HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΔυο εκθέσεις: Σπάνιων Επτανησιακών βιβλίων και Πολύτιμου Αρχειακού Υλικού για την Ένωση της Επτανήσου

Δυο εκθέσεις: Σπάνιων Επτανησιακών βιβλίων και Πολύτιμου Αρχειακού Υλικού για την Ένωση της Επτανήσου

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 152η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου που διοργανώνεται από τον «Ορφέα» και την Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργούν δυο σημαντικές εκθέσεις στην πόλη μας.

Η πρώτη βρίσκεται στη Δημόσια βιβλιοθήκη Λευκάδας. Αφορά έκθεση σπανίων Επτανησιακών βιβλίων. Εκτίθενται 36 βιβλία – ντοκουμέντα: «πολιτικός κώδηξ του Ηνωμένου κράτους των Ιονίων Νήσων», «Οργανισμός των δικαστηρίων των Ιονίων Νήσων», «περί της εν Επτανήσω διοργανώσεως της Δημόσιας εκπαιδεύσεως» κ.λ.π.. Αξιοπρόσεκτο: τα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών που αφορούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας: «σύμβασις συνομολογειθείσα μεταξύ Ελλάδος και Αγγλίας εν Λονδίνω την 29 Μαρτίου 1864 περί συντάξεων και αποζημιώσεων των εν τη υπηρεσία των Ιονίων Νήσων διατελεσάντων υπαλλήλων».

DSCN5110

Η έκθεση είναι όπως πάντα άψογα οργανωμένη από την προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης κ. Μαρία Ρούσσου και θα διαρκέσει μέχρι 27 Μαΐου 2016, κατά τις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.

Η δεύτερη εκδήλωση οργανώθηκε από τα Αρχεία Νομού Λευκάδας το γνωστό μας Ιστορικό Αρχείο. Πρόκειται για την Έκθεση Αρχειακού Υλικού σχετικού με την Ένωση της Επτανήσου. Επιτέλους το Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας έβγαλε στην επιφάνεια ελάχιστους από τους πολύτιμους θησαυρούς που κατέχει! Τίτλος της έκθεσης είναι «Από το Ιόνιο κράτος στην Ένωση».

DSCN5127

DSCN5131

Η έκθεση περιλαμβάνει 22 αρχειακά εκθέματα μέσω των οποίων κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει, τη χωροταξία της Αμαξικής στα χρόνια του Ιόνιου κράτους, την εφημερίδα του Βασιλείου της Ελλάδος στις 23 Μαΐου/ 4 Ιουνίου 1864, το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής του Νέου Λιμένος, του οχυρού Αλεξάνδρου, των φρουρίων του νησιού, εκλογικούς καταλόγους της πόλεως Λευκάδας 20 Δεκεμβρίου 1864, το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής των επίπλων του Άγγλου τοποτηρητή στην Αστυνομία μετά την αναχώρηση από τη Λευκάδα 1 -2 Ιουνίου 1864. Στο χώρο προβάλλονται επίσης σπάνιες φωτογραφίες από τα πρόσωπα και τα γεγονότα της εποχής.

DSCN5135

DSCN5141
Η έκθεση οργανώθηκε από την προϊσταμένη των Ιστορικών Αρχείων κ. Θεοδώρα Πολίτη και την ιστορικό και ερευνήτρια Χριστίνα Παπακώστα και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 27 Μαΐου.

Προηγουμενο αρθρο
Σάκης Καρύδας: «Η νίκη είναι μονόδρομος με τον Δούκα»
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.