HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΔημοτικό Συμβούλιο: Όταν το Πνευματικό Κέντρο διχάζει

Δημοτικό Συμβούλιο: Όταν το Πνευματικό Κέντρο διχάζει

Πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ το πρώτο, ουσιαστικά, Δημοτικό συμβούλιο με 16 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Η χτεσινή συνεδρίαση αναμενόταν με ενδιαφέρον γιατί έπρεπε να οριστούν ή να εκλεγούν επιτροπές και διοικητικά συμβούλια των Νομικών Προσώπων του Δήμου, όπως του Πνευματικού κέντρου, επιτροπές διαγωνισμών, η Λιμενική επιτροπή κ.λ.π..

Το ενδιαφέρον της χτεσινής συνεδρίασης συνίστατο αν και με ποιο τρόπο, η νέα δημοτική αρχή θα δώσει το στίγμα της, στην διακυβέρνηση του δήμου. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος στο Πνευματικό Κέντρο, θα λέγαμε ότι όχι απλώς δεν φύσηξε νέος αέρας, αλλά και το στίγμα που έδωσε η νέα αρχή μας πάει πολύ παλιά. Επίσης καλούμαστε μάλλον από την αρχή να θέσουμε επί τάπητος και να ξεκαθαρίσουμε πως εννοούμε τον πολιτισμό. Γιατί αν ο πολιτισμός μας ξεκινά από το φεστιβάλ φολκλόρ και τελειώνει στο πόσο καλά χορεύουν τα χορευτικά μας τη «μηλιά», μάλλον έχουμε πάρει λάθος δρόμο.

Το συμβούλιο ξεκίνησε με την ενημέρωση του Δημάρχου για τα γνωστά θέματα της επικαιρότητας (βλάβη αγωγού στην Πρέβεζα, συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, διανομή ροδάκινων, κ.λ.π.).

Στη συνέχεια και εκτός ημερήσιας διάταξης η πλειοψηφία έφερε στο συμβούλιο ψήφισμα – καταγγελία για την υγεία και τις συνθήκες του Νοσοκομείου. Η αντιπολίτευση διαφοροποιήθηκε. Ο κ. Μαργέλης τόνισε ότι το Δ.Σ δεν πρέπει να κάνει καταγγελίες και διαμαρτυρίες αλλά προτάσεις. Ο κ. Αραβανής (Μαζί για τη Λευκάδα μας) χαρακτήρισε το ψήφισμα κομματική γραμμή και κατέθεσε δική του πρόταση- ψήφισμα, η κ. Σταματέλου (Λαϊκή Συσπείρωση) διαφώνησε, καταλήγοντας ότι η παράταξή της είναι εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη υγεία. Ακολούθησε ενημέρωση εκ μέρους των εργαζομένων του Νοσοκομείου για τις τραγικές συνθήκες που βρίσκεται το Νοσοκομείο μετά από τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό. Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν 20 σύμβουλοι, 8 ψήφισαν λευκό, και 4, το ψήφισμα του Κ. Αραβανή.

DSCN0277

Να τονίσουμε κάτι που και στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ, είχε αναφερθεί. Σαν εξαγγελία έγινε αποδεκτή από όλες τις παρατάξεις, για να ακυρωθεί στην πράξη αμέσως μετά. Ζητήθηκε από τον κ. Μαργέλη και έγινε αποδεκτό και από τον κ. Αραβανή να δημιουργηθεί μια άτυπη επιτροπή με τους αρχηγούς των παρατάξεων και το Δήμαρχο η οποία θα συζητά τα σοβαρά θέματα του Δήμου. Δεν ζητούμε μερίδιο εξουσίας, ανάφερε ο κ. Μαργέλης αλλά μερίδιο ευθύνης, όταν επανέλαβε την πρόταση.

Η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου ήταν το σημαντικότερο θέμα της χτεσινής συνεδρίασης. Ο πολιτισμός είναι ένα θέμα που δεν χωρά πολιτικές αντιπαραθέσεις. Εκ της φύσης του Π.Κ. είναι ο χώρος που πρέπει να ενώνει. Ήταν επίσης μια καλή ευκαιρία για την πλειοψηφία στο ξεκίνημα της θητείας της να δώσει μια νέα πνοή, ένα νέο δείγμα γραφής, πράγμα που δεν έγινε. Ακολουθήθηκε κάτι λιγότερο από την πεπατημένη.

Το πνευματικό κέντρο διοικείται από 15μελες διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από το Δήμαρχο (είναι πρόεδρος), τρεις δημοτικούς συμβούλους από την πλειοψηφία και ένα δημοτικό σύμβουλο από κάθε παράταξη της μειοψηφίας και οι υπόλοιπες εφτά θέσεις καλύπτονται από δημότες.

Με έκπληξη ακούσαμε το Δήμαρχο χωρίς συζήτηση να προτείνει και τους 7 δημότες ο ίδιος και ανάμεσα τους τον τωρινό αντιπρόεδρο Τάσο Γαζή!

Ανάμεσα στους δημότες που προτάθηκαν από το Δήμαρχο τόσο για το Π.Κ. όσο και για τις άλλες επιτροπές, ήταν μη εκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του! Τόσος νεωτερισμός!

Η πρόταση του Δημάρχου για τη συμμετοχή του κ. Γαζή –προτάθηκε και από την παράταξη του κ. Αραβανή- έφερε προς στιγμή «αμηχανία» στους συμβούλους της πλειοψηφίας, ζητήθηκε αναβολή της εκλογής, αλλά δεν υπερψηφίστηκε.

Η επιμονή του Δημάρχου να ορίσει και τους 7 δημότες ο ίδιος, χωρίς ν’ αφήσει στις άλλες παρατάξεις τη δυνατότητα να προτείνουν δικό τους αντιπρόσωπο δημότη, ( έτσι είχε γίνει τουλάχιστον με τον προηγούμενο Δήμαρχο), δημιούργησε ένταση. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μαργέλης αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία, μιλώντας για μονοκρατορία του Δημάρχου. Αντέδρασαν επίσης τόσο ο κ. Αραβανής όσο και η κ. Σταματέλου. Όλοι δήλωσαν πως οι αντιδράσεις τους δεν έχουν να κάνουν με τα προτεινόμενα πρόσωπα, αλλά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Τα νέα μέλη του Πνευματικού Κέντρου που εκλέχτηκαν είναι τα εξής:

Δρακονταειδής Κωνσταντίνος Δήμαρχος Λευκάδας, Πρόεδρος.
Τακτικά μέλη:
(Δημοτικοί Σύμβουλοι) Αρβανίτης Σπύρος, Βλάχος Στάθης, Χαλικιάς Λάκης, Κατωπόδη Εύα,Ζουριδάκης Ευτύχιος, Γράψας Θανάσης, Γληγόρης Κωνσταντίνος.
(Δημότες): Λιβιτσάνου Ιωάννα, Κοψιδά Παρασκευή (Βιβή), Προδρομίτης Βασίλης, Μπάρκας Γιώργος, Γαζής Τάσος, Δελαπόρτας Σταύρος, Παπαδόπουλος Ανδρέας.

Εκλογή μελών Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας

Το Λιμενικό ταμείο Λευκάδας ως Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, διοικείται από 9μελες Διοικητικό Συμβούλιο στο οποία συμμετέχει ο εκάστοτε Λιμενάρχης και τρεις δημοτικοί σύμβουλοι από το Μεγανήσι. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ εκλέχτηκε πρόεδρος ο Κώστας Βλάχος, με αντιπρόεδρο τον Νικόλαο Βικέντιο, και μέλη τον Πάνο Γαζή και Γεωργία Λώλη και ένα δημότη, το Νίκο Μπραντζουκάκη.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Ανέλαβε καθήκοντα στο SHAPE ο Μεγανησιώτης Σπύρος Κονιδάρης
Επομενο αρθρο
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερή διακυβέρνηση: Με το κράτος ή με την κοινωνία

1 Σχόλιο

  1. ΔΗΜΟΤΗΣ
    17 Σεπτεμβρίου 2014 at 08:53 — Απάντηση

    Μα είστε με τα καλά σας; Τι περιμένατε; Ρίξτε μια ματιά στο ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο. Για να μην απορείτε γι’ αυτά που έγιναν στην εκλογή του Π.Κ. Με το καλημέρα τζίφος! Και σε ένα τόσο εύκολο θέμα. Καταλαβαίνετε τι θα θα ακολουθήσει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.