HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΔημήτρης Χ. Παξινός: Το Κάστρο

Δημήτρης Χ. Παξινός: Το Κάστρο

Δημήτρης Χ. Παξινός*

Θεωρούσαμε αδιανόητο να κολυμπήσουμε σ’ άλλη μεριά. Το κάστρο ήταν, τους καλοκαιρινούς  μήνες το σπίτι μας. Τουλάχιστον έτσι το νοιώθαμε, όχι μόνο τότε αλλά και τώρα, όταν βρισκόμαστε στην γενέτειρά μας.

Τώρα σχεδιάζουν την ενοικίαση του, ουσιαστικά την πώληση του. Πάντα έτσι συμβαίνει με τις μακροχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα. Μεταβιβάζουν την κυριότητα κι ο πολίτης μένει με τον καημό του. Πάλι με χρόνια και καιρούς πάλι δικά μας θα ναι.  Κι οι ασφαλιστικές, υποτίθεται, δικλείδες για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, αποδεικνύεται, ότι είναι για πολύ αφελείς κι ότι τίθενται για να χρυσώσουν το χάπι του κόσμου που διαμαρτύρεται. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την μοναδική παραλία που έχει απομείνει στην Λευκάδα με ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

Αξιοποίηση δεν σημαίνει οικοπεδοποίηση δασών και παραλιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τόπο μακροχρόνια. Ξέρομε πολύ καλά, ότι το κέρδος μετατρέπει τον άνθρωπο σε άπληστο, που δεν ορρωδεί προ ουδενός και τίποτε δεν τον σταματά. Η βουλιμία για εξουσία, γιατί έτσι αισθάνεται ο  κερδώος πολίτης δεν  έχει όρια και είναι το μοναδικό ενδιαφέρον του στη ζωή.  

Μόνο μεταφέρω την εμπειρία μου για το περιβάλλον και πως αυτό καταστρατηγείται και μάλιστα άφοβα. Προς τούτο ο Δ.Σ.Α.,(Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών),  πραγματοποίησε σεμινάρια με την συμμετοχή δικαστών  του ΣτΕ. μεταξύ των οποίων και η σημερινή Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και άλλοι επιστημονικοί φορείς για το περιβάλλον. Επιπρόσθετα ο Δ.Σ.Α  σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε. και άλλους φορείς, όπως η Περιφέρεια κι η ένωση δικαστών του Σ.τ.Ε. ασχολήθηκε ενεργά με το όλο θέμα κι είχε συναντήσεις και με  με την ηγεσία της Εισαγγελίας του Α.Π. για την προσφορότερη αντιμετώπιση συχνών παραβιάσεων αφού μάλιστα είχε ορίσει και ειδικό εισαγγελέα για το περιβάλλον.

 Δεν ήταν όμως αναμενόμενη η ανταπόκριση που συναντήσαμε, παρά τις προσδοκίες μας, γιατί προσέκρουσε στα συμφέροντα επιχειρηματιών και ειδικότερα σε εταιρεία που είχε αποκλείσει όλη την περιοχή με τραπεζοκαθίσματα και απέκλεισαν την πρόσβαση των πολιτών, η δε επίκληση για παρέμβαση των αρμοδίων αρχών δεν είχε αποτέλεσμα. Η κατάσταση παγιώθηκε κι οι πολίτες εξάντλησαν τις αντοχές τους και σιώπησαν. Εμείς συνεχίσαμε τον περιβαλλοντικό μας αγώνα, παρά το γεγονός ότι είχαμε εχθρικά διακείμενους κάποιους από την τοπική αυτοδιοίκηση,  που επικαλούντο το δημόσιο συμφέρον, κατά το σύνηθες. Προσφύγαμε ενώπιον του Σ.τ.Ε.σε κάποιες περιπτώσεις να επιτυχία.

Αυτά από την εννεαετή θητεία μου στον Δ.Σ.Α. θεώρησα χρέος μου να καταθέσω, χωρίς να αμφισβητώ τις όποιες καλές προθέσεις της Εταιρείας. Όπως δεν αμφισβητώ την ρήση του Όσκαρ Ουάιλντ, ότι ο δρόμος προς την κόλαση είναι γεμάτος με καλές προθέσεις.

 Όσο για τα τεχνικά θέματα και τις σοβαρές τους παραμέτρους, δεν μπορώ να διαφωνήσω, με την Ελένη Κατωπόδη και την Πηνελόπη Γεωργίου, όπως τα έθεσαν. Οι δε αγωγές που ασκήθηκαν εις βάρος τους απ την Εταιρεία, ήταν τελείως άστοχες και σκοπό δεν μπορεί παρά να έχουν την σιωπή τους.  Δεν λύνονται όμως έτσι τόσο σοβαρά θέματα που απασχολούν και δικαίως, την τοπική κοινωνία και εν προκειμένω την Λευκάδα.

Κι αν δεν δώσουν το παρόν  οι ντόπιοι με κάθε νόμιμο τρόπο τι θα πουν στις επόμενες γενιές,  όταν θα δουν αποκλεισμένη την περιοχή του Κάστρου κι απροσπέλαστη στους κοινούς θνητούς, δηλαδή στα παιδιά τους. Ή θα τους δείχνουν φωτογραφίες του παρελθόντος για να δουν πως ήταν και πως έγινε το κάποτε ονειρικό Κάστρο, σημείο κατατεθέν της Λευκάδας, για το οποίο καμαρώναμε. Και σεις τι κάνατε; θα ρωτάνε τα παιδιά. 

Κι η απάντηση πρέπει να ναι μία: Αγωνισθήκαμε νόμιμα, δώσαμε και την ψυχή μας, απειληθήκαμε αλλά δεν ενδώσαμε. Σταθεροί στο χρέος μας πορευόμαστε με τις αξίες, τις αρετές, που κληρονομήσαμε  από τους γονείς μας κι είμαστε περήφανοι! Γιατί το ΕΜΕΙΣ μας αντιπροσωπεύει κι όχι το εγώ. Το κοινό καλό, όπως εμείς το προσλαμβάνουμε μακριά από προκαταλήψεις, προλήψεις και νεολογισμούς κάθε είδους που εφευρίσκονται για να μας εξαπατούν. Απ’ το χρέος κινούμενοι και μόνο! 

* Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, (2002-2011).

Προηγουμενο αρθρο
Αποκολλήθηκε βυτίο από νταλίκα και έμεινε στη μέση του δρόμου στην Αθηνών-Κορίνθου
Επομενο αρθρο
Πεταλούδες της Λευκάδας: Pieris rapae

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.