HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΔελτίο τύπου και ψηφίσματα Εργατικού Κέντρου Λευκάδας

Δελτίο τύπου και ψηφίσματα Εργατικού Κέντρου Λευκάδας

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ , όπου συζητήθηκε ο απολογισμός δράσης για το 2014 καθώς και ο προγραμματισμός για το 2015. Επίσης παρουσιάστηκε από την Ελεγκτική Επιτροπή ο οικονομικός απολογισμός του 2014. Όλα τα παραπάνω ψηφίστηκαν ομόφωνα από την Γενική Συνέλευση.

Για τον σχεδιασμό δράσης η απόφαση τονίζει:

«Οι εξελίξεις και η ανάγκη ανασύνταξης του κινήματος επιβάλλουν δυναμικές παρεμβάσεις. Οι ανάγκες μας, είναι πάνω απ’ όλα και στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών μας:

• Είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και πριν απ’ όλα για τα παιδιά μας και σήμερα και αύριο. Δουλειά με συνθήκες ανθρώπινες, με αποκατάσταση των σταθερών συνθηκών εργασίας και ασφάλειας, με κατοχύρωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ελάχιστη βάση: 5θήμερο, 8ωρο, 40ωρο.
Ειδικότερα πρέπει να σχεδιαστούν κατά Σωματείο και κατά χώρο δουλειάς, περιοδείες και εξορμήσεις για τις συνθήκες, το ωράριο, την απλήρωτη εργασία, την κατάργηση της μερικής απασχόλησης. Θα συνεχισθεί ο αγώνας για την επαναπρόσληψη των συναδέλφων στα διόδια του Ακτίου καθώς και το ξεκίνημα των έργων στον δρόμο Αμβρακία – Άκτιο με τους συναδέλφους εργατοτεχνίτες να ξαναπιάνουν δουλειά. Επίσκεψη στο Πυρηνελαιουργείο για τους απλήρωτους συναδέλφους και για τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες.
• Ικανοποιητικούς μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις που θα καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των οικογενειών μας, θα διασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο μέσα από ΣΣΕ.
• Κάλυψη με αποκλειστικά κρατική ευθύνη των βασικών αναγκών των οικογενειών μας σε Υγεία, Εκπαίδευση, κατοικία, φροντίδα για τα νέα ζευγάρια και τα παιδιά τους, τις γυναίκες και για τους ηλικιωμένους.
Άμεση δράση για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Λευκάδας και για την συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Βασιλικής. Μετά το συλλαλητήριο της 21ης Μαρτίου θα πρέπει άμεσα να κλιμακωθεί ο αγώνας. Ο Υπουργός το μόνο που υποσχέθηκε στους αιρετούς που τον επισκέφτηκαν ήταν …μια τρίμηνη απόσπαση ενός παθολόγου από τα Γιάννενα.
• Εξασφάλιση του απαραίτητου ελεύθερου χρόνου για ξεκούραση, αναψυχή, διακοπές με τις απαραίτητες κοινωνικές υποδομές που θα επιτρέπουν στους εργαζόμενους να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν τα αγαθά του πολιτισμού που οι ίδιοι με τη δουλειά μας δημιουργούμε.»

Επίσης η Γενική Συνέλευση για τον επόμενο μήνα αποφάσισε
1. την συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις για το πρόβλημα του Νοσοκομείου
2. Την συμμετοχή στην απεργία στις 5 του Απρίλη για την υπεράσπιση της Κυριακής Αργίας
3. Την προετοιμασία των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά του 2015

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε δυο ψηφίσματα ένα για τις διεθνείς εξελίξεις και ένα για την μεθόδευση της κυβέρνησης για τα αποθεματικά των ταμείων και του ΟΑΕΔ. (επισυνάπτονται)
ΛΕΥΚΑΔΑ 30-3-2015

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΨΗΦΙΣΜΑ
Γ.Σ. ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνεχίζουν την εμπλοκή τους στην κρίση της Ουκρανίας, απειλώντας με γενικότερη ανάφλεξη κι αιματοχυσία τους λαούς της περιοχής.
Μεγάλη Νατοϊκή ναυτική δύναμη συγκεντρώνεται στην Μαύρη Θάλασσα, στην οποία συμμετέχουν αμερικανικά, καναδικά, γερμανικά, ιταλικά, τουρκικά, βουλγαρικά, και ρουμανικά πλοία. Πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική και προκλητική κίνηση.
Προχθές εκδηλώθηκε ιμπεριαλιστική επιχείρηση στην Υεμένη με βασικό στόχο την ανακοπή της αυξημένης επιρροής της Τεχεράνης στην χώρα, που θεωρείται από τη Σαουδική Αραβία …η «πίσω αυλή» της, κάτω από τα νότια σύνορά της.
Την ίδια ώρα, που το ΝΑΤΟ κάνει ακόμη πιο έντονη και προκλητική τη στάση του στην περιοχή η ελληνική κυβέρνηση, προσπαθεί να καθησυχάσει και να παραπλανήσει τους εργαζόμενους με διακηρύξεις περί «πολυδιάστατης πολιτικής», όταν (την ίδια ώρα) συμμετέχει ενεργά στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ και δηλώνει πίστη στην νατοϊκές υποχρεώσεις.
Η Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου δηλώνει:
• Κανένας εφησυχασμός! Καμία αυταπάτη!
• Να κλείσουν οι ξένες βάσεις και να επιστρέψουν στην Ελλάδα όλοι οι στρατευμένοι που βρίσκονται στο εξωτερικό.
• Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Ρήξη κι αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες!

ΨΗΦΙΣΜΑ
Γ.Σ. ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ

Η κυβέρνηση επικαλούμενη το έκτακτο της ανάγκης και στην ενότητα όλων απέναντι στην κρίση, έβαλε τα ΔΣ των Ταμείων και του ΟΑΕΔ να μεταβιβάσουν τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ ή να τα μετατρέψουν σε κρατικά repos.

Η κίνηση αυτή, πρέπει να συναντήσει την άρνηση από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Εργατική οργάνωση που δέχεται τη νέα λεηλασία, που δέχεται να χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα ποσά που προορίζονται για τις λαϊκές ανάγκες, τις συντάξεις και τους ανέργους, στον βωμό της πληρωμής των δανειστών, δεν υπηρετεί τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα.

Επί ένα μήνα είναι ανοιχτό το θέμα της διάθεσης των αποθεματικών στην ΤΤΕ και η ΓΣΕΕ δεν παίρνει δημόσια θέση, κρύβεται. Αποκορύφωμα της στάσης της ήταν η χθεσινή στάση των μελών της στο ΔΣ του ΟΑΕΔ που δήλωσαν “παρών”, βγάζοντας την ουρά τους απ’ έξω, αλλά στην ουσία βοηθώντας στην υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης. Να συγκληθεί εδώ και τώρα Γενικό Συμβούλιο, να αναζητηθούν ευθύνες.
Η τοποθέτηση του εκπροσώπου των εργαζομένων του ΟΑΕΔ στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης του ανερχόμενου κυβερνητικού συνδικαλισμού που πιάνει στασίδι δίπλα στην κυβέρνηση, συμβάλλοντας με την ψήφο του να παίρνονται αντεργατικές αποφάσεις.
Η Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου καλεί και τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις επιτροπές ανέργων, τις λαϊκές επιτροπές, τους συλλόγους νεολαίας, τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους σε διαρκή επιφυλακή και ετοιμότητα.
Να δυναμώσει η πάλη για την προστασία των ανέργων, με αιτήματα αποκατάστασης των απωλειών και διεκδικήσεις που θα απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους.
Προειδοποιούμε: Να μην τολμήσουν να αγγίξουν τα αποθεματικά των ταμείων. Θα μας βρουν μπροστά τους. Να παρθούν πίσω οι ως τώρα αποφάσεις.

Προηγουμενο αρθρο
Ευχαριστήριο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ
Επομενο αρθρο
Θέσεις εργασίας στη Λευκάδα 30/03 έως 13/04/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.