HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΔεν είμαστε λαπάδες

Δεν είμαστε λαπάδες

Γράφει ο Απόστολος Βεργής

Οι ποιητές είναι λαπάδες (όπου λαπάδες: ασήμαντοι, παράσιτα, άχρηστα εργαλεία) είχε πει ο τότε υπουργός Κούβελας στα ξεκινήματα τής δεκαετίας του 1990.

Όπου βέβαια ποιητές, όχι μόνο αυτοί αλλά γενικότερα ο καλλιτεχνικός κλάδος, μια θέση σαφώς τεχνοκρατοκεντρική ανθρώπου αδιάφορου για το επέκεινα τής ανθρώπινης φύσης, θέση την οποία βέβαια και λογικά πλήρωσε, καθώς αμέσως μετά ο ελληνικός λαός τον εξαφάνισε από την πολιτική σκηνή. Τότε ήμουν ένας απλός φοιτητής, δεν είχα ακόμα σχέση με τον καλλιτεχνικό χώρο, παρ’ όλα αυτά ο χαρακτηρισμός αυτός με είχε κάνει να ανατριχιάσω – πόσο σήμερα που υπάρχω πια ως ποιητής και όχι μόνο, όταν αντιμετωπίζω τέτοιες συμπεριφορές ανατριχιάζω πιο πολύ ως και φοβάμαι.

Έχω επιλέξει στον χώρο των τεχνών συνειδητά μια πορεία αυστηρά προσωπική, μη συμμετέχοντας σε συγκεντρώσεις υπογραφών (συνήθως κατευθυνόμενες) και άλλα τέτοια, ψάχνοντας τις αλήθειες μόνος μου και προωθώντας τες, πληρώνοντας ακριβά το να μην είμαι ούτε με αυτούς, ούτε και με τούς άλλους.

Κι ήρθε ο κορωναιός κι ανακατεύτηκε το σύμπαν. Κρατώντας σταθερές τις αρχές μου ότι έγραψα αυτό τον καιρό ήταν είτε εμψυχωτικό για τον ελληνικό που μάχεται καθημερινά κι αυτός με έναν εχθρό αόρατο και δολοφονικό, είτε καυτηριασμός και σκληρή κριτική σε κακοήθειες τύπου fake news κτλ που δίνουν και παίρνουν από συγκεκριμένους χώρους, είτε σχολιάζοντας με χιούμορ κάποιες συμπεριφορές. Απευθύνθηκα δια των σελίδων στις οποίες αρθρογραφώ ευθέως στον ελληνικό λαό, παραμένοντας πρώτα από όλα ποιητής, λαπάς, παράσιτο, σκουπίδι, κάτι που με έκανε να μη νιώσω κάποιου είδους έκπληξη από την απουσία των καλλιτεχνικών κλάδων από τα σχέδια τής κυβέρνησης για την επόμενη μέρα αυτού τού τόπου.

Καμία έκπληξη γιατί καμία, μα καμία εξουσία δεν αντιμετώπισε (και ούτε πρόκειται να αντιμετωπίσει) τον καλλιτεχνικό κλάδο όπως τού πρέπει, οριζόντια και δημιουργικά, αλλά επιμερίζοντας, βοηθώντας μόνο κάποια “παράσιτα” λιγότερο για αυτή παράσιτα (τους δικούς τους ντε) – και όποιον πάρει ο χάρος.

Όλους θα μας πάρει μια μέρα ο έξωαποδω, τι να κάνουμε… Ευτυχώς που για τούς πραγματικούς καλλιτέχνες υπάρχουν και τούς κάνουν σχεδόν αθάνατους η ιστορία και τα έργα τους. Όχι, ο πόλεμος με τον κορωναιό δεν έχει τελειώσει, έχουμ’ ακόμα δρόμο. Ως εδώ ο ελληνικός λαός πρωταγωνιστεί παγκοσμίως θετικά, κάτι που το εισπράττει (όχι άδικα) και η κυβέρνησή του η οποία, επειδή είναι θέμα επιβίωσης για μεγάλη μερίδα του λαού μας, πρέπει επιτέλους να μεριμνήσει και για τα “παράσιτα”, τούς καλλιτέχνες, πιο ειδικά τούς μουσικούς, τούς ηθοποιούς, τους τραγουδιστές, τούς σκηνοθέτες, τούς εικαστικούς, τούς λογοτέχνες (για να πιάσω όλους τούς κλάδους τής γραφής), τούς συνθέτες, τούς δημιουργικούς φωτογράφους και δεν συμμαζεύεται… Προσοχή, μιλώ για τους ανώνυμους και πιο πολύ για τούς νέους που ούτως ή άλλως λόγω τού υπάρχοντος καλλιτεχνικού συστήματος φυτοζωούν- οι φίρμες (που λένε) είναι λίγες.

Γιατί εντέλει εμείς οι καλλιτέχνες δεν είμαστε λαπάδες, δεν είμαστε λαπάδες ρε, δεν είμαστε μυγάκια στο μπαρμπρίζ τής κοινωνίας, άνθρωποι είμαστε που μάλιστα κατά καιρούς φέρνουμε και βραβεία από Νόμπελ ως και τής Eurovision. Δεν είμαστε λαπάδες και απαιτούμε επιβίωση, εύρεση λύσεων ώστε να λειτουργήσουν και τα θέατρα μετά τα σινεμά, να γίνουν συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων κτλ, να δημιουργηθούν σιγά σιγά και πάλι πρόσοδοι για τούς καλλιτέχνες, να ζήσουν κι αυτοί, διότι ακόμα και τα επιδόματα (χρήσιμα και αυτά) δεν είναι λύσεις παρά ασπιρίνες.

Δεν είμαστε λαπάδες, όχι άλλη περιφρόνηση, όχι για άλλη μια φορά περιφρόνηση και όχι χειραγώγηση στο μέλλον (και απ’ τούς από δω και απ’ τούς από κει).
Αυτά τα λίγα για το γίγνεσθαι τού ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου στα όρια τού οποίου λειτουργώ κι εγώ, πάμε παρακάτω…

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΡΓΗΣ

Προηγουμενο αρθρο
Μίνι τσουνάμι μετά τον σεισμό 5,9 Ρίχτερ νότια της Κρήτης
Επομενο αρθρο
Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Ιονίων Νήσων καταδικάζει το οικολογικό πραξικόπημα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.