HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΔιαβάζοντας μια παλιά φωτογραφία – Οι δυο γέφυρες

Διαβάζοντας μια παλιά φωτογραφία – Οι δυο γέφυρες

Η εικόνα που παρουσιάζουμε παρακάτω προέρχεται από παλιά γκραβούρα. Εικονίζει το Κάστρο της Αγίας Μαύρας. Χρονολογείται στα μισά περίπου του 16ου αιώνα, επί εποχής των Βενετσιάνων.

Αποτελεί μέρος μια σύνθεσης που περιλαμβάνει τέσσερα κάστρα του Ιονίου: της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και των Κυθήρων.

4

Να τονίσουμε ότι οι γκραβούρες συνήθως απεικόνιζαν την πραγματικότητα σε… ας πούμε ελεύθερη απόδοση. Η συγκεκριμένη είναι σωστή στα περισσότερα σημεία. Ο Νίκος Βαγενάς οξύτατος παρατηρητής και γνώστης του Κάστρου, βρήκε απεικονισμένα τα δυο πηγάδια του Κάστρου που υπάρχουν μέχρι σήμερα καθώς και τις γειτονιές που φαίνονται να συνθέτουν τα σπίτια εντός του Κάστρου.

Αντίγραφο από 4

Το Κάστρο είχε δυο γέφυρες. Η ξύλινη γέφυρα που φαίνεται στο μπροστινό μέρος της φωτογραφίας ένωνε το Κάστρο με την περιοχή του «Καλκάνη» – ΤΑΟΛ.

Η γέφυρα που φαίνεται στο πίσω μέρος της φωτογραφίας ένωνε την σημερινή περιοχή του «Αυγερινού» με το κάστρο. Απομεινάρια αυτής είναι οι ογκόλιθοι – βάσεις που φαίνονται στην παρακάτω φωτογραφία.

1131

Η μορφή αυτή του Κάστρου της γκραβούρας, είναι μετά από δυο -σε σύνολο τεσσάρων- σημαντικών επεμβάσεων που έγιναν, για να πάρει τη μορφή που έχει σήμερα.

Η τελευταία φωτογραφία που παρουσιάζουμε απεικονίζει το Κάστρο σε τρισδιάστατη μορφή την ίδια περίπου εποχή με την παραπάνω γκραβούρα. Στα αριστερά μας η γέφυρα προς του «Αυγερινού» και δεξιά η γέφυρα προς του «Καλκάνη».*

DSCN7542

Η φωτογραφία περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Μάρκου Σφέτσα «Συνοπτική Ιστορία του Κάστρου της Αγίας Μαύρας», εκδόσεις fagotto books.

Προηγουμενο αρθρο
Το Λουρί της Μάννας
Επομενο αρθρο
Ενίσχυση των πτήσεων από την Transavia προς Λευκάδα, Κέρκυρα και Ζάκυνθο το 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.