HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΔημήτρης Γολέμης

Δημήτρης Γολέμης

Ποιητής, Ολυμπιονίκης, Ιατρός, Νομικός, Θεολόγος, Γυμναστής, Ζωγράφος, Πολιτευτής

Ο μελαγχολικός ποιητής Δημητράκης Π. Γολέμης

IMG_2082Τις 15 Νοεμβρίου 1874 γεννήθηκε στη Λευκάδα αγόρι του Παναγιώτη Γολέμη και της Αργυρώς, το γένος Ιωάννη Κούρμπεη. Η οικογένεια καταγόταν από το Γολέμι της Κονίσπαλης (Β. Ηπείρου), απ’ όπου διέφυγε ο παππούς του ποιητή κι εγκαταστάθηκε στο νησί μας, κυνηγημένος από τους Τούρκους. Η φιλομάθεια, η ευφυΐα, η φυσική αντοχή κι η μαχητικότητα του χαρακτήρα του βοήθησαν το μικρό Δημήτρη να υπερνικήσει τα εμπόδια, που ύψωνε η ανέχεια της πολύτεκνης οικογένειας του ψαρά πατέρα του και να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο Ανώτατων Σπουδών, παίρνοντας το πτυχίο της Ιατρικής.

Στη μαθησιακή διαδρομή του τον στήριζαν ο Υπουργός Παιδείας Δ. Καλλιφρονάς και ο Ύπατος Αρμοστής Κρήτης πρίγκηπας Γεώργιος, που αντάμειψε έτσι την οικογένεια για τον ηρωικό θάνατο (1897) του ναύτη Ιωάννη Γολέμη, αδερφού του Ποιητή.

Αργότερα ειδικεύθηκε στην Οφθαλμιατρική, πήρε το πτυχίο Γυμναστή, διωρίσθηκε δικηγόρος Αθηνών, σπούδασε και Θεολογία, χωρίς όμως να πάρει κι αυτής της Σχολής το δίπλωμα.

Η σημαντικότερη επαγγελματική ενασχόλησή του ήταν η ιατρική. Ωστόσο άσκησε και τη δικηγορία, διωρίσθηκε για κάποιο διάστημα και γυμναστής στο Γυμνάσιο Λευκάδας, υπηρέτησε για χρόνια γιατρός (και οφθαλμίατρος) στο Πολεμικό Ναυτικό, αναδείχθηκε ολυμπιονίκης (2ος ή 3ος στα 800μ.) στους πρώτους Ολυμπιακούς (1896), επέμενε να βάζει υποψηφιότητα (ως ανεξάρτητος βουλευτής) στις προμεταξικές εκλογικές αναμετρήσεις, τα τελευταία χρόνια της ζωής του καταπιάστηκε και με τη ζωγραφική.

golemis

golemis 001

Αντίγραφο από golemis

Μα ο πραγματικός Γολέμης ήταν ο ποιητής Γολέμης. Ποιητής, όχι μόνο με τις εννιά ποιητικές συλλογές του (και κάποιο ανέκδοτο έργο του, που μάλλον χάθηκε ή τουλάχιστον «λανθάνει»), αλλά και με την ανέμελη ζωή του, την τέλεια αγνόηση της σημασίας του χρήματος, την ισόβια παραμονή στην εφηβική ψυχολογία (και συμπεριφορά), την άδολη και καλοπροαίρετη προσέγγιση του συνανθρώπου, την περιφρόνηση κάθε Κοινωνικής συμβατικότητας.

Ο τρυφερός και ευαίσθητος Γολέμης, που είχε πρόχειρο το λυγμό στο λαιμό και τα δάκρυα στα μάτια, που ήταν ευπρόσδεκτος στις αθηναϊκές φιλολογικές συντροφιές (και συνεστιάσεις…), που απαιτούσε και αποσπούσε φιλικές κριτικές από προβεβλημένες αλλά και «αθόρυβες» Υπογραφές, που καμάρωνε για τη λαϊκή προέλευση και το αυτοδημιούργητό του, που δεν κουράστηκε ν’ αγαπά τη Λευκάδα, και τη Λευκαδίτικη (μπουρανελίστικη) λαλιά και ποτέ δεν έπαψε να καταφεύγει στη λευκαδίτικη φιλοπαιγμοσύνη (γι’ αυτό και αγαπήθηκε και θαυμάστηκε από το λευκαδίτικο φοιτηταριό), αυτός ο αλλοπρόσαλλος κι αξιαγάπητος (αλλά κι αξιοσέβαστος) άνθρωπος φαίνεται πως πάλευε σ’ όλη τη ζωή του με μια βαθειά μελαγχολία.

IMG_2081Μελαγχολία, που είτε είχε κληρονομήσει στο κύτταρό του, είτε τον πλήγωσε ανεπούλωτα, με τις αντιξοότητες της παιδικής κ.τ.λ. ηλικίας. Σ αυτή τη «νοσηρότητα» βρίσκεται, φαίνεται, η εξήγηση της πολυδιάσπασης της ζωτικότητας και των προσπαθειών του. Η αστάθεια των επιδιώξεων και επιτεύξεων του. Η ανευθυνότητά του, ακόμη και για θέματα, που του έμειναν ασυγχώρητα (παντρεύτηκε, απόκτησε κόρη και εγκατέλειψε μάνα και παιδί με ασυμβίβαστη προς την ευαισθησία του ψυχρότητα), αλλά και (κατ’ επίφαση, τουλάχιστο) δεν του προκαλούσαν τύψεις.

Εκεί, που δεν θέλησε ποτέ να κρύψει τη μελαγχολία του είναι η πεσιμιστική ποίησή του. Μια ποίηση ανεπιτήδευτη, αδούλευτη, πηγαία, αναμφισβήτητα ειλικρινής, όπως άλλωστε φαίνεται κι από την επιλογή των θεμάτων της, που προκύψανε, όλα από τη ζωή του ποιητή, είναι όλα βιωμένα από τον Ποιητή.

Στις 9 Ιανουαρίου 1941, ο ποιητής Δημητράκης Γολέμης άφησε την τελευταία του πνοή στην πειραιώτικη κλινική «Ασκληπιός». «Ο θάνατος… επηλθε εκ καρδιακής παραλύσεως συνεπεία κακοήθους όγκου της κοιλίας».

Κείμενο και φωτογραφίες από το βιβλίο: «Δημήτρης Γολεμης (1875 – 1941)» που εξέδωσε το 2004 το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας. Επιλογή κειμένων, ταξινόμηση, επιμέλεια: Παρασκευή Κοψιδά – Βρεττού.

Προηγουμενο αρθρο
Υπαπαντή Μανωλίτση : Απεβίωσε στις 18 Απριλίου 2011
Επομενο αρθρο
Η ακολουθία της Αποκαθήλωσις στον Ι.Ν. Παναγίας Ευαγγελιστρίας (Μητροπόλεως) Λευκάδας

1 Σχόλιο

  1. Ουρανία Σολδάτου
    24 Απριλίου 2014 at 21:27 — Απάντηση

    Νικητής της κούρσας των 800m ήταν ο απαράμιλλος Αυστραλός T.Flack με επίδοση 2:11:0. Δεύτερος τερμάτισε ο Ούγγρος Ν. Dani (2:11:18) και τρίτος ο Δημ. Γολέμης με χρόνο 2:28:0.
    Με υπόψιν δε το γεγονός ότι η Δ.Ο.Ε., εκ των υστέρων περιλαμβάνει τον Δημ. Γολέμη στους τρεις πρώτους νικητές των 800m, (1896-2005), αφού κανείς άλλος συμπατριώτης μας επέτυχε ως σήμερα ανάλογη νίκη στη σημαντικώτερη διεθνή αθλητική διοργάνωση, τους Ο.Α., αλλά και ως τον καλλίτερο λευκάδιο αθλητή όλων των εποχών, αφού ουδείς εκ Λευκάδος καταγόμενος αναφέρεται ως Ολυμπιονίκης κατά την αρχαιότητα.
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π.ΓΟΛΕΜΗΣ (15.11.1874 – 9.1.1941) Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.