HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΓιορτές Λόγου και Τέχνης 5-14 Αυγούστου 2016

Γιορτές Λόγου και Τέχνης 5-14 Αυγούστου 2016

Σημείωση: η Μουσική παράσταση «Στης Πλάκας τις Ανηφοριές» ΄της ‘Ενωσης Επτανησίων Ελλάδας ανέστειλε πρόσφατα την περιοδεία της στο Ιόνιο και ως εκ τούτου δεν θα πραγματοποηθεί στη Λευκάδα όπως αναφέρεται στο έντυπο πρόγραμμα.

Αφιέρωμα:
«Ο Πολιτισμός ως μοχλός Ανάπτυξης
Οι δυνατότητες της Λευκάδας και η πρόκληση του Αρχαίου Θεάτρου.»

Με ποικίλες και πολυεπίπεδες πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ανοίγει την αυλαία της 61ης περιόδου του ο αγαπημένος πολιτιστικός θεσμός του λευκαδίτικου καλοκαιριού, οι Γιορτές Λόγου&Τέχνης.

Στις 5 και 6 Αυγούστου το Πνευματικό Κέντρο διοργανώνει επιστημονική διημερίδα με τίτλο: «Ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης. Οι δυνατότητες της Λευκάδας και η πρόκληση του Αρχαίου Θεάτρου.» Τον Νοέμβριο του 2015, έναν αιώνα και πλέον από τις πρώτες ανασκαφές του W. Dörpfeld και των συνεργατών του, εντοπίστηκε το αρχαίο θέατρο της Λευκάδας με τις δοκιμαστικές τομές που πραγματοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας κ’ Λευκάδας, σε χρηματοδότηση του Δήμου Λευκάδας. Ο εντοπισμός ενός θεάτρου που, όπως εκτιμήθηκε, είναι από τα μεγαλύτερα στον ελλαδικό χώρο, έθεσε επιτακτικά στο δημόσιο διάλογο τις προοπτικές πολιτιστικής ανάπτυξης της Λευκάδας.

Για το θέμα και τις διαφορετικές πτυχές του θα μιλήσουν ο Δήμαρχος Λευκάδας, Κων/νος Δρακονταειδής, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Υφυπουργός Ιδιωτικών, Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ο πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα, Σταύρος Μπένος, ο εμπειρογνώμονας σε θέματα Ανάπτυξης στο Σωματείο «Διάζωμα», Ιωάννης Ζηρίνης, ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Σπύρος Αρβανίτης, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας κ’ Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου, η πολιτικός μηχανικός, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Έλενα Κατσούλη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Έργων της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ιωάννα Καράνη, η περιφερειακή σύμβουλος, Σκηνοθέτης, Υπεύθυνη θεατρικού εργαστηρίου Πνευματικού Κέντρου Δ. Λευκάδας, Λουκία Κατωπόδη, ο απόφοιτος του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, δημιουργός του ντοκιμαντέρ: «Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας από το 1300 έως και σήμερα», Μάρκος Σφέτσας και η εικαστικός, υπεύθυνη του ξενώνα Νήιον, Δήμητρα Κονδυλάτου.

Στις 7 Αυγούστου η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας θα πραγματοποιήσει την ετήσια αυγουστιάτικη συναυλία της στο Ανοιχτό Θέατρο χαρίζοντας στο κοινό μια μαγική βραδιά με έργα K.Meine, Briegel, R.Kraft, G Gazzani, J.Rypens, N . Iwai κ.α

Στις 8, 9 και 10 Αυγούστου η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών διοργανώνει το ΚΑ Συμπόσιο με θέμα: «Η Εκκλησία της Λευκάδας, η κοινωνία και η τέχνη» με το οποίο φωτίζει την Ιστορία της Εκκλησίας της Λευκάδας μέσα από ανακοινώσεις διακεκριμένων επιστημόνων.

Ο σύγχρονος παλμός στην τέχνη εκφράζεται από την κωμική όπερα «Ωραία Ελένη» του J.Offenbach, την οποία θα παρακολουθήσουμε στις 9 Αυγούστου, σε μια ανανεωμένη εκδοχή της, όπως την εμπνεύστηκε ο σκηνοθέτης της Παναγιώτης Αδάμ. Η παραγωγή ανήκει στο Πνευματικό Κέντρο.

Στις 10 Αυγούστου οι Athens Swing Cats ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Πνευματικό Κέντρο και παρουσιάζουν ένα αληθινό ρεσιτάλ χορευτικής δεινότητας στο ρυθμό του Swing. H Josephine Γιαννακοπούλου και οι χορευτές της με τις μαγευτικές φιγούρες του lindy hop, μας καλούν να τους συνοδεύσουμε μέχρι τελικής πτώσεως.

Στις 11 Αυγούστου το Πνευματικό Κέντρο παρουσιάζει τα πρακτικά του συνεδρίου με θέμα: «Νήρικος –Λευκάς-Κάστρο. Η μακροβιότερη πρωτεύουσα της Λευκάδας.» Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2010 είχε σαν θέμα τη Νήρικο. Η έκδοση των πρακτικών από το Πνευματικό Κέντρο εντάσσεται στο φετινό αφιέρωμα των Γιορτών Λόγου και Τέχνης.

To ίδιο βράδυ στο Ανοιχτό Θέατρο, ο Οργανισμός Ελληνικού θεάτρου Αιχμή παρουσιάζει την «Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση, μια τραγωδία Έρωτα και Θανάτου και θέση ζωής απέναντι στη σκληρή και αυταρχική Εξουσία. Στο ρόλο της Ερωφίλης η Φωτεινή Φιλοσόφου ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Νικολαϊδης.

Στις 12 Αυγούστου ο Πέτρος Κλαμπάνης έρχεται στην Λευκάδα και μας καλεί να γνωρίσουμε την τελευταία του δουλειά, που πρόσφατα παρουσίασε στη Νέα Υόρκη, την πόλη που αποτελεί βάση του τα τελευταία χρόνια. Λίγες μέρες αφού οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ξεκινήσει στο Ρίο, μας φέρνει βραζιλιάνικη αύρα στην Λευκάδα, παρέα με μερικούς από τους πιο αυθεντικούς Έλληνες εκφραστές της βραζιλιάνικης τζαζ. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Βραζιλίας στην Ελλάδα.

Στις 13 Αυγούστου η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Νίκος Πορτοκάλογλου εμφανίζονται στο Ανοιχτό Θέατρο στο πλαίσιο της περιοδείας τους με τίτλο: «Δυνατά… το Καλοκαιράκι.» Η συναυλία διοργανώνεται από την ηλεκτρονική εφημερίδα Lefkada Press ενώ μέρος των εσόδων της θα διατεθούν στο κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λευκάδας.

Οι Γιορτές ολοκληρώνονται στις 14 Αυγούστου με την καλύτερα διατηρημένη και οψιμότερη κωμωδία του Μενάνδρου «Επιτρέποντες» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη. Πρόκειται για ένα έργο ανάλαφρο, με πολλά κωμικά στοιχεία και παρεξηγήσεις που ανεβαίνει σπάνια στις θεατρικές σκηνές.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας προσκαλεί τους δημότες και τους επισκέπτες του νησιού να συμμετέχουν στις Γιορτές Λόγου&Τέχνης, οι οποίες, με συμβολικό πάντα αντίτιμο, κρατούν την πολιτιστική και πνευματική πρωτοπορία του τόπου μας.

Χορηγός επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο Λευκάδας – Ράδιο Καρυά

file-page1

file-page2

KA SYMPOSIO a

KA SYMPOSIO b

afisa a3

ARVANITAKI

BELLE HELENE final 1BEST WOW3

Πρακτικά1

Προηγουμενο αρθρο
Ευχαριστήρια ανακοίνωση Νίκης Λευκάδας
Επομενο αρθρο
4 συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.