. 126. Κυριέρης Γιαννόπουλος, Οδηγός 1921, σ. 266. Χαροκόπος Σ. – Χαροκόπος Φ., Επτανησιακή Ιατρική, σ. 76.
3 ΛΠ 1905-1906/1907, σ. 95. Δαμάσκος Ν., Οδηγός 1915, σ. 1429.
4 Τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας. Μαθητικό Δυναμικό 1867-1929. ΛΠ 1907-1908/1909, σ.173 Δαμάσκος Ν., Οδηγός 1915, σ. 1429.
5 Τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας. Μαθητικό Δυναμικό 1867-1929. ΛΠ 1909-1910/1912, σ.Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1926, σ. 332, Οδηγός 1930, σ. 1436 και Οδηγός 1934-1935, σ. 1256.

1 Τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας. Μαθητικό Δυναμικό 1867-1929. ΛΠ 1909-1910/1912, σ.128 Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1930, σ. 1438, και Οδηγός 1934-1935, σ. 1257.
2 ΛΠ 1913-1914/1915, σ. 117. Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1930, σ. 1439 και Οδηγός 1934-1935, σ. 128.
3 Τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας. Μαθητικό Δυναμικό 1867-1929. Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1925, σ. 1379.
4 Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1918, σ. 788.
5 Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1926, σ. 332, Οδηγός 1930, σ. 1436 και Οδηγός 1934-1935, σ. 1256.
6 Τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας. Μαθητικό Δυναμικό 1867-1929. Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1925, σ. 1379. Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1926, σ. 332, Οδηγός 1930 σ. 1442, Οδηγός 1934-1935,σ. 1260.

1 Τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας. Μαθητικό Δυναμικό 1867-1929. ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λευκάδας, ΒΕ, Αρχείο Νοσοκομείου Λευκάδας, 7ο βιβλίο Πρακτικών Αδελφάτου Νοσοκομείου Ορφανοτροφείου, ετών 1933-1934, συνεδρίαση 1/13-1-1933, σ. 1. Συνεδρίαση 4/29-10-1933, πρά-
ξη αρ. 34, σ. 91. Συνεδρίαση 4/29-10-1933, πράξη αρ. 34, σσ. 91-92.
2 Τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας. Μαθητικό Δυναμικό 1867-1929. ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λευκάδας, ΒΕ, Αρχείο Νοσοκομείου Λευκάδας, 7ο βιβλίο Πρακτικών Αδελφάτου Νοσοκομείου Ορφανοτροφείου ετών 1933-1934, συνεδρίαση 4/14-3-1933, πράξη αρ. 17, σ. 12.

Τετρατάξιο Γυμνάσιο Λευκάδας. Μαθητικό Δυναμικό 1867-1929. Γρηγόρης Π., Ο γύρος του νησιού. Ιγγλέσης Ν., Οδηγός 1930, σ. 1442, Οδηγός 1934-1935, σ. 1260. Επίσης εντοπίζεται στο υπ’ αριθ. 7 βιβλίο Πράξεων του Αδελφάτου του Νοσοκομείου Ορφανοτροφείου [Συνεδρίαση 4η/ 29-10-1933, πράξη 40, σ. 96] , όπου μετά από δική του ιατρική βεβαίωση δίδεται
χρηματικό βοήθημα για μετάβαση ασθενούς στην Αθήνα για ιατρική εξέταση. Χαροκόπος Σ. – Χαροκόπος Φ., Επτανησιακή Ιατρική, σ. 77.
2 Λευκάδα: Δρόμοι, πλατείες, συνοικίες, σσ. 21-22. Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης, Ημερολόγιο 2001, σ. 11. Σάντα Βιολέττα, Αφιέρωμα: Ξενοφώντας Γρηγόρης.

1 ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λευκάδας, ΒΕ, Αρχείο Νοσοκομείου Λευκάδας, 7ο βιβλίο Πρακτικών Αδελφάτου Νοσοκομείου Ορφανοτροφείου ετών 1933-1934, σσ. 227-228.
2 ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λευκάδας, ΒΕ, Αρχείο Νοσοκομείου Λευκάδας, 7ο βιβλίο Πρακτικών Αδελφάτου Νοσοκομείου Ορφανοτροφείου ετών 1933-1934, συνεδρίαση 11/5-6-1934,πράξη 132 σσ. 247, συνεδρίαση 12/1-7-1934, πράξη 179, σ. 267, συνεδρίαση 13/5-7-1934πράξη 182, σσ. 269-271.1 Μαραγκού Σμύρνη Φ., Ο γιατρός του χωριού, Αθήνα 1986, σ. 39.



Προηγουμενο αρθρο
Λιμεναρχείο Λευκάδας: αντικατάσταση άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους
Επομενο αρθρο
Κορωνοϊός: 1.240 νέα κρούσματα σήμερα (15/12)- Ο χάρτης του κορωνοϊου στη χώρα

3 Σχόλια

  1. Μάχη
    18 Δεκεμβρίου 2021 at 18:42 — Απάντηση

    Χρυσόστομος Κάτσενος

    Υπηρέτησε το λειτούργημά του, δηλαδή τους συνανθρώπους του, με έδρα τους Σφακιώτες, τα περισσότερα χρόνια. Την αντίσταση απ΄τις γραμμές του ΕΔΕΣ. Στα φοβερά εμφυλιοπολεμικά χρόνια βρέθηκε γιατρός των φυλακών Λευκάδας. Κι ήτανε πραγματικά Γιατρός. Η έντιμη κι οξυδερκής ματιά του Γιάννη Π. Παπακωνσταντίνου – Παπάρα (στο τρίτομο συγκλονιστικό αφήγημά του «Ενθυμήματα») του αναγνωρίζει το βαρυσήμαντο τίτλο «Ανθρωπιστής»!

    Διότι πρέπει να είμαστε ακριβείς.

  2. ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ
    17 Δεκεμβρίου 2021 at 21:39 — Απάντηση

    Ο Πετρος Φιλιππας Παναγος γεννηθηκε στο Δρυμωνα που τοτε λεγοταν Κατω Εξανθεια. Το ξερω γιατι ειναι προγονος μου.

  3. Σπύρος Ι. Φλογαΐτης
    16 Δεκεμβρίου 2020 at 23:11 — Απάντηση

    Ο γιατρός Άγγελος Πεταλάς υπήρξε σημαντική προσωπικότητα του Μαραντοχωριού όπου είχε γεννηθεί και το οποίο αποφάσισε να υπηρετήσει ως γιατρός όπως και την ευρύτερη περιφέρεια της περιοχής. Ανήκε σε οικογένεια με σημαντική περιουσία και έχαιρε σεβασμού και αναγνώρισης για το κοινωνικό του έργο στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Στα Λαογραφικά του πατέρα μου αναφέρεται συχνά, όπως και στις συζητήσεις των παλαιοτέρων. Δυστυχώς δεν ασχολήθηκε κανείς μέχρι σήμερα με το πέρασμά του από τα εγκόσμια και το ρόλο του στην τοπική κοινωνία. Προσωπικά θυμάμαι πολύ καλά τον αδελφό του, τον μπάρμπα Νιόνιο Πεταλά που στα γεράματά του πάντοτε επισκεπτόμαστε όταν πηγαίναμε οικογενειακώς στο Μαραντοχώρι στις πρώτες δυο δεκαετίες της ζωής μου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.