HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΔρυμώνας, ένας μεγάλος ανοιξιάτικος κήπος!

Δρυμώνας, ένας μεγάλος ανοιξιάτικος κήπος!

Της Πηνελόπης Κοψιδά

Είναι γνωστό στη Λευκάδα, ότι ο Δρυμώνας, ένα από τα ομορφότερα χωριά του νησιού, ερήμωσε. Οι μόνιμοι κάτοικοι μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών μας. Η αγάπη όμως και η νοσταλγία σε μας που τον θυμόμαστε ζωντανό, ξεχειλίζει.

Στο Δρυμώνα έζησα τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής μου. Δεν ξέρω να πω αν, περνώντας τα χρόνια, η παιδική μας ηλικία παίρνει την πρωτοκαθεδρία στις αναμνήσεις. Σ΄εμένα συμβαίνει, μπορεί σε άλλους όχι. Ίσως παίζει ρόλο το πόσο όμορφες είναι οι αναμνήσεις που φέρουμε από την κάθε περίοδο της ζωής μας. Αν είναι έτσι, για μένα ήταν πραγματικά οι ομορφότερες.

Τα χρόνια όμως περνούν και όλα αλλάζουν. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μένουν, ακόμα τουλάχιστον, ίδια στο χωριό μας. Αυτό είναι η φύση. Η κάθε εποχή είναι αποτυπωμένη μέσα μας σαν εικόνα. Νωρίς την άνοιξη, οι αμυγδαλιές ανθίζουν, οι κρίνοι, οι βιολέτες και τα πάσης φύσεως αγριολούλουδα κεντούν με πολύχρωμες κλωστές τη γη και οι κουτσουπιές βάφουν όλο το χωριό μας στα ροζ.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, σαν μήνυμα ενός κόσμου που έχει ήδη σιγήσει, πως διαβαίνοντας αυτή την εποχή τα καντούνια του Δρυμώνα, τα βλέπεις όλα ανθισμένα! Αγριολούλουδα, αλλά και λουλούδια των κήπων, φύονται παντού. Στις χορταριασμένες έρημες αυλές, στους δρόμους, στους μισογκρεμισμένους τοίχους, μέσα στις πέτρες…. Η φύση αρχίζει να αναγεννάται παντού και στον ερημωμένο Δρυμώνα ακόμα περισσότερο! Λες και η γη έχει μείνει ακίνητη στα χρόνια εκείνα που η ανθρώπινη παρουσία έδινε ζωή στα πάντα…

Δεν ξέρω τι άλλο να πω! Η μνήμη επιστρέφει με σεβασμό στο παρελθόν, που σφράγισαν οι πρόγονοί μας, αλλά ταυτόχρονα αποτυπώνω το παρόν που, περίσσια στολισμένο από την ανοιξιάτικη φύση, θεωρώ ότι αποτίει επίσης φόρο τιμής σε όσους κάποτε υπήρξαν οι κάτοικοι αυτού του πανέμορφου χωριού…

 

Προηγουμενο αρθρο
Αισιοδοξία εκφράζει ο Σ. Σπύρου από την επίσκεψή του στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Η «Μετωπική Δράση» προς τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για κοινή κάθοδο στις Δημοτικές Εκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.