HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΔυο μέτρα και δυο σταθμά για τον πρόεδρο του ΔΣ και η εμπάθεια του Δημάρχου

Δυο μέτρα και δυο σταθμά για τον πρόεδρο του ΔΣ και η εμπάθεια του Δημάρχου

Ψήφισμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης ο πρόεδρος του σώματος, για να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης. Είχε κατατεθεί από τον σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Θωμά Καββαδά και αφορούσε την καταδίκη των γεγονότων που δημιούργησε η Χρυσή Αυγή στο Πέραμα. Η κ. Μαριάννα Καρφάκη η οποία όπως δήλωσε συμφωνούσε με το ψήφισμα -ψήφισε θετικά μάλιστα – σχολίασε σε ότι αφορούσε το διαδικαστικό, πως το θέμα ήρθε την τελευταία στιγμή και μπήκε προς συζήτηση, αντίθετα με ότι είχε συμβεί σε προηγούμενο συμβούλιο με τους Λυγιώτες. Ο πρόεδρος έβαλε πάλι μπροστά τον κανονισμό λέγοντας «δεν είναι το ίδιο πράγμα». Και η κ. Καρφάκη απάντησε πως σε ότι αφορά τη διαδικασία «σχετίζονται απόλυτα».

Στην περίπτωση του ΠΕΑΣ Κατούνας ήρθε στο συμβούλιο μια ομάδα πολιτών, ζήτησε το λόγο ο εκπρόσωπός τους και ο πρόεδρος έφερε τα χίλια προσκόμματα για να τον εμποδίσει. Όταν δε μετά από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης του δόθηκε ο λόγος, με μια ανεπίτρεπτη τακτική τον διέκοπτε συνέχεια, παλι με πρόφαση τον κανονισμό.
Είναι γνωστό πως ο κανονισμός είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της εκάστοτε πλειοψηφίας. Προκαλεί όμως μειδίαμα, όλοι αυτοί που μας είχαν φλομώσει τόσα χρόνια για τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών στα όργανα των αποφάσεων, να είναι οι ίδιοι που στην πράξη κάνουν ότι μπορούν να εμποδίσουν την ελεύθερη έκφραση, κρυμμένοι πίσω από κανονισμούς. Και μάλιστα κανονισμούς που μέχρι προχθές κατήγγειλαν, ως αντιδημοκρατικούς. Είναι αυτοί οι κανονισμοί που πάνω τους έχουν προσκολληθεί σήμερα, γιατί τους βολεύουν και γιατί καλύπτουν τις ελλείψεις τους.
Το δικό μας σχόλιο και μόνο για την διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος και στις δυο περιπτώσεις: Χρησιμοποίησε δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Όταν ο δήμαρχος δεν μπορεί να κρύψει την εμπάθειά του

Ο δήμαρχος κάποιες φορές γίνεται εμπαθής και δεν κάνει τίποτα να το κρύψει στο όνομα των κανόνων καλής συμπεριφοράς. Μοιάζει μάλιστα να το απολαμβάνει! Έχει γούστο να νομίζει πως, η από θέση ισχύος έκφραση εμπάθειας, του προσθέτει κιόλας! Προφανώς, τόσο ο ίδιος, όσο και οι σύμβουλοι του, είτε δεν έχουν κρίση, είτε δεν έχουν γνώση των αντιδράσεων που προκαλεί αυτή η συμπεριφορά. Δεν αντιλαμβάνονται την αρνητική εικόνα που δίνει προς τα έξω. Γιατί αν το θεωρούν μαγκιά, είναι βαθειά νυχτωμένοι!

Από την αρχή σχεδόν της θητείας της παρούσης δημοτικής αρχής στη διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων, αρκετές φορές σύμβουλος της πλειοψηφίας επεμβαίνει και ειρωνεύεται τον εκάστοτε ομιλητή. Αυτοί δε οι «καλοί τρόποι» του εν λόγω, έχουν γίνει αφορμή για δημιουργία οξύτητας και αντιπαραθέσεων με πολίτες -που για θέματά τους- βρίσκονται στο συμβούλιο. Η άσχημη αυτή συμπεριφορά συζητείται ευρύτατα και εκτός συμβουλίου και την χρεώνεται όλη η δημοτική αρχή. Αντίθετα τόσο ο δήμαρχος όσο και ο πρόεδρος κάνουν πως δεν ακούν τίποτα. Δεν έχουν δείξει να ενοχλούνται από τέτοιες πρακτικές.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο όμως ο δήμαρχος έδειξε πολύ ενοχλημένος, όταν από τις θέσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ ακούστηκαν κάποιες ομιλίες, ενώ είχε το λόγο ο ίδιος. Η αντίδρασή του ήταν προσβλητική και γεμάτη εμπάθεια.

Με το γνωστό μάγκικο και τσαμπουκαλίδικο τρόπο του, μίλησε για μη σοβαρούς, για δημοσιογραφούντες, να φύγουν από κει και άλλα όμορφα. Να εξηγήσουμε εδω πως καμιά ενόχληση δεν προκλήθηκε σε κανέναν. Αλλά κι αν δημιουργούταν, ήταν ευθύνη του προέδρου να επιβάλει την τάξη. Απλώς ο δήμαρχος, βρήκε μια αφορμή να τα βάλει με όσους δεν τον λιβανίζουν. Έξαλλου δεν κρύβει τις προτιμήσεις του.

Είναι δε γνωστός ο τρόπος που μεταχειρίζεται για την υπεράσπιση του έργου του. Έχει επιλέξει τον χειρότερο. Κόντρες, αντιπαραθέσεις, δημιουργία έντασης. Ήταν άμαθος σε κριτική, πέρασε πολλά χρόνια λέγοντας ό,τι του καπνίσει, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει τίποτα και τώρα στριμώχνεται. Το ρητό: «Αρχή άνδρα δείκνυσι» του είναι άγνωστο. Ξέρουμε ακόμα πως το: «ένα επαναλαμβανόμενο ψέμα, γίνεται αλήθεια» το ασκεί καλά γιατί το έχει διδαχτεί καλά. (είναι φράση του Λένιν)

Να του ξεκαθαρίσουμε λοιπόν εμείς οι δημοσιογραφούντες, αυτά που δεν του λένε οι σύμβουλοί του. Είναι τρομερά κουραστικό να μιλά ατελείωτα, να υπεκφεύγει, να μην απαντά σε καμία ερώτηση επί της ουσίας, να κουρελιάζει την κοινή λογική. Πως οι μεγάλες ομιλίες, το πέρα δώθε στα ίδια και στα ίδια, δείχνουν έλλειψη ουσίας, επιχειρημάτων και έργου. Πως η πολιτική κριτική και οι αξιολογικές κρίσεις είναι όχι μόνον κεκτημένο δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη, αλλά στοιχειώδης υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου.

Κι ακόμα να επαναλάβουμε κι αυτό που είχε γράψει παλιότερα ο στενός του συνεργάτης κ. Νικητάκης: «Με θυμώνει το γεγονός του να αναπολώ κάθε φορά τον προηγούμενο δήμαρχο!»

Προηγουμενο αρθρο
Δηλώσεις παικτών και προπονητή Τηλυκράτη εν όψει του αγώνα της Κυριακής με τον Πιερικό
Επομενο αρθρο
Το ακρωτήριο Λευκάτας μέσα από την λευκαδίτικη ποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.