HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΔιάλεξη με θεμα: Calculus ratiocinator: Από τον Leibniz στον Turing

Διάλεξη με θεμα: Calculus ratiocinator: Από τον Leibniz στον Turing

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 Ώρα 20:00
Διάλεξη
Calculus ratiocinator: Από τον Leibniz στον Turing

Σύμφωνα με τον Sir Winston Churchill, ο Alan Turing είχε τη μεγαλύτερη ατομική συμβολή στη νίκη των συμμάχων ενάντια στη ναζιστική Γερμανία. Πράγματι, αποκωδικοποιώντας τη συσκευή κρυπτογράφησης Enigma μέσω της οποίας το γερμανικό γενικό επιτελείο έστελνε τις οδηγίες του στις διάφορες στρατιωτικές μονάδες, ο Turing κατάφερε καίριο πλήγμα στη χιτλερική στρατιωτική μηχανή. Ωστόσο η συνεισφορά του στην επιστήμη ήταν ακόμη μεγαλύτερη: στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα θεμελίωσης των μαθηματικών που είχε θέσει ο Hilbert επινόησε τον οικουμενικό υπολογιστή, μια «θεωρητική» μηχανή που η αρχιτεκτονική της βρίσκεται στη βάση των σημερινών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στην ομιλία μου θα αναφερθώ στη σύντομη, ταραγμένη ζωή του (που αποτέλεσε πρόσφατα και αντικείμενο της ταινίας «Το παιγνίδι της μίμησης»), στη συνεργασία του με τους κωδικοθραύστες του Bletchley Park καθώς και στη συνεισφορά του στην «πληροφορική επανάσταση» που βιώνουμε σήμερα.

11O Τεύκρος Μιχαηλίδης κατάγεται από την Κύπρο. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Αλγεβρική θεωρία αριθμών). Από το 1981 διδάσκει μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση.
Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν τα βιβλία του:
• Μαθηματικά Επίκαιρα – Συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα (συλλογή δοκιμίων)
• Πυθαγόρεια Εγκλήματα (μυθιστόρημα). Μεταφρασμένο στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Κορεατικά και Κινεζικά. Βραχεία λίστα για το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω και του περιοδικού Tangentes (η γαλλική του έκδοση).
• Αχμές, ο γιος του φεγγαριού (μυθιστόρημα). Κυπριακό Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2010), βραχεία λίστα για το βραβείο αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ (2010).
• Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού (μυθιστόρημα). Βραχεία λίστα για το βραβείο αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ (2012).
• Ο μέτοικος και η συμμετρία (μυθιστόρημα).
• Εγκλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής (συλλογή αστυνομικών διηγημάτων).
Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο του Μιλώντας στην Άννα για τα μαθηματικά (εκλαϊκευτικό αφήγημα για τα μαθηματικά).

Επίσης έχει γράψει σχολικά εγχειρίδια και βοηθήματα για τη διδασκαλία των μαθηματικών και της πληροφορικής στη μέση εκπαίδευση.
Συμμετείχε στους συλλογικούς τόμους Ελληνικά Εγκλήματα 2,3,4, H επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα (ΕΛΣΑΛ – Καστανιώτης), Είσοδος Κινδύνου (ΕΛΣΑΛ – Μεταίχμιο), Κλέφτες και αστυνόμοι (Ψυχογιός), Ερωτικά Εγκλήματα (Πατάκης).
Κατά τα έτη 2012 – 2013 συνεργάστηκε ως Παρουσιαστής – Εισηγητής στην τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία»
Έχει δημοσιεύσει μελέτες για την διδακτική των μαθηματικών, την πληροφορική στην εκπαίδευση και τη χρήση της αφήγησης και της ιστορίας στη διδασκαλία των μαθηματικών.
Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες Τα Νέα, Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος και Καθημερινή.
Έχει μεταφράσει 30 βιβλία από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά.

Document-page-001

Document-page-001 (1)

Προηγουμενο αρθρο
ΕΠΣ-Πρέβεζας Λευκάδος: Τελικός Προπαιδικού Πρωταθλήματος 2014-15
Επομενο αρθρο
Ενημέρωση από το Δήμο Λευκάδας για την προβλήτα στη Βασιλική

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.