HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΓιορτές Λόγου και Τέχνης 1983: Μια ονειρική βραδιά στο Κάστρο με 100 άτομα επί σκηνής…

Γιορτές Λόγου και Τέχνης 1983: Μια ονειρική βραδιά στο Κάστρο με 100 άτομα επί σκηνής…

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ «BRANKO KRSMANOVIC» ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Γράφει ο Παναγιώτης Σκληρός

Ήμουν-θυμάμαι-αντιδήμαρχος (1983-1986)και πρόεδρος στο Πνευματικό Κέντρο με δήμαρχο το Σπύρο Μαργέλη και ήδη από τον Γενάρη του 1983 που αναλάβαμε, είχα κάνει πολλές επαφές μέσω πρεσβειών για να μεσολαβήσουν να έρθουν στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης αυτό που λέμε «δυνατά» συγκροτήματα από διάφορες χώρες.

Το Βελιγράδι απάντησε μέσω του γραμματέα Νίκου Τσιτσιμέλη (γιου του τότε δημάρχου Αγρινίου) και μας πρότεινε μερικά σχήματα ,μεταξύ αυτών και την χορωδία και ορχήστρα του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου «Branko Krsmanovic».

Οριστικοποιήσαμε ημερομηνίες, Αύγουστος 1983 ώστε να πραγματοποιηθεί η συναυλία στο άνοιγμα των γιορτών και αναζητούσαμε χώρο ώστε να γίνει η συναυλία χωρίς εξωτερικούς ήχους κλπ. Πήγαμε θυμάμαι με την εικαστικό Κλεοπάτρα Δίγκα στο Κάστρο όπου με την πρώτη ματιά και με την δοκιμή της αντανάκλασης του ήχου, διαλέξαμε ένα χώρο με σκηνικό τα γκρεμισμένα κτίρια του κάστρου εσωτερικά. Ήταν πολύ επιβλητικός ο χώρος και μας αντάμειψε. Έτσι επιλέξαμε όλες οι εκδηλώσεις της πρώτης εβδομάδας των γιορτών να γίνουν σ’ αυτόν τον χώρο έκτος της ελεύθερης συζήτησης που το θέμα ήταν αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση (1941-1944) για την οποία θα πούμε επόμενη φορά.

Η χορωδία και η ορχήστρα ήταν 100 άτομα και το πρόγραμμα περιελάμβανε το Carmina Burana του Carl Orff και την Missa Criolla του Ariel Ramirez. Ονειρική βραδιά με 100 άτομα επί σκηνής, μ’ εκείνα τα αέρινα λευκά τούλινα φορέματα των κοριτσιών και τα μαύρα κοστούμια των χορωδών! Την χορωδία διεύθυνε η κοσμήτορας της μουσικής ακαδημίας του Βελιγραδίου Darinka Matic-Marovic με πολλές περγαμηνές και περιοδείες σ’ όλο τον κόσμο. Βαρύτονος ήταν ο φίλος μου (ακόμα) Alexander Manevski και κορυφαίος μπάσος, ο επίσης φίλος και αργότερα προσωπικός διερμηνέας του Slobodan Milocevic, ο Nikola Kolic. Ήταν επίσης σοπράνο μια ανερχόμενη υψίφωνος που δυστυχώς δεν θυμάμαι τα όνομα της ολόκληρο παρά μόνο ότι την έλεγαν Svetlana.

Την χορωδία αυτή ξανακαλέσαμε και την επόμενη χρονιά διότι ήταν μια ανεπανάληπτη συναυλία που πρώτη φορά ακουγόταν στη Λευκάδα, όπως και το σύνολο σαξόφωνων Collegium Musicum. Περιττό να αναφέρω ότι η χορωδία άλλα και η μαέστρος αποθεώθηκαν και κλήθηκαν 3 φόρες στη σκηνή. Μάλιστα ο μαέστρος του Ορφέα Διονύσης Γράψας είχε ζητήσει παρτιτούρες από την μαέστρο για το Missa Criolla την οποία δίδαξε στην χορωδία και την είχε για αρκετά χρόνια στο ρεπερτόριο της.

Στην αναμνηστική φωτογραφία είναι η μαέστρος Darinka Matic-Marovic,η σοπράνο… Svetlana ,ο Milan Belli με την γυναίκα και τα παιδιά του κι εμείς.

Ευχαριστώ πολύ,
Παναγιώτης Σκληρός, Ιούνιος 2020

ΥΓ: Και μια άσχετη με το θέμα, εξαιρετική όμως θύμηση: περίπου 10 χρόνια αργότερα (όταν γινόταν οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας, δεν θα ξεχάσω ποτέ το κλάμα του φίλου μου Nikola(Kolia) Kolic που μου είπε: «Είμαστε στη Γενεύη και η Γιουγκοσλαβία διαλύεται» Ήταν Σέρβος ο Κόλια…

Προηγουμενο αρθρο
Καθαρισμός Λιμανιού Βασιλικής
Επομενο αρθρο
Τραγωδία στην Αίγινα: 15χρονος πνίγηκε σε πισίνα σπιτιού

1 Σχόλιο

  1. Παναγιωτης Σκληρος
    24 Ιουλίου 2020 at 18:09 — Απάντηση

    Στις 15 Ιουλιου μας αφησε μερες η Darinka . Πριν 4 χρονια κι ο Kolia . Ο Alexander Manevski ζει στο Βελιγραδι και ειναι διευθυντης στον πολιτιστικο οργανισμο του δημου Βελιγραδιου

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.