HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΓια τρίτη χρονιά ο Δήμος μετατρέπει «το Κομμάτι» σε ομαδικό χαβαλέ

Για τρίτη χρονιά ο Δήμος μετατρέπει «το Κομμάτι» σε ομαδικό χαβαλέ

Για τρίτη χρονιά το παραδοσιακό έθιμο «το κομμάτι» έχει μετατραπεί από τον Δήμο, σε ομαδικό χαβαλέ.

Όλα ξεκίνησαν το 2017 από την επιθυμία (!) του δημάρχου να βάλει την αφεντιά του στο κάδρο του εθίμου, πετώντας ο ίδιος ξεχωριστά στην πλατεία, εκεί δίπλα από το καφενείο που καθόταν, έναν μεγάλο και ξεχωριστό μπότη. Είμαστε μάλιστα τότε, πολύ κοντά στην Φιλαρμονική, που αφού είχε περάσει παιανίζοντας από την πλατεία, ειδοποιήθηκε και επέστρεψε, για να παίξει ξανά, για να πετάξει ο δήμαρχος τον μπότη του!

Μετά από τρία χρόνια δεν υπάρχει δικαιολογία, φάνηκε καθαρά. Γίνεται συστηματική και κακοήθης προσπάθεια παραποίησης της παράδοσης. Μάλιστα από πέρυσι προστέθηκαν και τα κάγκελα της πλατείας, καθώς και το μοίρασμα πήλινων, αδιακρίτως, για να έχει θεατές και παρέα ο δήμαρχος στην πλατεία!

(Από το 1993, που έγινε η κατά κάποιο τρόπο, αναβίωση του εθίμου, τα πήλινα μοιράζονταν στους καταστηματάρχες σε όλο τον πεζόδρομο, οι οποίοι τα πετούσαν με το πέρασμα της Φιλαρμονικής).

Η τήρηση ή αναβίωση ενός εθίμου είναι υπόθεση μόνο των ντόπιων κατοίκων. Συνάδει με τις μνήμες, τα ακούσματα, τις διηγήσεις των παλαιοτέρων και τα διαβάσματά τους. Μοιράζοντας ο Δήμος πήλινα, αδιακρίτως, σε επισκέπτες και τουρίστες, κλείνοντας με κάγκελα την κεντρική πλατεία, εν είδει τσίρκου, και καλώντας όλους να πετάξουν τα πήλινα που τους έχει μοιράσει, ευτελίζει το έθιμο. Μετατρέπει την παράδοση σε ατραξιόν, την πλατεία σε τσίρκο και το έθιμο σε ομαδικό χαβαλέ.

Ελπίζουμε να είναι η τελευταία χρονιά φέτος που παρακολουθούμε την συστηματική κακοποίηση ενός εθίμου, την προσβολή κάθε αισθητικής και την μετατροπή της κεντρικής πλατειάς σε καγκελόφραχτη… «μπουζουκλερή».

Διαβάστε για το παραδοσιακό έθιμο «το Κομμάτι» εδώ και εδώ.

Προηγουμενο αρθρο
8χρονη χτυπήθηκε από «αδέσποτη» σφαίρα στη Θήβα -Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
Επομενο αρθρο
Ατμόσφαιρες του Πάσχα…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.