HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΔιαβάζοντας μια παλιά φωτογραφία (Το Κάρο)

Διαβάζοντας μια παλιά φωτογραφία (Το Κάρο)

Τα στοιχεία που μας δίνονται για τη φωτογραφία είναι τα παρακάτω:
Φωτογράφος: Παπαδήμος, Δημήτρης (Δημήτρη, Dimitri)
Τίτλος –
Τόπος: Λευκάδα
Χρονολογία: 1960 δεκαετία
Διαστάσεις: 6×6

26

Κεντρική αγορά της Λευκάδας δεκαετία του 1960. Το κάρο στέκεται στη θέση που βρίσκεται σήμερα το ψαράδικο, δίπλα από τα οπτικά «Χατζηδάκη». Καροτσιέρης ο Πάνος Κατωπόδης. Το συγκεκριμένο κάρο είχε μια ας πούμε… πρωτοπορία για την εποχή. Οι ρόδες του αποτελούνταν από λάστιχα αυτοκινήτου, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα κάρα, που είχαν ρόδες με ακτίνες. Σε σχέση με τα άλλα ήταν πιο ευκίνητο και δεν έκανε θόρυβο.

Γράφει ο Νίκος Βαγενάς: «….Η πιάτσα των καρροτσινιών βρισκόνταν στις δυο εισόδους της Χώρας, στο λιμάνι και στον Αϊ Μηνά. Η πρώτη εξυπηρετούσε τους επιβάτες των παποριών, του Γλάρου και της Λουτσίντας, είτε κατά την άφιξή τους είτε κατά την αναχώρησή τους, ενώ η δεύτερη κυρίως τους αναχωρούντες μέσω ΚΤΕΛ, το οποίο βρισκόνταν στο ισόγειο του σπιτιού του γιατρού Ξενοφώντα Γρήγορη, που τότε βρισκόταν στην εξοχή, χωρίς βεβαίως να εξαιρούνται και τ’ αγώγια μέσα στη Χώρα, όπως για παράδειγμα η μεταφορά επίπλων από τα ρεμεσιέρικα, τα επιπλάδικα δηλαδή, ή κάποιων…συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων, όπως τενεκέδες με λάδι και ασκιά με κρασί για τις ταβέρνες. Μετέφεραν ακόμα μπαούλα και κομμούς σε τυχόν μικρομετακομίσεις. Το σχετικά μικρό τους μέγεθος ευνοούσε τους επιτόπιους ελιγμούς μέσα στα καντούνια της Χώρας, άσχετα αν οι σιδεροντυμένοι τροχοί τρέλλαιναν τον κόσμο καθώς κροτάλιζαν πάνω στα λιθόστρωτα!…»*

* Νίκος Βαγενάς: «Πάτρια ίχνη – ψηφίδες από τη Λευκάδα του χθες», εκδόσεις: fagottobooks.

Προηγουμενο αρθρο
Η Κεφαλονιά μετά τη θεομηνία: Στρατός μεταβαίνει στο νησί (εικόνες, video)
Επομενο αρθρο
Με βροχή και με λιακάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.