HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΕίναι, μάλλον, το δηλητηριώδες έντομο Λιθόκερος και βρέθηκε στην παραλία της Λευκάδας

Είναι, μάλλον, το δηλητηριώδες έντομο Λιθόκερος και βρέθηκε στην παραλία της Λευκάδας

Στο δρόμο δίπλα στην πλατεία της παραλίας,  κοντά στο Πάρκο των ποιητών, αναγνώστρια εντόπισε σήμερα αυτό το πανάσχημο και υπερμεγέθη έντομο, σκοτωμένο. Την παραξένεψε η άγνωστη όψη του και ψάχνοντας στο  Google  σχεδόν βεβαιώθηκε πως πρόκειται για το δηλητηριώδες έντομο Λιθόκερος.

Μας ειδοποίησε και μας έστειλε τις φωτογραφίες. Ειδικοί δεν είμαστε αλλά κι εμείς με βοηθό τις εικόνες από το Google πιστεύουμε ότι πρόκειται για Λιθόκερο.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του: https://www.in.gr στις 8 Αυγουστου:

  Στο Αγρίνιο εμφανίστηκε ο γιγαντιαίος λιθόκερος, το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης που προκαλεί δέος με το μέγεθός του και έχει επίπονο και δηλητηριώδες τσίμπημα.

Στα Καλύβια Αγρινίου εντοπίστηκε το γιγαντιαίο σαρκοφάγο και δηλητηριώδες έντομο λιθόκερος, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης (φωτογραφίες Apostolis Diotis facebook).

Μοιάζει με τεράστια κατσαρίδα

Ο λιθόκερος ή Lethocerus Patruelis-Belostomatidae, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, μοιάζει με τεράστια κατσαρίδα που κολυμπάει και πετάει, ενώ μπορεί φτάσει σε μέγεθος ακόμη και τα 12 εκατοστά.

Το τσίμπημά του είναι επίπονο και δηλητηριώδες όχι όμως θανατηφόρο για τον άνθρωπο. Τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια.

Αρκετές εμφανίσεις…

Το εν λόγω έντομο είχε εμφανιστεί πέρυσι στη Λάρισα και κατά το παρελθόν εντοπίστηκε σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Λιθόκερος είχε βρεθεί στον Βόλο καθώς και στο κέντρο της Κομοτηνής, τον Ιούνιο του 2020, γεγονός που είχε προκαλέσει εντύπωση αφού διαβιεί σε υδροβιότοπους.

Μάλιστα, το 2019 είχε τσιμπήσει 10χρονο αγοράκι που έκανε μπάνιο με την οικογένειά του στην παραλία Λακκόπετρα της Αχαΐας και το 2020 έκανε την εμφάνισή του στον Πλαταμώνα.

Φόβο και έκπληξη

Ο λιθόκερος, το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο στην Ευρώπη εντοπίστηκε το 2018 έξω από το δημαρχείο της Λαμίας και προκάλεσε… φόβο και έκπληξη στους υπαλλήλους.

Φόβο λόγω του μεγέθους του και έκπληξη γιατί κανείς δεν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο και δεν ήξερε τι ακριβώς ήταν. Ετσι, αποφασίστηκε τότε να ειδοποιηθεί ο φιλοζωικός σύλλογος Λαμίας.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Στο Νυδρι ζωντανός Λιθόκερος

Στο Νυδρί και μάλιστα μέσα σε κατάστημα βρέθηκε ένας ζωντανός ΛΙθόκερος.

Παραστατικά περιγράφει το περιστατικό η ιδιοκτήτρια: «όντως πολύ μεγάλο και τρομακτικό,  το τύφλωσε το φως του προβολέα στο κατάστημα μου και προσγειώθηκε μέσα στο καλάθι με τα σαπούνια! Καταλαβαίνετε ότι επικράτησε πανικός… φοβόμαστε και εμείς και τουρίστες που  ήταν εκείνη τη στιγμή στο κατάστημα και ψάχναμε στο διαδίκτυο να δούμε τι ήταν.

Στο μπροστινό του μέρος είχε μεγάλες δαγκάνες και στο πίσω ένα μεγάλο κεντρί! Τα μάτια του λόγω των φώτων είχαν έντονο χρώμα! Ο φόβος μας ήταν μεγάλος και αναγκαστήκαμε με μια μικρή απόχη να το πιάσουμε και να το αφήσουμε σ ένα χωράφι! Δεν το σκοτώσαμε! Είπαμε μήπως είναι κάποιο σπάνιο είδος και το αφήσαμε να ζήσει»!

Προηγουμενο αρθρο
Ο «Ορφέας» στο 60ο Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Λαϊκοδημοτική βραδιά από τον Πανλευκάδιο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.