HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή: Ενοχοι Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Παππάς

Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή: Ενοχοι Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Παππάς

Την ενοχή και των 18 κατηγορούμενων πολιτικών στελεχών της Χρυσής Αυγής –μεταξύ αυτών Μιχαλολιάκος, Παππάς, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής– αποφάσισε το δικαστήριο. Ενοχος και ο Γιώργος Ρουπακιάς για τη δολοφονία Φύσσα. Επεισόδια έξω από το Εφετείο μετά την ανακοίνωση της απόφασης

Η ώρα της κρίσης για τη νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή έφτασε, πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της πολύκροτης δίκης. Ηταν η στιγμή που η πρόεδρος του Α’  Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τους συνολικά 68 κατηγορουμένους.

Και αν η ενοχή του μαχαιροβγάλτη Γιώργου Ρουπακιά, καθ’ ομολογίαν δολοφόνου του Παύλου Φύσσα εκείνο το εφιαλτικό βράδυ του Σεπτεμβρίου του 2013, ήταν αναμενόμενη, αυτό που είχε τη μεγάλη σημασία ήταν η καταδίκη των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής για τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης.

Και εδώ έγκειται το ιστορικό της απόφασης. Το ρολόι έδειχνε 11.49 π.μ. όταν από τα χείλη της κυρίας Λεπενιώτη ακούστηκε το «ένοχοι». Παρά δηλαδή την απαλλακτική εισήγηση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 18 κατηγορούμενους -όλα τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής- για την κατηγορία της εκγκληματικής οργάνωσης.

Μάλιστα, επτά από τα στελέχη κρίθηκαν ένοχοι –ανάμεσά τους ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος και το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του Ηλίας Κασιδιάρης– και για διεύθυνση της οργάνωσης

Αναλυτικά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Αυτό το αδίκημα –η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης- είναι τόσο σοβαρό που μπορεί να τους οδηγήσει στη φυλακή για πολλά χρόνια.

H ανάγνωση της ετυμηγορίας. Στο Εφετείο δεν ήταν οι κατηγορούμενοι, παρά μόνο οι δικηγόροι του

Πρώτα ανακοινώθηκε η απόφαση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με τον μαχαιροβγάλτη Ρουπακιά να κηρύσσεται ένοχος για όλες τις κατηγορίες, όπως και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι πλην των Σαντοριναίου και Τσακανίκα λόγω αμφιβολιών.

Αναλυτικά ένοχοι για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα κρίθηκαν οι: Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης,  Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας,  Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Ακολούθησε η υπόθεση με την επίθεση στους αιγύπτιους αλιεργάτες, η επίθεση στο ΠΑΜΕ, υποθέσεις για τις οποίες οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν όλοι ένοχοι.

Συγκεκριμένα:

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: Ενοχος ο Ρουπακιάς και 15 για συνέργεια από τους 17
Για την επίθεση σε αιγύπτιους αλλιεργάτες: Ένοχοι και οι πέντε για απόπειρα ανθρωποκτονίας
Για την επίθεση σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ: Ενοχοι και οι τέσσερις για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Στο άκουσμα της ετυμηγορίας, οι χιλιάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το Εφετείο, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Δυστυχώς όμως, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, γνωστοί προβοκάτορες –«διαδηλωτές» με ρόπαλα και μάσκες– άρχισαν να επιτίθενται σε αστυνομικούς που είχαν επιστρατευτεί για την ασφάλεια του χώρου, με συνέπεια να ακολουθήσει ρίψει χημικών και αυτή η μεγαλειώδης ειρηνική διαδήλωση να διαλυθεί με επεισοδιακό τρόπο.

H Mάγδα Φύσσα, μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, τη στιγμή της ετυμηγορίας για τους χρυσαυγίτες. Αυτά τα πεντέμισι χρόνια ήταν κάθε μέρα στο δικαστήριο

Μάγδα Φύσσα: Παύλο, γιε μου, τα κατάφερες!

Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου για τη  Χρυσή Αυγή και τα πολιτικά στελέχη της (πρώην και νυν) ο κόσμος, τόσο στο ακροατήριο όσο και έξω από το Εφετείο, ξέσπασε σε επευφημίες και χειροκροτήματα.

Μέσα στη δικαστική αίθουσα τα βλέμματα στράφηκαν αμέσως πάνω στη Μάγδα Φύσσα που αναφώνησε δικαιωμένη έπειτα από 7 και πλέον χρόνια αγώνα κατά των νεοναζιστών της ΧΑ: «Ο Παύλος τα κατάφερε! Γιε μου»…

Πηγή: https://www.protagon.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Παραίτηση αντιδημάρχου Νίκης Κατωπόδη
Επομενο αρθρο
Αυτοί που στάθηκαν απέναντι στη Χρυσή Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.