HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΔιονύσης Κοκόλης: Οι πρώτες μου μουσικές αναμνήσεις είναι από την Φιλαρμονική Λευκάδος σε ηλικία μόλις εννέα ετών

Διονύσης Κοκόλης: Οι πρώτες μου μουσικές αναμνήσεις είναι από την Φιλαρμονική Λευκάδος σε ηλικία μόλις εννέα ετών

Μια συνέντευξη του Λευκαδίτη τρομπετίστα Διονύση Κοκόλη στο περιοδικό: https://www.polismagazino.gr/

Ποια είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση;

Οι πρώτες μου μουσικές αναμνήσεις είναι από όταν ήμουν εννέα μόλις ετών στην Φιλαρμονική Λευκάδος, το μέρος που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Φίλοι, συμμαθητές, συντοπίτες, νέα παιδιά αλλά και μεγάλοι άνθρωποι οικογενειάρχες στοιβαγμένοι στις μικρές αίθουσες της παλιάς μας φιλαρμονικής, να μελετάνε με τις ώρες ο καθένας το μουσικό του όργανο. Οι προγυμναστές μου στα θεωρητικά ο Παναγιώτης Πολυμέρης και ο συγχωρεμένος Τάκης Βλάχος αρχιμουσικός τότε στην φιλαρμονική, να με κυνηγάνε να παρακολουθήσω τα μαθήματα θεωρητικών, αλλά εγώ βαριόμουν, δεν πήγαινα, ήθελα μόνο να μελετώ τρομπέτα. Αλλά μαζί μας μελετούσαν και οι καθηγητές μας. Στην τρομπέτα εγώ είχα τον Γεράσιμο Μεσσήνη, τον Ιωάννη Καραμπέτσο, τον Θανάση Μήτσουρα και τον Σπύρο Κατωπόδη, καθώς και τον Σπύρο Γαντζία τρομπονίστα της ΕΛΣ. Αλλά έναν τρομπετίστα άκουγα που με έκανε συνέχεια να μελετώ περισσότερο και να προσπαθώ να μιμηθώ τον απαράμιλλο και θεσπέσιο ήχο του. Ήταν ο Κώστας Καμινάρης πρώτη τρομπέτα της φιλαρμονικής μας,για πάνω από 60χρονια, ο οποίος μέχρι τα τελευταία του ήταν δίπλα μου ιδιαίτερα στις πρόβες της φιλαρμονικής, με καθοδηγούσε, με συμβούλευε και αποτελούσε έμπνευση για μένα.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και με ποιον μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής;

Ο μεγαλύτερος τρομπετίστας για μένα στην κλασσική μουσική είναι ο Maurice Andre. Αποτελεί για μένα έμπνευση και θα ήταν απίστευτη εμπειρία να τον γνώριζα από κοντά. Φυσικά υπάρχουν και άλλες μεγάλες μορφές στο χώρο της κλασσικής μουσικής στην τρομπέτα, όπως οι Dokshitser Handerberger, Nakariakov αλλά και στην τζαζ όπως οι Marsalis, Morrisson και Sandoval που θα ήταν μεγάλη τιμή όχι μόνο για μένα, αλλά για οποιονδήποτε τρομπετίστα να βρεθεί μαζί τους επί σκηνής. Όσον αφορά μεγάλους καλλιτέχνες τραγουδιστές ποιος δεν θα θελε να βρεθεί στην σκηνή μαζί με τους Frank Sinatra Μichael Bubble, Ella Fitzerald αλλα και Pavarotti, Domingo, Carreras και Αγνή Μπάλτσα;

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές;

Σε ηλικία μόλις δεκαεπτά ετών ήρθα στην Αθήνα από την μικρή πόλη της Λευκάδας να σπουδάσω μουσική και συγκεκριμένα στο Τμήμα Μουσικολογίας του ΕΚΠΑ. Ήμουν πλέον στο κέντρο των εξελίξεων. Γνώρισα πολλούς ανθρώπους του χώρου κι έτσι υπήρξαν γνώμες και επιρροές αρνητικές και θετικές. Όλα αυτά με βοήθησαν να γίνω καλύτερος μουσικός αλλά και άνθρωπος κι έτσι συνέχισα να μελετώ και να προσπαθώ να τελειοποιήσω αυτό που κάνω. Αυτό φυσικά ισχύει και σήμερα με όλες τις συνεργασίες που έχω και πάντα κρατώ και τα θετικά και τα αρνητικά από όλους.

Ποια είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show;

Σίγουρα η προβολή μέσω των μουσικών τηλεοπτικών talent shows δίνει την ευκαιρία σε ταλαντούχους νέους μουσικούς να προβάλλουν την όμορφη δουλειά τους. Όμως και χωρίς αυτά ο καλός μουσικός και τραγουδιστής θα βρει τον τρόπο, ώστε να προβάλλει το ταλέντο του και την μουσική του στον κόσμο και ο κόσμος να το αναγνωρίσει. Φυσικά η σωστή διαχείριση της όλης προσωπικότητας του καλλιτέχνη, της δημοσιότητας καθώς και η μη επανάπαυσή του, αλλά η συνεχής διάθεση για μελέτη και καλυτέρευση των μουσικών του δεξιοτήτων είτε στην μια είτε στην άλλη περίπτωση θα κάνει τον καλλιτέχνη γνωστό στο ευρύ κοινό και ευρέως αποδεκτό για μεγάλο χρονικό διάστημα…

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Φυσικά χρειάζεται η μουσική παιδεία στην ζωή μας αυτό είναι σίγουρο. Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της γης υπάρχουν ήχοι και μουσική. Από την πρώτη στιγμή της γέννησής μας μέχρι την τελευταία, η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Δεν μπορώ να διανοηθώ τον κόσμο μας χωρίς μουσική άρα και χωρίς μουσική παιδεία. Όλα τα παιδιά πρέπει να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο της μουσικής. Είναι μαγικό που ο κάθε μουσικός επαγγελματίας αλλά και ερασιτέχνης, γνωρίζει άλλους ανθρώπους με διαφορετική ίσως κουλτούρα, τρόπο σκέψης, ήθη και έθιμα και όλοι μαζί παραμερίζουν τα πάντα για να βγάλουν ένα άρτιο μουσικό αποτέλεσμα. Η μουσική είναι μια γλώσσα, ένας διαφορετικός τρόπος έκφρασης που όλα τα παιδιά πιστεύω πρέπει να γνωρίσουν. Άσχετα αν θα ακολουθούσουν αυτόν τον δρόμο κάποια στιγμή της ζωής τους.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Το ότι υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί με μουσική κατάρτιση και γνώσεις, δεν το αμφισβητεί κάνεις αυτό. Υπάρχουν Έλληνες οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε μεγάλες ορχήστρες σαν πρώτα όργανα καθώς και σε μεγάλες πασίγνωστες μπάντες του εξωτερικού και είναι παρά πολλοί. Επίσης υπάρχουν μεγάλοι σολίστες τραγουδιστές όπερας που είναι περιζήτητοι στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Φυσικά γνωρίζουμε και αξιόλογους μουσικούς εντός ελλαδικού χώρου καθώς και πολύ μεγάλους Έλληνες δασκάλους μουσικής, που μας προσφέρουν απλόχερα την τέχνη τους την μουσική τους και τις γνώσεις τους. Ειναι πολλοί ποιον να πρωτοαναφέρεις….

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Όταν κάνεις σχέδια ο Θεός γελάει. Προς το παρόν πολύ μελέτη και βήμα βήμα ότι καλύτερο έρθει, θα είναι ευπρόσδεκτο. Να είμαστε καλά να περάσει αυτή η δύσκολη περιπέτεια που ταλαιπωρεί όλη την ανθρωπότητα και με υγεία να επιστρέψουμε και εμείς οι μουσικοί στους χώρους εργασίας μας και να προσφέρουμε την μουσική μας και πάλι στον κόσμο που την έχει ανάγκη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Λευκάδα όπου και έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα με καθηγητές στα θεωρητικά τους Παναγιώτη Πολυμέρη και Τάκη Βλάχο και στην τρομπέττα τους Σπύρο Κατωπόδη, Αθανάσιο Μήτσουρα, Γεράσιμο Μεσσήνη και Ιωάννη Καραμπέτσο. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στην τρομπέττα (πτυχίο τρομπέττας με καθηγητή τον Γεράσιμο Μεσσήνη και δίπλωμα τρομπέτας με καθηγητή τον Ιωάννη Καραμπέτσο) καθώς και στα θεωρητικά (πτυχίο αρμονίας με καθηγητή τον Στέφανο Τσατάλμπαση και πτυχίο ενοργάνωσης και διεύθυνσης μπάντας με τον Κωνσταντίνο Σαίνη). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Κατέχει την θέση της πρώτης τρομπέττας στην big band του Δήμου Αθηναίων. Εχει συνεργαστεί με μεγάλες ορχήστρες της Ελλάδος (ΚΟΑ, ΕΛΣ, ΕΡΤ, Καμεράτα, Φιλαρμονική Ορχήστρα Πειραιώς κα) καθώς και με μικρότερα μουσικά σχήματα και φιλαρμονικές. Αποτέλεσε μέλος της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων το 2008 υπό την διεύθυνση του μαέστρου Vladimir Αskenazy. Τέλος έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο σε πολλές παραγωγές καθώς και με άλλες παραγωγές μιούζικαλ (Annie, The fAddams family, Matilda, Hairspray, Greaze κα).

Προηγουμενο αρθρο
Τέλος στην καθημερινή ενημέρωση Τσιόδρα-Χαρδαλιά
Επομενο αρθρο
Λευκάδα: Τόπος με βαθιές ρίζες στο παρελθόν

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.