HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΔιαχείριση οργανικών απορριμμάτων: Κάντο όπως η Λήμνος

Διαχείριση οργανικών απορριμμάτων: Κάντο όπως η Λήμνος

Του Κακλαμάνη Θωμά –Κοινοτικού Συμβούλου Λευκάδας

Η Διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που αντιμετωπίζει σήμερα και ο Δήμος μας. Η μείωση του βάρους των απορριμμάτων αποτελεί στοίχημα όλων μας. Είναι μια προσπάθεια που οφείλουμε να κάνουμε συνολικά ως πολίτες για να μπορέσουμε να δούμε αποτέλεσμα στην τσέπη μας και πολύ περισσότερο στο περιβάλλον μας.

Η τιμολογιακή πολιτική όλων των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων υπολογίζει την εισφορά κάθε Δήμου με βάση τους τόνους των απορριμμάτων που εναποθέτει. Σύμφωνα με μελέτες τα παραγόμενα απόβλητα είναι κατά 52% οργανικά, 36% ανακυκλώσιμα και 12% λοιπά. Αυτό σημαίνει ότι αν καταφέρουμε να μειώσουμε τα οργανικά μας απόβλητα κάνοντας κομποστοποίηση σε συνδυασμό με την ανακύκλωση, μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να μειώσουμε το βάρος των απορριμμάτων μας. Έχει υπολογιστεί ότι μια τετραμελής οικογένεια παράγει ετησίως 450-650 κιλά οργανικά απορρίμματα, ενώ το 40% αυτών, που θεωρούμε ως τώρα «σκουπίδια», αποτελούν πρώτες ύλες για κάτι καινούριο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης που υλοποίησε ο Δήμος Λήμνου και βραβεύτηκε από την Κ.Ε.Δ.Ε. στη Διεθνή Έκθεση VerdeTec. Η οικιακή κομποστοποίηση είναι μία εντελώς φυσική διαδικασία, μέσω της οποίας ο κάθε χρήστης μπορεί να μετατρέψει οργανικά υπολείμματα (τσόφλια αυγών, φλούδες φρούτων, χαρτί κουζίνας, φύλλα και κλαδέματα, φίλτρα καφέ και πολλά άλλα) σε πλούσιο οργανικό μίγμα, που μπορεί να χρησιμοποιήσει ως λίπασμα στα φυτά. Μέσω του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης, ο Δήμος Λήμνου μοίρασε δωρεάν κάδους σε κατοικίες και σχολεία, στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστούν τα οικιακά απόβλητα. Οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση στο Δήμο.

Με την κομποστοποίηση απολαμβάνουμε πολλαπλά οφέλη. Μεταξύ άλλων:

-Βοηθά στη μείωση των απορριμμάτων που μεταφέρονται στους κάδους απορριμμάτων με οφέλη για το περιβάλλον και μείωση του κόστους διαχείρισης.
-Περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, των υπόγειων υδάτων και της ατμόσφαιρας.
-Βελτιώνουμε την ποιότητα του κήπου και των φυτών μας. Οργανικά και ανόργανα συστατικά επιστρέφουν στη γη, κάνοντάς την περισσότερο γόνιμη και βελτιώνοντας τη φυσική δομή του χώματος.

Παράλληλα ο Δήμος πρέπει να υλοποιήσει σχέδιο για την αποκομιδή οργανικών υπολειμμάτων για κομποστοποίηση από τους μεγάλους παραγωγούς (ξενοδοχεία, αλυσίδες super market, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, λαϊκή αγορά, οπωροπωλεία) καθώς και ειδικό πρόγραμμα χωριστής συλλογής των κλαδιών, φύλλων και εν γένει κλαδεμάτων και μετατροπής τους επίσης σε κομπόστ. Στόχος η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων με Διαλογή στην Πηγή, με ιδιαίτερη έμφαση στη χωριστή συλλογή και επεξεργασία των οργανικών υπολειμμάτων. Με σχέδιο και συστηματική προσπάθεια μπορούν να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις που εξοικονομούν πόρους, προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την εικόνα του τόπου μας.

Προηγουμενο αρθρο
Άμεση η αντίδραση της Π.Ε. Λευκάδας στο πέρασμα της κακοκαιρίας Ετεοκλής
Επομενο αρθρο
Μπράβο τους

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.