HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΓια ιδεολογικούς λόγους αλλάζει ο σχεδιασμός της διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Λευκάδας!

Για ιδεολογικούς λόγους αλλάζει ο σχεδιασμός της διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Λευκάδας!

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο ξεκίνημα της χτεσινής συνεδρίασης. Κάτοικοι και αντιπρόσωποι φορέων της ορεινής Λευκάδας έδωσαν το παρόν στην αρχή, αλλά δεν άντεξαν όλοι μέχρι τέλος. Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 6:00. Αποχωρήσαμε μετά τις 12: 00 ενώ η συνεδρίαση συνεχιζόταν. Τα δυο θέματα που συζητήθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση ήταν αλληλένδετα μεταξύ τους.

Στις 14/9/2015 ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει πως όταν θα ολοκληρωνόταν η λειτουργία της ΜΟΠΑΚ, η μεταφορά του υπολείμματος που θα δημιουργούταν από την επεξεργασία, θα μεταφερόταν στο ΧΥΤΥ Παλαίρου που έχει ήδη δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Αν αυτό δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί, λόγω άρνησης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, ψηφίστηκε ως εναλλακτικό σχέδιο η ολοκληρωτική διαχείριση των απορριμμάτων στα όρια του Νομού. Για αυτή την περίπτωση αποφασίστηκε επίσης η ανάθεση στο Πολυτεχνείο μελέτης εξεύρεσης χώρου δημιουργίας ΧΥΤΥ στα όρια του Νομού, ώστε να ενεργοποιηθεί στην περίπτωση αρνητικής απάντησης από τον Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.

Ο δήμος Ακτίου Βόνιτσας σε συνεδρίαση του ΔΣ ψήφισε θετικά. Δέχτηκε δηλαδή να μεταφέρεται το υπόλειμμα της επεξεργασίας της ΜΟΠΑΚ Λευκάδας στον ΧΥΤΥ Παλαίρου και η μονάδα της Λευκάδας να επεξεργάζεται τα απορρίμματα της περιοχής.

Μετά λοιπόν από 21 μήνες, η δημοτική αρχή, στη χτεσινή συνεδρίαση και με τις ψήφους της «Λαϊκής συσπείρωσης», όλως αιφνιδίως ψήφισε την αλλαγή αυτού του σχεδιασμού.

Στους 21 μήνες που μεσολάβησαν και παρά τη θετική ψήφο του δήμου Ακτίου Βόνιτσας, δεν έκανε βήμα προς την δημιουργία ΦΟΣΔΑ. Αντίθετα με σπουδή ανέθεσε στο Πολυτεχνείο την εκπόνηση μελετών για την δημιουργία ΧΥΤΥ στο νησί, προτείνοντας του μάλιστα και τις 4 υποψήφιες περιοχές.

Οι μελέτες του Πολυτεχνείου δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου. Χτες λοιπόν αποφασίστηκε η ολοκληρωτική διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί με τη δημιουργία και ΧΥΤΥ ως μοναδική επιλογή του δήμου, προσθέτοντας μια παράγραφο «ήξεις αφίξεις» ως εξής. «να εξεταστεί και η περίπτωση της εθελοντικής συνεργασίας με όμορο νομό για τη διάθεση των τελικών αποβλήτων του νομού, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο διαπεριφερειακής συνεργασίας».

Η απόφαση για την δημιουργία ΜΟΠΑΚ στη νησί έρχεται από το παρελθόν. Ως έργο έχει προχωρήσει ελάχιστα. Η παρούσα δημοτική αρχή για την διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού είχε 3 λύσεις: 1) Μεταφορά των απορριμμάτων στα Γιάννενα σε μια τεράστια μονάδα επεξεργασίας που έχει την ατυχία να κατασκευάζεται ως ΣΔΙΤ. (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα). 2) τη λύση που αναφέραμε πιο πάνω και που είχε ψηφιστεί στις 14/9), 3) και τη λύση που αποφάσισε χτες.

Ακόμα και κάποιος κάτω του μετρίου ενημερωμένος πολίτης, αν παρευρισκόταν στη χτεσινή συνεδρίαση, θα αισθανόταν ηλίθιος με αυτά που άκουσε. Δεν ακούστηκε ούτε ένα νούμερο, για το πόσο θα κοστίσει στο δήμο αλλά και στους δημότες, η κάθε μια από τις παραπάνω λύσεις. Δεν ακούστηκε τίποτα για τις προοπτικές λειτουργίας τους. Δεν ακούστηκε ούτε ένα επιχείρημα που να συνάδει με την λογική στο γιατί επιλέχτηκε η 3η λύση.

Αντίθετα είχαν την αφέλεια, για ένα από τα σημαντικότερα θέματα του νησιού να παραδεχτούν πως λειτούργησαν με γνώμονα τις ιδεοληψίες τους. Είπαν καθαρά πως απέρριψαν την 1η λύση γιατί εμπλέκεται μέσα ο ιδιωτικός τομέας, που θα κερδίσει, και αυτό είναι κολάσιμο για την ιδεολογία τους. Προσέξτε, όχι αν είναι ακριβότερο οικονομικά, αμφιβάλω αν έχουν καν κοιτάξει. Τα νούμερα, τα χρήματα του κράτους και των πολιτών δεν έχουν καμιά αξία. Το παν είναι η ιδεολογική καθαρότητα!

DSCN7422

Μπορεί λέει, ο ιδιώτης στο μέλλον να μας αλλάξει τα δεδομένα και να πληρώνουμε πολλά! Ακούστε επιχειρήματα από ανθρώπους που τους αναθέσαμε να διοικήσουν το δήμο! Λες και δεν θα υπογραφούν συμφωνίες. Λες και δεν μπορεί στο μέλλον να γίνει ένας σεισμός και να καταστρέψει την ΜΟΠΑΚ. Λες και δεν υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να χαλάσει ο Δεματοποιητής και να χρειαστούμε χρήματα να τον επισκευάσουμε.

Μπορεί όντως η 1η λύση να ήταν οικονομικά η χειρότερη, μπορεί και όχι. Κάτι τέτοιο όπως δεν μπήκαν στον κόπο ούτε να το ελέγξουν, ούτε να το μετρήσουν.

Ακούστε τώρα γιατί απέρριψαν την 2η λύση! Από γινάτι! Κανένα σοβαρό επιχείρημα δεν ακούστηκε γιατί μετά από 21 μήνες τορπίλισαν μονομερώς τη συμφωνία για την μεταφορά του υπολείμματος της ΜΟΠΑΚ στη Πάλαιρο. Επειδή λέει, αρνήθηκαν να δεχτούν τα σκουπίδια μας, τώρα που έχουμε πρόβλημα. Βεβαίως και δεν είχαν καμιά υποχρέωση, ούτε είχαν κάποια δέσμευση. Η συμφωνία προέβλεπε ότι θα δεχτούν το υπόλειμμα όχι τα σκουπίδια. Τα σκουπίδια μας επίσης αυτή την εποχή δεν τα δέχονται ούτε τα Γιάννενα ούτε η Άρτα. Μήπως πρέπει να τους κηρύξουμε τον πόλεμο;

Για να είμαστε ακριβείς πρέπει να παραδεχτούμε πως ακούστηκε ένα «σοβαρό» επιχείρημα για τον τορπιλισμό της συμφωνίας! Προκάλεσε όμως θυμηδία. Είναι δυνατόν λέει να εμπιστευτούμε τους «απέκεια», που όταν επρόκειτο να μας δώσουν το νερό από το Μοναστηράκι μας κορόιδεψαν! Αυτό έγινε πριν 40 χρόνια! Αν ψάξουμε στο παρελθόν μπορούμε να βρούμε και άλλες αντιπαλότητες με τους Ακαρνάνες είτε στο επίπεδο της ιστορίας είτε του κουτσομπολιού. Διάθεση να έχουμε!

Η τρίτη λύση που επιλέχτηκε με την κατασκευή του ΧΥΤΥ στη Λευκάδα ανεβάζει το κόστος στα ύψη. Δεν έχει επίσης από πουθενά εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του νέου έργου. Είναι δηλαδή οικονομικά στον αέρα. Η λύση, κάθε πόλη και ΜΟΠΑΚ κάθε χωριό κ και ΧΥΤΥ ανεβάζει το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών πανελλαδικά σε δυσθεόρατα ύψη. Το σπουδαιότερο η διασπορά των μονάδων επεξεργασίας των σκουπιδιών δημιουργεί αμφίβολο μέλλον για τη λειτουργία τους. Μάλλον δεν επιλύει, αλλά δημιουργεί προβλήματα όμως διατηρεί… ιδεολογική καθαρότητα!

(Για το 2ο θέμα της μελέτης των υποψηφίων περιοχών για να δεχτούν το ΧΥΤΥ θα επανέλθουμε με νέο άρθρο.)

Προηγουμενο αρθρο
Η ανακοίνωση διορισμού του νέου διοικητή του Νοσοκομείου Λευκάδας- βιογραφικό
Επομενο αρθρο
45ο Διεθνές Ράλλυ ΦΙΛΠΑ με επίκεντρο την Λευκάδα

1 Σχόλιο

  1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ
    2 Ιουλίου 2016 at 14:39 — Απάντηση

    Απο την μια αναφέρεστε στο οτι “δεν ακούστηκε ούτε ένα νούμερο, για το πόσο θα κοστίσει στο δήμο αλλά και στους δημότες, η κάθε μια από τις παραπάνω λύσεις” και στην συνέχεια αναφερεστε μέσα στο άρθρο σας “Η τρίτη λύση που επιλέχτηκε με την κατασκευή του ΧΥΤΥ στη Λευκάδα ανεβάζει το κόστος στα ύψη”. Το ότι δεν σας έπεισαν τα επιχειρήματα τους λόγω ισως προχειρότητας πιστεύω ότι είναι κατανοητό. Όμως δεν είναι κατανοητό απο έναν δημοσιογράφο να μιλάει χωρίς επιχειρήματα και να εκθέτει την σκέψη του έτσι χωρίς επιχειρήματα απλά και μόνο για να την “πει” σε κάποιους. Αυτό που στο τέλος πρέπει να μας αποσχολεί είναι να δοθεί λύση στο πρόβλημα μας. Το σίγουρο είναι ότι κάποιον πάντα θα ενοχλεί.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.