HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΔεν τους ζητάω να μου δώσουν ένα ροΐ λάδι… να ανοίξουν τον δρόμο όπως έχουν υποχρέωση…

Δεν τους ζητάω να μου δώσουν ένα ροΐ λάδι… να ανοίξουν τον δρόμο όπως έχουν υποχρέωση…

Το θέμα με τον δρόμο της Λαγκάδας ο οποίος μετά το σεισμό του Νοεμβρίου του 2015 παραμένει κλειστός και ανέγγιχτος, βρίσκεται στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες. Η κινητικότητα των κατοίκων της περιοχής έγινε αφορμή να αρχίσει φαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα. Στις αρχές του μήνα είχαμε δράσεις και ανακοινώσεις των κατοίκων, δες [ΕΔΩ] και [ΕΔΩ]. «Συμπτωματικά» μια εβδομάδα αργότερα είχαμε την «ευχάριστη» ανακοίνωση του Δήμου, δες [ΕΔΩ].

Υποβάλλαμε στον συνεργάτη μας Θοδωρή Γεωργάκη κάποιες ερωτήσεις για το θέμα. Το όνομα του κ. Γεωργάκη έχει εμπλακεί στην υπόθεση του δρόμου της Λαγκάδας. Για πάνω από ένα χρόνο υπήρξαν συνεχείς οι αναφορές και οι επισημάνσεις του.
(Η συνομιλία με τον κ. Γεωργάκη έγινε χτες 16 Μαρτίου.)

-Παρακολουθώ, κ. Γεωργάκη, δυό χρόνια τώρα, την αρθρογραφία σας και το πάθος με το οποίο υπερασπίζεσθε την υπόθεση του δρόμου της Λαγκάδας. Πριν μπούμε στην ουσία της υπόθεσης, να σας ρωτήσω κάτι ανθρώπινο. Δεν φοβάστε την στοχοποίηση;

– Κατ αρχάς, κ. Σάντα, δεν τους ζητάω ούτε να μου φέρουν τις… ελιές τους στο λιτροβιό μου, ούτε να μου δώσουν ένα ροϊ λάδι απ’ την καπάσα τους! Να ανοίξουν τον δρόμο όπως έχουν υποχρέωση ιερή, απέναντι στον κόσμο και σύμφωνα με τον όρκο που έδωσαν… Τώρα για την στοχοποίηση. Όχι απλά την φοβάμαι, αλλά την τρέμω! Την τρέμω γιατί έχω επίγνωση των φυσικών μου δυνατοτήτων, δεν είμαι ούτε Σουγκλάκος, ούτε Καρπόζηλος… Όμως… Όμως υπάρχει μέσα μου μια φωνή, που μου λέει καθημερινά, όπως ακριβώς έλεγε ο δούλος στον Δαρείο το… «Δέσποτα μέμνησο των Αθηναίων», αυτή η φωνή, που ναι, αυτή είναι… Μωχάμεντ Άλι, μου φωνάζει καθημερινά: «Μην ξεχνάς πως υπάρχει ένας δρόμος κλειστός επί τρία χρόνια στον 21ο αιώνα!!! Μην ξεχνάς πως αυτός ο δρόμος είναι ευλογία, ευχή, οξυγόνο, φως, νερό, αέρας για μια περιοχή που παλεύει να σταθεί στα πόδια της ΚΑΙ να επιβιώσει ΚΑΙ να κρατήσει τον κόσμο της». Δόξα τω θεώ, την ίδια φωνή, φαίνεται, πως ακούνε απλοί πολίτες, θεσμοί και φορείς της ΟΡΕΙΝΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, έτσι όπως εκφράστηκαν μέσα απ’ τα ανακοινώσεις τους. Τόσο απλά, κ. Σάντα και τόσο καθαρά.
Αλλά θα μου επιτρέψετε, όπως είπατε, πριν μπούμε στην ουσία της υπόθεσης, να αναφέρω κάτι εξ ίσου σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, μια άλλη διάσταση του θέματος, για να τεθεί κάθε υπηρεσία προ των ευθυνών της.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Λευκάδος γιατί δεν αντιδρά; Υπάρχει ένας εγκάρσιος δρόμος μέσα στο καλύτερο δάσος του νησιού που είναι κλειστός… Αν ξεσπάσει μια φωτιά, από που θα μπει να την σβήσει; Γνωρίζει η ΠΥ πως, σαν αρχίσει να φυσά ο δαιμονισμένος δυτικός μαΐστρος, όμοιος μ’ αυτόν που ξεκίνησε την φωτιά απ’ την Καρυά και την έφτασε στο Δημοσάρι, (και χτυπάμε χίλια… ξύλα) και συμβεί το απρόβλεπτο, τότε θα καεί όχι μόνο το πευκοδάσος της Λαγγάδας, αλλά και τα εφτά χωριά των Σφακιωτών με τον δρόμο κλειστό; Νομίζω πως η ΠΥ πρέπει να κάνει εκείνες τις ενέργειες που πρέπει να ανοίξει ο δρόμος της Λαγγάδας …χθες, γιατί ήδη μπαίνουμε ήδη σε εποχή επίφοβη.

– Η τελευταία εξέλιξη που ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή, για πρόβλεψη απ’ το ΠΔΕ 2.800.000 ΕΥΡΩ για τον δρόμο αυτό, δεν είναι μια θετική εξέλιξη;

Σαφώς και είναι θετικότατη, όχι απλά θετική εξέλιξη. Θετικότατη, όμως, ως προς το πρώτο σκέλος, επιτέλους, της ορθής πηγής της χρηματοδότησης, η οποία θα υλοποιηθεί σε βάθος διετίας, το άλλο σκέλος της άμεσης διάνοιξης του δρόμου δεν το καλύπτει η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής. Βλέπετε, λοιπόν, κ. Σάντα, η απάντησή μου είναι ευθύβολη και σε …υπερθετικό βαθμό, μάλιστα, για να αποδείξουμε και στα διάφορα …παπαγαλάκια πως δεν έχουμε πολιτικά κίνητρα, η διάφορα άλλα που μας προσάπτουν! Μας ενδιαφέρει και μόνο να ανοίξει ο δρόμος – ευλογία για την ΟΡΕΙΝΗ ΛΕΥΚΑΔΑ!!! Όμως, πρέπει να λεχθούν και κάποια πράγματα.

Επιτέλους εγκαταλείφτηκε εκείνη η έολη και θολή πρόταση της Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με την οποία:  «Με τις εκπτώσεις των έργων του Γιαλού και των Εγκρεμνών θα φτιάξουμε τον δρόμο της Λαγγάδας». Η κινητοποίηση πολιτών και φορέων της ΟΡΕΙΝΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, έτσι όπως εκφράστηκε και πλημμύρισε τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο του νησιού, πειθανάγκασε την Δημοτική Αρχή να ανανήψει και να πράξει αυτό που δεν έκανε δυό χρόνια τώρα, αφού έπρεπε να εντάξει και τον δρόμο της Λαγγάδας, ευθύς εξ αρχής στο ΠΔΕ, όπως έκανε με τους σεισμόπληκτους δρόμους του Γιαλού και των Εγκρεμνών.

Και αυτό το λέει και ο βουλευτής κ. Καββαδάς, ο οποίος επισκέφτηκε τον Γ. Γ του αρμόδιου Υπουργείου, κ. Δέδε, και ο οποίος του δήλωσε πως δεν γνωρίζει ούτε καν αν υπάρχει δρόμος με το όνομα Λαγγάδα στην Λευκάδα!!! Καταλαβαίνετε και σεις και ο κόσμος το μέγεθος της αβελτηρίας της Δημοτικής Αρχής, σχετικά με αυτό τον δρόμο… Ευτυχώς που οδηγηθήκαμε εδώ, σ’ αυτή τη λύση, έστω μετά δυό χρόνια, η οποία εύχομαι να υλοποιηθεί και να μην είναι απλά διακήρυξη και εύχομαι, ακόμη, να μην μας προλάβουν πολιτικές εξελίξεις και μας πάνε ακόμη πιο πίσω… Αλλά, κ. Σάντα, η υπόθεση «Δρόμος της Λαγγάδας»  δεν σταματά εδώ, σε μια απλή διακήρυξη της Δημοτικής Αρχής, έχει ακόμη δρόμο… Εμείς, οι φορείς της ΟΡΕΙΝΗΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να τον βαδίσουμε αυτόν τον αγωνιστικό δρόμο μέχρι την ολόπλευρη δικαίωση.

-Δηλαδή;

– Ακούστε. Αυτή, η επαναλαμβάνω θετικότατη εξέλιξη, έχει βάθος και ορίζοντα διετίας. Αν βάλει, κάθε εχέφρων άνθρωπος, τα πράγματα κάτω και τις διαδικασίες της ελληνικής διοίκησης, θα δει τους χρόνους… Και με την προϋπόθεση, επαναλαμβάνω, πως, η ρευστή πολιτική κατάσταση που ζούμε, δεν θα μας δώσει εκλογές! Το δεύτερο σκέλος που σας είπα, τώρα… Η Δημοτική Αρχή, έχει υποχρέωση να πάει να ανοίξει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ τον δρόμο της Λαγγάδας, να αποκαταστήσει τα συρματοπλέγματα και να δώσει τον δρόμο σε αμεσότατη λειτουργία, όπως ακριβώς λειτουργεί εδώ και μισόν αιώνα και επί πλέον για λόγους πυρασφάλειας, που ανέφερα εισαγωγικά. Γιατί ακούστε, κ. Σάντα. Ο φόβος των σεισμών πάντα θα υπάρχει, για όλους τους δρόμους στην δυτική ακτή του νησιού, γιατί είναι χαραγμένοι πάνω σε χαλίκι, που ρευστοποιείται ακόμη και με τον χειμώνα, πόσω μάλλον με τους σεισμούς!!! Όσοι γνωρίζουν καλά αυτή την ιδιαιτερότητα και κυρίως μηχανικός που έχει χτίσει την μισή Λευκάδα, μας ξεκαθάρισε πως, ακόμη και οι δυο δρόμοι του Γιαλού και των Εγκρεμνών, που τώρα φτιάχνονται, ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠ’ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ!!! Ναι καλά ακούσατε!!!! Σε περίπτωση νέου μεγάλου σεισμού και πάλι θα σωριαστούν και θα γίνουν… ποδολόγα, όσα τοιχία αντιστήριξης και να σηκωθούν!!! Και όπως αντιλαμβάνεστε η ζωή προχωράει, δεν μπορούμε καθημερινά να ζούμε με τον φόβο μήπως κάνει σεισμό. Και δεν συμφέρει και το νησί να …τζογάρουμε το θέμα… Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την Λαγγάδα… Όσα εκατομμύρια και να δαπανηθούν, και αυτός ο δρόμος στην ίδια μοίρα θα είναι στο διηνεκές! Όπως και ο δρόμος στο επίμαχο σημείο της διαδρομής Τσουκαλάδες-Άγιος Νικήτας, που από κάτω χάσκει το πέλαγος, μάλιστα.
Γι αυτό επαναλαμβάνω. Το πρόγραμμα των ΔΕ για την Λαγγάδα ας τρέχει σε βάθος χρόνου. Όμως η Δημοτική Αρχή, οφείλει να πάει να ανοίξει τον δρόμο ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Και θα κατάλαβαν, πιστεύω, οι αναγνώστες σας, με όσα παραπάνω εξήγησα, την αμεσότητα αυτής της διάνοιξης. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΛΑΓΓΑΔΑΣ ΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΤΡΙΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΚΑΘΕ ΙΧΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΝΕΑΡΟΚΟΣΜΟΣ ΑΠ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΛΕΥΚΑΔΑ!!!

-Προκαλεί εντύπωση ότι ως περιοχή αργήσατε να δραστηριοποιηθείτε, κάτοικοι και αιρετοί. Τι έκαναν οι αιρετοί όλο αυτό το διάστημα.

– Πέρυσι τον Αύγουστο, όταν και πάλι υπήρξε κινητοποίηση στον Φρυά για την Λαγγάδα, ο δήμαρχος κάλεσε τους αιρετούς και τον σύλλογο των Σφακιωτών για να τους ενημερώσει. Τότε τους είπε το γνωστό:  «Mε τις εκπτώσεις των έργων για Γιαλό και Εγκρεμνούς θα φτιάξω την Λαγγάδα». Τους έπεισε και διαλύθηκαν όλοι ησύχως… Ανέβηκαν στους Σφακιώτες, και στις συζητήσεις με όσους θεωρήσαμε τουλάχιστον «στο γόνατο» την τότε πρόταση του Δημάρχου (δυστυχώς δικαιωθήκαμε απ΄ την τωρινή εξέλιξη), μας αντιμετώπισαν με διάφορα κοσμητικά επίθετα. Τώρα το τι πιστεύουν θα το δείξει ο χρόνος και οι ενέργειές τους… Το μόνο που μπορώ να σας πω, με βεβαιότητα, είναι πως ο πρόεδρος των Ασπρογερακάτων κ. Λογοθέτης ήδη διαφοροποιήθηκε. Και σημειωτέον έχει εκλεγεί με την παράταξη της Δημοτικής Αρχής. Ο ίδιος μετέχει και στην ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ, αλλά με διαβεβαίωσε, τηλεφωνικά, αφού αυτόν τον καιρό βρίσκεται στα Τρίκαλα όπου εργάζεται στα χωματουργικά της Ε65, πως μίλησε και στον ίδιο τον δήμαρχο με φωνή καθαρή και διεκδικητική και απαίτησε να ανοίξει ο δήμαρχος ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΛΑΓΓΑΔΑΣ. Συμφωνεί απόλυτα με την θέση «Να τρέχει το πρόγραμμα των ΔΕ σε βάθος χρόνου, αλλά να ανοίξει ο δρόμος ΤΩΡΑ και να δοθεί σε χρήση»  και όπως μου τόνισε, είναι αποφασισμένος, με την θεσμική του ιδιότητα του προέδρου, να μπει μπροστά σε κάθε κινητοποίηση απ’ τις αρχές Απρίλη που θα επιστρέψει οριστικά στη Λευκάδα.

-Είδα ότι προχθές δημοσιεύσατε στο F/Β το καταστατικό του συλλόγου των Σφακιωτών και μάλιστα στο σημείο που αναφέρεται στους σκοπούς του συλλόγου. Με την ενέργεια αυτή θέσατε δυο θέματα. Πρώτον την δράση του δικού σας συλλόγου, αλλά το κυριότερο, θέσατε έναν προβληματισμό που ευτυχώς άρχισε να αναπτύσσεται τελευταία. Δηλαδή τι είναι πολιτισμός τελικά και ποια πρέπει να είναι η δράση των τοπικών συλλόγων γενικότερα.

– Μπαίνει ένα θέμα με την λειτουργία πολλών συλλόγων στο νησί, όχι όλων βέβαια, οι οποίοι, παρά τα όσα περιλαμβάνει το καταστατικό τους, δραστηριοποιούνται μονόπλευρα στα πολιτιστικά ή στα χορευτικά και δεν ασχολούνται με την καθημερινότητα και τα προβλήματα των τόπων τους.

Μέχρι τώρα, κ. Σάντα, ο σύλλογος δεν έχει πάρει θέση, παρά το γεγονός πως το καταστατικό αυτού του ιστορικού συλλόγου «ΦΩΤΕΙΝΟΣ», δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1960 από απλοϊκούς μεν αλλά φωτισμένους Σφακισάνους δεξιούς και αριστερούς, αυτό το καταστικό αναφέρει, σε δυό του άρθρα, ρητά και επιβάλλει την ενασχόλησή του Συλλόγου με τα προβλήματα των Σφακιωτών. Τώρα σε ότι αφορά γενικότερα τους συλλόγους του νησιού. Έχω υπόψη μου, όπως και σεις, και συλλόγους που παλεύουν για τα προβλήματα των χωριών τους. Όμως υπάρχει και μια ανησυχητική διάσταση για την πνευματική πορεία του νησιού συνολικά, ενός νησιού που χαρακτηρίζεται σαν «Νησί των ποιητών, των λογοτεχνών, των τεχνών, του πνεύματος και του πολιτισμού» , πάει ξαφνικά να μεταλλαχθεί σε ένα νησί απέραντη …πίστα και σε νησί των… ντιριντάχτα!!! Νισάφι πια με τον χορό. Ωραία και σε μένα αρέσει και σωστά γίνεται, αλλά με μέτρο, να είναι δευτερεύουσα δουλειά των συλλόγων και όχι η πρωτεύουσα, αναφέρομαι στους συλλόγους των χωριών κυρίως και όχι στους κατ’ επάγγελμα χορευτικούς συλλόγους. Δεν μπορεί να εξαρτάται η επιτυχής ή μη πορεία ενός συλλόγου απ’ το τι παρουσία θα κάνει στο Φεστιβάλ και στις Απόκριες το χορευτικό του!!! Ας τα δει αυτά τα θέματα κυρίως το Πνευματικό Κέντρο, ας προβληματισθεί, διαχρονικά εννοώ και όχι μόνο το νυν, αλλά αυτό το νυν ΠΚ έχει μεγαλύτερες ευθύνες, γιατί πλέον εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί.

Τελειώνοντας, κ. Σάντα, σαν απλός πολίτης και μόνο, θέλω πρώτα και κύρια να ευχαριστήσω τον απλό κόσμο των Σφακιωτών, για τις πρόθυμες και αυθόρμητες διακόσιες υπογραφές του για τον δρόμο της Λαγγάδας, τον απλό κόσμο της Καρυάς, της Εγκλουβής και των Πηγαδισάνων, που μάζεψαν και αυτοί άλλες εκατό υπογραφές, αλλά δεν πρόλαβαν να κατατεθούν και αυτές στην Βουλή των Ελλήνων. Να ευχαριστήσω τις ομάδες πρωτοβουλίας Σφακιωτών και Καρυάς, τους συλλόγους του τέως Δήμου Καρυάς, Απόλλωνα, ΑΟ Καρυάς και Σύλλογο Επαγγελματιών, τους συλλόγους Πηγαδισάνων και Εγκλουβής, τον ΠΑΣ Σφακιωτών, για την θαρραλέα και σθεναρή στήριξή τους στο δίκαιο αίτημα της ΟΡΕΙΝΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΛΑΓΓΑΔΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Και να τους καλέσω όλους σε εγρήγορση γιατί βρισκόμαστε μόνο στο… μέσον της προσπάθειας, το άλλο μισό θα υλοποιηθεί αν ανοίξει ο δρόμος για το καλοκαίρι!!! Επίσης να ευχαριστήσω τον βουλευτή κ. Αθανάσιο Καββαδά, για την πολλή μεγάλη στήριξή του. Να ευχαριστήσω εκείνες τις παρατάξεις του Δήμου, που φέρνουν τακτικότατα το θέμα της Λαγγάδας στο προσκήνιο. Αλλά, μεγαλόψυχα, να ευχαριστήσω ακόμη και αυτές τις παρατάξεις, που αντιδρούν, στηριζόμενες στη… σιγουράντσα, που τους παρέχουν τα παράλιά τους χωριά, που κάθονται στο μπαλκόνι τους και… βρέχουνε τα πόδια τους στη θάλασσα, και τις παρατάξεις που… κρύβονται, αν και έχουν φιλοδοξίες… Αυτονόητες και οι ευχαριστίες στην Δημοτική Αρχή για… το πρώτο ορθολογιστικό βήμα… Απομένει το δεύτερο καθοριστικό, να ανοίξει ΤΩΡΑ τον δρόμο! Σ’ αυτή την προσπάθεια και μέχρι τότε θα στεκόμαστε μόνο αγωνιστικά απέναντί της, ολόκληρα τα εύσημα στην ολοκλήρωση…

Προηγουμενο αρθρο
Η Μαριάννα Καρφάκη για την παραίτηση Θανάση Καββαδά και την απουσία της Ζωής Σκιαδά
Επομενο αρθρο
Βραδιά ποίησης στην Αθήνα με την συμμετοχή πολλών Λευκαδίων

2 Σχόλια

  1. δημητρης κτενασ
    21 Μαρτίου 2017 at 15:45 — Απάντηση

    και στην κορφη κανελλα…

  2. θοδωρής Αραβανής
    19 Μαρτίου 2017 at 09:35 — Απάντηση

    Η ύπαρξη εγκάρσιου δρόμου ένδων δεν βολεύει τις ποσοτικά προσδιορισμένες λειτουργίες του διαμήκους δρομολογηθέντα στοιχείου
    της Νήσου.
    Πρόσθετο στοιχείο για την πσραπάνω κύρωση , είναι η ύπαρξη της όποισς περιφετειακής εγκαρσιότητας αρκεί έτσι να εξυπηρετείται η διαμήκης οργάνωση.
    Το περιφερειακό τρίγωνο της επικοινωνιακής και συγκοινωνιακής προσβασιμότητας της νήσου, δεν είναι πσρά η αντανάκλαση των κοινωνικά δομημένων σχέσεων για την κατανομή και διανομή του ποσοτικού στοιχείου
    της Νήσου.
    Μορφή ( σχήμα τηε Νήσου ) , λειτουργία ( τρίγωνική με κορυφή την καθέδρα , την χώρα της Νήσου ) και διαμήκης κατανομή του ποσοτικού στοιχείου της Νήσου , ώς θαυμαστή συμβατότητα.
    Το τρίγωνο: μορφής , λειτουργίας, περιεχομένου , είναι συνεκτικό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.