HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΓια τις απευθείας αναθέσεις ο λόγος

Για τις απευθείας αναθέσεις ο λόγος

Ο Νόμος -και είναι πολύ παλιός- δίνει το δικαίωμα στο Δήμαρχο και στη Δημοτική αρχή να εκτελεί έργα και να πραγματοποιεί προμήθειες υλικών, χωρίς διαγωνισμούς, αλλά με απευθείας αναθέσεις. Τα όρια που σήμερα ο Δήμαρχος μπορεί να κάνει απευθείας αναθέσεις είναι 15.000 για προμήθεια υλικών και 24.600 για εκτέλεση εργασιών.

Ο νομοθέτης έδωσε αυτή τη δυνατότητα στους Δημάρχους για να τους «λύσει τα χέρια».Να μην χρειάζονται δηλαδή χρονοβόρες διαδικασίες για να αγοράσουν χαρτί για το φωτοτυπικό και να κλείσουν μια λακκούβα.

Στην πράξη βέβαια το πνεύμα το νομοθέτη καταστρατηγήθηκε και οι απευθείας αναθέσεις έγιναν ένα μεγάλο αλισβερίσι μεταξύ Δήμων και εργολάβων. Αποτέλεσαν τρόπο εύνοιας και πλουτισμού ημετέρων και τρόπο συντήρησης κομματικών στρατών. Διαχρονικά με την αλλαγή των δημάρχων αλλάζουν και οι ευνοούμενοι, έτσι όλοι είναι ευχαριστημένοι με την διαιώνιση του φαινόμενου.

Ο Δήμαρχος και η σημερινή δημοτική αρχή, όλα τα χρόνια που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, αλλά και προεκλογικά, επένδυσαν πολιτικά στην καταγγελία των απευθείας αναθέσεων. Οι απευθείας αναθέσεις ήταν ο μπαμπούλας, ήταν η συναλλαγή, ήταν η διαφθορά. Ούτε σε μια περίπτωση δεν αναγνώρισαν την αναγκαιότητά τους. Με τον καταγγελτικό λόγο που χρησιμοποιούσαν, άφηναν να αιωρούνται σκιές για τους προηγούμενους Δημάρχους που έκαναν απευθείας αναθέσεις.

Σήμερα η δημοτική αρχή που προεκλογικά έδινε υποσχέσεις πως θα πορευτεί διαφορετικά, λειτουργεί σχεδόν μόνο με απευθείας αναθέσεις! Έργα, εργάκια μέσα στα όρια τον επιτρεπτών ποσών, γεμίζουν τον τόπο. Αν τα αθροίσεις κάνουν ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Τι μεσολάβησε λοιπόν και οι απευθείας αναθέσεις έγιναν σχεδόν το μοναδικό μέσο που λειτουργεί ο Δήμος;

Τα μικρά και πολλά έργα είναι ακριβά, αναποτελεσματικά και δύσκολο να ελεγχθούν αν έγιναν, ή αν έγιναν σωστά, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις συνήθως πρώτα γίνεται το έργο και μετά η μελέτη! Αν παραδείγματος χάρη ο Δήμος χρειάζεται να πραγματοποιήσει ασφαλτοστρώσεις σε όλο το νησί και αυτό γίνει 30 μικροέργα, κοστίζει περισσότερο και κανένας δεν μπορεί να βρει άκρη και να ελέγξει το αποτέλεσμα. Ενώ αν γίνει ένα μεγάλο έργο που θα περιλαμβάνει ασφαλτοστρώσεις σε όλο το νησί, λόγω του ποσού, θα γίνει διαγωνισμός, θα υπάρξει έκπτωση, θα γίνει μελέτη και έλεγχος του αποτελέσματος.

Βέβαια ο παραπάνω τρόπος λειτουργίας προϋποθέτει οργάνωση από τη μεριά του Δήμου, συνεργασία με τις δημοτικές ενότητες και προγραμματισμό. Σαν μέθοδος δεν ικανοποιεί τον κάθε ψηφοφόρο που βιάζεται να κλείσουν οι λακκούβες στη γειτονιά του.

Αλλά ακόμα και για τα μικρά έργα και προμήθειες υπάρχει τρόπος ο Δήμος να μην κάνει απευθείας αναθέσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Μαργέλης σ’ ένα από τα πρώτα δημοτικά συμβούλια της παρούσης δημοτικής αρχής, με τη χρήση της τεχνολογίας, θα μπορούσε ο Δήμος να κάνει πρόχειρους διαγωνισμούς. Να στέλνει ομαδικά, με ένα μέηλ σε όλους τους εργολάβους το έργο που θέλει να πραγματοποιήσει και να ζητά μέσα σε μια ή δυο μέρες την εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεριάς τους. Έτσι θα εξασφαλιζόταν ταχύτητα, ισονομία και κανένας δεν θα μπορούσε να υποθέσει το παραμικρό για εύνοια ημετέρων.

Όπως δείχνει η μέχρι τώρα πορεία της παρούσης δημοτικής αρχής, δεν φρόντισε να βρει τρόπους να μην επαναλάβει, όλα όσα τα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση, κατήγγειλε. Ακολουθεί την πεπατημένη. Οφείλει λοιπόν να εξηγήσει στους δημότες την ανακολουθία λόγων και έργων. Χρειάζονται όλες οι απευθείας αναθέσεις που γίνονται; Γιατί καλλιέργησε στους ψηφοφόρους την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει και άλλος δρόμος; Γιατί ήταν μεμπτές όταν τις έκαναν οι προηγούμενοι και έγιναν αναγκαίες σήμερα;

Εκτός από τις οικονομικές και «ηθικές» παραμέτρους του ζητήματος, τέτοιες πρακτικές κάνουν ζημιά σε όλο το πολιτικό σύστημα. Η φράση «όλοι το ίδιο είναι» αποκτά νόημα και δικαιολογία. Η τακτική της εξαπάτησης των πολιτών στην προεκλογική περίοδο, γίνεται συνήθεια, αυτονόητο, ρουτίνα. Όταν κανένας δεν λογοδοτεί και δεν απολογείται για τα ψέματα που αραδιάζει προεκλογικά, η καχυποψία των δημοτών έχει λόγο ύπαρξης.

Προηγουμενο αρθρο
O ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες να διαδηλώσουν μαζικά κατά των μέτρων που λαμβάνει
Επομενο αρθρο
Ένα χωριό συγκλονιστικής φυσικής ομορφιάς!

6 Σχόλια

  1. ΚΑΦΕΝΟΒΙΟΣ
    14 Νοεμβρίου 2015 at 14:47 — Απάντηση

    Περίμενα λίγες μέρες να δω τις αντιδράσεις-σχόλια των επισκεπτών της ιστοσελίδας για το σκάνδαλο των απευθείας αναθέσων, δηλαδή για την κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος. Απελπισία. Φύλο δεν κουνιέται! Αυτά βλέπει ο κάθε Δήμαρχος και κάνει πελατειακή πολιτική με τα λεπτά του Δήμου χωρίς να ιδρώνει το αυτί του από το μοναχικό αγώνα της κάθε Βιολέττας! Ύστερα μας φταίει η Μέρκελ, παλιότερα οι Αμερικάνοι, οι ψεκασμοί, ο 666 και πάει λέγοντας. Ρίχνουμε να ούμε και ένα “φέρτε πίσω τα κλεμένα”, άμα οι δικοί μας είναι στην αντιπολίτευση (και το βουλώνουμε άμα είναι στην εξουσία!!) και είμαστε οι πρώτοι και καλύτεροι. Μια ψόφια κοινωνία, ένα θρασίμι. Τι να ελπίζεις από δαύτη;

  2. Αιρετικός χωριάτης
    11 Νοεμβρίου 2015 at 21:15 — Απάντηση

    Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς. Το μόνιμο σπάσιμο των έργων σε μικρότερα για να μπορούν να γίνουν απευθείας αναθέσεις, την επακόλουθη κακή ποιότητα των έργων κατασκευής, την ανυπαρξία ποιοτικών ελέγχων στα έργα (εδώ είναι ζητούμενο η αξιοπιστία των ποσοτικών ελέγχων), η συναλλαγή σαν επακόλουθο όλων αυτών, ( – ). Ο νομοθέτης προβλέπει την απευθείας ανάθεση μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Πάντως θα ήταν πολύ χρήσιμο και ενημερωτικό να μάθουμε από επίσημα χείλη, είτε στον ετήσιο απολογισμό (που δεν βλέπω να γίνεται) είτε με μια ανακοίνωση του δήμου, το ποσοστό του ποσού των απευθείας αναθέσεων στο σύνολο των έργων επί θητείας του νυν και των πρώην δημάρχων. Πρόχειροι υπολογισμοί από την διαύγεια βγάζουν δείκτες 70% ή και παραπάνω. Μπορούμε επίσης να δούμε σε αντίστοιχους δήμους αυτούς τους δείκτες και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Κρίμα. (- )

  3. paratolmos
    11 Νοεμβρίου 2015 at 21:12 — Απάντηση

    50 φύλλα των 10 αναθέσεων το καθένα. Και συγκεκριμένα ονόματα αρκετές φορές.
    Να τα χαίρονται
    Και να λυπόμαστε εμείς που κανένας άλλος δήμος δεν λειτουργεί έτσι

  4. anwnimos
    11 Νοεμβρίου 2015 at 21:00 — Απάντηση

    Μπραβο κυρια Σαντα. Αλλο ενα αξιολογο δημοσιευμα. Μπραβο για το θαρρος της τοποθετησης.
    Γι’ αυτο μυγιαζονται οι επιφορτισμενοι των social media και οι εντεταλμενοι του Facebook και τους ενοχλουν οι δημοσιογραφουντες. Συνεχιστε.

  5. ΛΕΝΑ
    11 Νοεμβρίου 2015 at 17:53 — Απάντηση

    Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής είναι αποστωμοτηκή. Θα διοργανώσει απεργία εναντίον των απευθείας αναθέσεων που κάνει η ίδια υπό την πίεση του Σατανά και όλων των διαόλων! Και για να σοβαρευτούμε και να μη σας λένε ότι μιλάται χωρίς στοιχεία. Μπάτε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και δείτε το μονοπώλιο των απευθείας αναθέσεων στις μικροπρομήθειες του Δήμου για διάφορα υλικά όπως γραφικής ύλης, αναλώσιμα υπολογιστών κλπ. Θα μείνεται με το στόμα ανοιχτό. Αλλά κοκινίζει κανένας;

  6. logikos
    11 Νοεμβρίου 2015 at 14:20 — Απάντηση

    Αυτη η δημοτική αρχή είναι ικανή να συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι δεν κάνει απευθείας αναθέσεις να τις αντιπολιτεύεται, να κάνει πορεία και να φέρει και κανα ψήφισμα εναντίον των απευθείας αναθέσεων που η ίδια εφαρμόζει. Είναι της μόδας πλέον αυτή η παράνοια…..

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.