HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕισηγήσεις επί θεμάτων της αριθμ. 10ης/2015 συνεδρίασης του Δ.Σ. Δήμου Λευκάδας

Εισηγήσεις επί θεμάτων της αριθμ. 10ης/2015 συνεδρίασης του Δ.Σ. Δήμου Λευκάδας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
www.lefkada.gov.gr
τηλ. 2645360500
Λευκάδα, 8 Ιουνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προς καλύτερη ενημέρωση των δημοτών ακολουθούν οι εισηγήσεις επί θεμάτων της αριθμ. 10ης/2015 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα επισυνάπτονται οι ακόλουθες εισηγήσεις:

ΘΕΜΑ 3ο: Απόφαση Δ.Σ. για έγκριση μελέτης του έργου: «Έργα δασικής αναψυχής σε δασική έκταση στη θέση Πόρτο Κατσίκι Δ.Ε. Απολλωνίων Δήμου Λευκάδας».
Εισηγητής: Χρήστος Κατηφόρης, Αντιδήμαρχος

ΘΕΜΑ 4ο: Απόφαση Δ.Σ. για έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Λευκάδας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου για την εκτέλεση του έργου «Έργα δασικής αναψυχής σε δασική έκταση στο Πόρτο Κατσίκι Δ.Ε. Απολλωνίων Δήμου Λευκάδας».
Εισηγητής: Χρήστος Κατηφόρης, Αντιδήμαρχος

ΘΕΜΑ 6ο: Απόφαση Δ.Σ. για επιβολή τέλους επί ακαθαρίστων εσόδων, κέντρων διασκέδασης και συναφών καταστημάτων σε περιοχές όπου δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων (σχετ. η αρ. 110/2015 απόφαση Ο.Ε.).
Εισηγητής: Μάρκος Νικητάκης, Αντιδήμαρχος

ΘΕΜΑ 8ο: Απόφαση για την δημοπράτηση της παραγωγής αβγοτάραχου από τις Λ/θ Στενού Λευκάδας, αλιευτικής περιόδου 2015- 2016.
Εισηγητές: Μάρκος Νικητάκης, Αντιδήμαρχος
Άγγελος Παπαδόπουλος, υπάλληλος Αυτοτ. Τμήμ. Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ 10ο: Ενημέρωση Δ.Σ. για το Τουριστικό Περίπτερο του Κάστρου.
Εισηγητής: Κων/νος Βλάχος, Πρόεδρος Δ.Λ.Τ.Λ.

ΘΕΜΑ 11Ο: Απόφαση Δ.Σ. για δωρεάν παραχώρηση πρώην Δημοτικού Σχολείου Βλυχού σε πολιτιστικό σύλλογο Γενίου- Βλυχού «ΘΕΑΛΟΣ»
Εισηγητής: Γεώργιος Φίλιππας, Πρόεδρος Δ.Ε.Π.

ΘΕΜΑ 12ο: Απόφαση Δ.Σ. για κατανομή πιστώσεων στις σχολικές επιτροπής Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης για λειτουργικές δαπάνες σχολείων έτους 2015.
Εισηγητής: Γεώργιος Φίλιππας, Πρόεδρος Δ.Ε.Π.

ΘΕΜΑ 13Ο: Aπόφαση Δ.Σ για έγκριση επιχορήγησης και διάθεσης πίστωσης: α) Στους πολιτιστικούς συλλόγους «ΟΙ ΣΚΑΡΟΙ» και «ΦΩΤΕΙΝΟΣ». β) Στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στο Λιβάδι Καρυάς.
Εισηγητής: Αθανάσιος Περδικάρης, Αντιδήμαρχος

ΘΕΜΑ 15ο: Απόφαση Δ.Σ. για κατανομή πιστώσεων για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας έτους 2015.
Εισηγητής: Πάνος Γαζής, Εντεταλμένος Σύμβουλος

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΝΤ/ΡΧΟΥ Χ. ΚΑΤΗΦΟΡΗ

Έχοντας υπόψη :
Τον Ν. 3669/08 περί δημοσίων έργων

Τον Ν. 3316/2005 περί ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων , εκπονήσεις μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις .Τον Ν. 998/1979

Ο Δήμος Λευκάδας προέβη στην σύνταξη μελέτης με τον τίτλο «Έργα Δασικής Αναψυχής σε δασική έκταση στη θέση «Πορτο Κατσίκι». Η μελέτη αφορά τη διαμόρφωση τμήματος γηπεδικής έκτασης 543 τ.μ.το οποιο βρίσκεται στην θέση «Πόρτο Κατσίκι» εκεί όπου σήμερα λειτουργούν καντίνες και έχει ασφαλτοστρωθεί ο περιβάλλοντας χώρος .

Οι τεράστιες πιέσεις ζήτησης υπηρεσιών τουρισμού λόγω της παραλίας Πορτο Κατσίκι , καθιστούν επιβεβλημένη την ανάγκη διαχείρισης του χώρου .

Με την παρούσα μελέτη προβλέπονται εργασίες κατασκευής 3 ξύλινων οικίσκων, οι οποίοι θα πακτωθούν πάνω σε βάση σκυροδέματος, όπως από τη μελέτη προβλέπεται .

Σύνοδες εργασίες αναφέρονται στη σελ.14 της μελέτης . Ενδεικτικά αναφέρονται εκσκαφή- φρεζάρισμα ασφαλτικού οδοστρώματος (στα σημεία φθοράς του) λιθόστρωση, σκυροδεματα κ.λ.π.
Εισηγούμαι την έγκριση της μελέτης από το Δ.Σ. Δήμου Λευκάδας η οποία συντάχθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμου Λευκάδας και θεωρήθηκε από την Δ/νση δασών Νομού Λευκάδας .

Ο εισηγητής

ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΝΤ/ΡΧΟΥ Χ. ΚΑΤΗΦΟΡΗ

Έχοντας υπόψη τις διαταξεις :
Ν.Δ. 86/1969 περί δασικού κώδικα
Ν. 998/1979 περί προστασίας δασών και δασικών εν γενει , εκτάσεων της χώρας.
Ν. 3208/2003 προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Ο Δήμος Λευκάδας προκειμενου να εκτελέσει το έργο: «Έργα Δασικής αναψυχής σε δασική έκταση στη θέση Πόρτο Κατσίκι Τ.Κ.Αθανίου Δημοτικής Ενότητας Απολλωνίων Δήμου Λευκάδας, επί τη βάση της συνταχθείσας από αυτόν μελέτης και θεωρηθήσας από την Δ/νση δασών Νομού Λευκάδας πρέπει να προβεί σε προγραμματική σύμβαση με την αποκεντρωμένη Δ/ση Πελ/νήσου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Ιονίων Νήσων .

Η προγραμματική σύμβαση αυτή προβλέπεται από την ως άνω ειρημένη νομοθεσία ,λόγω του ότι ο προβλεπόμενος χώρος ιδιοκτησίας του Δήμου Λευκάδας έχει κηρυχθεί ως αναδασωτέα έκταση και στην συνέχεια έγινε άρση του καθεστώτος αυτού . Εισηγούμαι την έγκριση της προγραμματικής ,σύμβασης μεταξύ Δήμου Λευκάδας και Αποκεντρωμένης Δ/σης Πελ/νου – Δυτικής Στερεάς και Ιονίων Νήσων .

Ο εισηγητής

ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Από το πρακτικό της με αριθ. 14/2015 Συνεδρίασης
της Oικονομικής Επιτροπής
του Δήμου Λευκάδας

Αριθ. Απόφ: 110/2015

Στην Λευκάδα και στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου σήμερα στις 15 του μήνα Μαΐου του έτους 2015, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00, ήλθε σε τακτική συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μετά την αριθ. πρωτ. 8703/11-5-2015 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου της, η οποία επιδόθηκε νόμιμα με αποδεικτικό στα μέλη, σύμφωνα με τις δ/ξεις του άρθρου 75 παρ.6 του Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης».

Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία, δηλαδή σε σύνολο εννέα (9) μελών βρέθηκαν παρόντα τα παρακάτω έξι (6) μέλη, άρχισε η Συνεδρίαση.

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                                                     ΑΠΟΝΤΕΣ

1. Νικητάκης Μάρκος (Πρόεδρος)1. Καρφάκη Μαριάννα
2. Γκογκάκης Γρηγόριος2. Σταματέλου Δήμητρα
3. Γιαννιώτης Οδυσσέας3. Ζουριδάκης Ευτύχιος
4. Βλάχος Κων/νος4.
5. Σέρβος Κων/νος
6. Χαλικιάς Ευάγγελος

Στη συνεδρίαση, κλήθηκε το 1ο αναπληρωματικό μέλος της Ο.Ε. κ Χαλικιάς Ευάγγελος, στη θέση του κ. Ηλία Κοντογεώργη, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας.
Τα πρακτικά τηρήθηκαν από την δημοτική υπάλληλο και αναπληρώτρια γραμματέα της Οικονομικής Επιτροπής, Ασπασία Σούνδια, του κλάδου ΔΕ1 Διοικητικού.

ΘΕΜΑ 3ο εκτός ημερήσιας διάταξης:
Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής για επιβολή του τέλους σε περιοχές όπου δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων.
Εισηγητής: Νικητάκης Μάρκος, Πρόεδρος Ο.Ε.

Η Οικονομική Επιτροπή ομόφωνα αποφασίζει την συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης σχετικά με την επιβολή του τέλους σε περιοχές όπου δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ο.Ε. κ. Νικητάκης Μάρκος, ο οποίος διάβασε την εισήγηση της υπηρεσίας η οποία έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν.2539/97, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 23 του N. 3756/09 επιβάλλεται υπέρ των δήμων και κοινοτήτων στην περιφέρεια των οποίων ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, τέλος σε ποσοστό 0,5% στα ακαθάριστα έσοδα των:
α) κάθε είδους, μορφής και ονομασίας καταστημάτων στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός του καταστήματος ή σε πακέτο, φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα, εφόσον κατά την άδεια που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα εντός ή και εκτός του καταστήματος,
β) ζυθοπωλείων και μπαρ ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας,
γ) καντινών.
δ) τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα των πιο πάνω περιπτώσεων που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας, καθώς και τα οργανωμένα τμήματα των SUPΕR MARKΕTS, στα οποία πωλούνται έτοιμα φαγητά.
Εξαιρούνται από τη ρύθμιση του 0,5% τα έσοδα από επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός Καζίνο.

Προκειμένου για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης (καμπαρέ, νάιτ κλαμπ, κοσμικές ταβέρνες, μπουάτ) και χορευτικά κέντρα με μουσική. Το ανωτέρω τέλος επιβάλλεται σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%).

Στους δήμους στην περιοχή των οποίων δεν ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, το ανωτέρω τέλος μπορεί (προαιρετικά) να επιβάλλεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου.
Αν σε τμήμα δήμου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ειδικά και μόνο για το τμήμα αυτό εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν τους δήμους που έχουν σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Επιβάλλεται δηλαδή ανάλογα με την περίπτωση τέλος σε ποσοστό 0,5% ή 5%.

Τα ανωτέρω τέλος (0,5%) μπορεί να επιβάλλεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου και στις παρακάτω κατηγορίες καταστημάτων:
α. Τουριστικών ειδών.
β. Ειδών λαϊκής τέχνης.
γ. Ενθυμίων και δώρων.
δ. Ενοικιάσεως σκαφών αναψυχής τοπικού χαρακτήρα, θαλάσσιων ποδηλάτων, ιστιοσανίδων, ειδών χρησιμοποιούμενων στην παραλία.
ε. Ειδών που χρησιμοποιούνται στη θάλασσα από τους λουόμενους.
στ. Ειδών “σπορ”, “σκι” και “ορειβασίας”.
ζ. Σχολών εκμάθησης θαλάσσιων σπορ.
η. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων.

Η επιβολή του τέλους 0,5% για τις παραπάνω κατηγορίες κρίνεται επιβεβλημένη λόγω των αυξημένων αναγκών που προέρχονται από την τουριστική κίνηση και την επιβάρυνση που δέχεται η περιοχή, λόγω των επισκεπτών. Σε κάθε περίπτωση οι απαιτούμενοι πόροι για την κάλυψη των δημιουργουμένων επιπλέον αναγκών σε κρίσιμους τομείς όπως η καθαριότητα, το δίκτυο φωτισμού, η ανάπτυξη υποδομών (έργα οδοποιίας, εξωραϊσμοί πλατειών και κοινόχρηστων χωρων, έργα αναπλάσεων, υποδομές σε παραλίες κλπ), επιτάσσουν την επιβολή του τέλους.

Στο Δήμο μας το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων δεν εφαρμόζεται του σε όλη του την έκταση.

Με την περίπτωση ζ της παρ. 1 του άρθρου 72 του ν. 3852/10 ορίζεται ότι η οικονομική επιτροπή εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο την επιβολή τελών, δικαιωμάτων και εισφορών. Συνεπώς για τη λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί επιβολής τελών, δικαιωμάτων και εισφορών απαιτείται μετά την 1/1/2011 η προηγούμενη εισήγηση της οικονομικής επιτροπής.

Κατόπιν των παραπάνω,
ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ
Α. Την επιβολή του τέλους επί ακαθάριστων εσόδων κέντρων διασκέδασης και συναφών καταστημάτων που βρίσκονται μέσα στα όρια του Δήμου Λευκάδας.
Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 20 του Ν.2539/97 σε συνδυασμό με την παρ. 2 του άρθρου 23 του N. 3756/09, το τέλος ανέρχεται σε ποσοστό:
– σε ποσοστό 0,5% στα ακαθάριστα έσοδα των:
α) κάθε είδους, μορφής και ονομασίας καταστημάτων στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός του καταστήματος ή σε πακέτο, φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα, εφόσον κατά την άδεια που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα εντός ή και εκτός του καταστήματος,
β) ζυθοπωλείων και μπαρ ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας,
γ) καντινών.
δ) τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα των πιο πάνω περιπτώσεων που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας, καθώς και τα οργανωμένα τμήματα των SUPΕR MARKΕTS, στα οποία πωλούνται έτοιμα φαγητά.
Εξαιρούνται από τη ρύθμιση του 0,5% τα έσοδα από επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός Καζίνο
– σε ποσοστό 5% προκειμένου για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης (καμπαρέ, νάιτ κλαμπ, κοσμικές ταβέρνες, μπουάτ) και χορευτικά κέντρα με μουσική.
– σε ποσοστό 0,5% στα ακαθάριστα έσοδα των καταστημάτων:
α. Τουριστικών ειδών.
β. Ειδών λαϊκής τέχνης.
γ. Ενθυμίων και δώρων.
δ. Ενοικιάσεως σκαφών αναψυχής τοπικού χαρακτήρα, θαλάσσιων ποδηλάτων, ιστιοσανίδων, ειδών χρησιμοποιούμενων στην παραλία.
ε. Ειδών που χρησιμοποιούνται στη θάλασσα από τους λουόμενους.
στ. Ειδών “σπορ”, “σκι” και “ορειβασίας”.
ζ. Σχολών εκμάθησης θαλάσσιων σπορ.
η. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων.»

Μετά από διαλογική συζήτηση, η Ο.Ε. αφού άκουσε τον Πρόεδρό της και έλαβε υπόψη της:
– Το άρθρο 72 του Ν.3852/10.
– Την παραπάνω εισήγηση, ομόφωνα, αποφασίζει:
Α. Την επιβολή του τέλους επί ακαθάριστων εσόδων κέντρων διασκέδασης και συναφών καταστημάτων που βρίσκονται μέσα στα όρια του Δήμου Λευκάδας.
Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 20 του Ν.2539/97 σε συνδυασμό με την παρ. 2 του άρθρου 23 του N. 3756/09, το τέλος ανέρχεται σε ποσοστό:
– σε ποσοστό 0,5% στα ακαθάριστα έσοδα των:
α) κάθε είδους, μορφής και ονομασίας καταστημάτων στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός του καταστήματος ή σε πακέτο, φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα, εφόσον κατά την άδεια που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα εντός ή και εκτός του καταστήματος,
β) ζυθοπωλείων και μπαρ ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας,
γ) καντινών.
δ) τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα των πιο πάνω περιπτώσεων που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας, καθώς και τα οργανωμένα τμήματα των SUPΕR MARKΕTS, στα οποία πωλούνται έτοιμα φαγητά.
Εξαιρούνται από τη ρύθμιση του 0,5% τα έσοδα από επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός Καζίνο
– σε ποσοστό 5% προκειμένου για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης (καμπαρέ, νάιτ κλαμπ, κοσμικές ταβέρνες, μπουάτ) και χορευτικά κέντρα με μουσική.
– σε ποσοστό 0,5% στα ακαθάριστα έσοδα των καταστημάτων:
α. Τουριστικών ειδών.
β. Ειδών λαϊκής τέχνης.
γ. Ενθυμίων και δώρων.
δ. Ενοικιάσεως σκαφών αναψυχής τοπικού χαρακτήρα, θαλάσσιων ποδηλάτων, ιστιοσανίδων, ειδών χρησιμοποιούμενων στην παραλία.
ε. Ειδών που χρησιμοποιούνται στη θάλασσα από τους λουόμενους.
στ. Ειδών “σπορ”, “σκι” και “ορειβασίας”.
ζ. Σχολών εκμάθησης θαλάσσιων σπορ.
η. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων.
Η παρούσα απόφαση να σταλεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό: 110/2015.
Συντάχθηκε το πρακτικό και υπογράφεται ως ακολούθως.

Ο Πρόεδρος Τα Μέλη

ΝΙΚΗΤΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

Απόφαση Δ.Σ. για τη Δημοπράτηση της παραγωγής Αβγοτάραχου από τις Λ/θ Στενού Λευκάδας, Αλιευτικής Περιόδου 2015 – 2016.

Το «Αβγοτάραχο Λευκάδας», είναι ένα φυσικό, παραδοσιακό αλιευτικό έδεσμα το οποίο παράγεται από τις ωοθήκες του είδους Mugil cephalus (κοινώς κέφαλος).
Η παραγωγή Αβγοτάραχου από τις Λιμνοθάλασσες Στενού Λευκάδας, αποτελεί ένα ιδιαίτερο μέγεθος για αυτές. Η μέση ετήσια παραγωγή του τα τελευταία δέκα επτά (17) χρόνια κυμαίνεται σε 1142 τεμάχια που αντιστοιχούν σε 288 kgr και έσοδα (20.946,99 € σε κερωμένη μορφή – 14.842,17 € νωπή μορφή) 17.715,03 €.
Η διακύμανση της παραγωγής (ανομοιομορφία) είναι χαρακτηριστικό του εκτατικού συστήματος διαχείρισης των Λιμνοθαλασσών. Παρακάτω παρατίθεται Πίνακας και Γράφημα, που εμφανίζει την εικόνα που παρουσιάζει το Αυγοτάραχο στην παραπάνω χρονοσειρά.
Επιπλέον πρέπει να αναφερθεί πως από το 2006 και μετά η συνολικά παραγόμενη ποσότητα αβγοτάραχου, διατίθεται κατόπιν δημοπρασίας σε νωπή μορφή, επειδή ο Δήμος Λευκάδας μη διαθέτοντας Σύγχρονη Μονάδα Παραγωγής, αδυνατεί να παράξει ένα προϊόν αντάξιο της υψηλής διατροφικής του αξίας.

Βάση των παραπάνω, ζητείται η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη Δημοπράτηση της παραγωγής Αβγοτάραχου Αλιευτικής Περιόδου 2015 – 2016. Η Οικονομική Επιτροπή θα καταρτίσει τους όρους διακήρυξης της Δημοπρασίας.

Ο Εισηγητής
Άγγελος Παπαδόπουλος
Ιχθυολόγος
Υπάλληλος Δήμου Λευκάδας

ΘΕΜΑ : Ενημέρωση για το τουριστικό περίπτερο του Κάστρου

Το τουριστικό περίπτερο του Κάστρου, έργο πρωτοποριακό για την εποχή του, τις περασμένες δεκαετίες έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κοινωνική, πολιτιστική, τουριστική και γενικότερη ψυχαγωγία των κατοίκων και τουριστών της περιοχής μας.
Από το 2006 το περίπτερο έπαψε να λειτουργεί και από τότε δημιουργήθηκε ένα κενό στις προαναφερόμενες δραστηριότητες. Λόγω μακρόχρονης δικαστικής διαμάχης με τους τελευταίους παραχωρησιούχους, το κτίριο είχε εγκαταλειφθεί σε σημείο που έχει υποστεί φθορές τις οποίες το Λιμενικό Ταμείο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από ίδιους πόρους.
Μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων που έθεσε η νέα Δημοτική Αρχή ήταν η αξιοποίηση του τουριστικού περιπτέρου του Κάστρου. Λόγω της φθοράς των κτιρίων, κρίθηκε απαραίτητο, προτού το Δ.Λ.Τ. Λευκάδος προβεί σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παραχώρηση χρήσης του, να εκπονηθεί μελέτη για τη διερεύνηση της στατικής τους επάρκειας. Συγκεκριμένα, η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λευκάδας μας υπέδειξε ότι απαιτούνται δύο μελέτες: α) στατική μελέτη και β) εργαστηριακοί έλεγχοι και εδαφομηχανική μελέτη. Η επιλογή από την Δ.Τ.Υ. των συγκεκριμένων μελετών έγινε για λόγους ασφάλειας και με βάση την πρόβλεψη ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους παρέμβαση για τη στατική επάρκεια των κτιρίων.
Στη συνέχεια έπρεπε να ξεπεραστούν διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες προκάλεσαν επιπλέον καθυστερήσεις, όπως η ανάγκη αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Δ.Λ.Τ. Λευκάδος, η αδυναμία να προβούμε σε αναθέσεις μελετών λόγω έναρξης ισχύος νέου νόμου (4281/14), του οποίου η ισχύς αργότερα ανεστάλη, και τέλος η διερεύνηση για την ύπαρξη περαιτέρω αξιώσεων από τους προηγούμενους παραχωρησιούχους, από την οποία δεν προέκυψε κάτι σχετικό.
Το Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ. Λευκάδος στις 23-04-2015 ανέθεσε την εκπόνηση των μελετών έναντι του ποσού των € 5.000 για τη στατική μελέτη και € 9.300 για την εδαφομηχανική μελέτη και τους εργαστηριακούς ελέγχους. Μετά τον έλεγχο νομιμότητας των σχετικών αποφάσεων του Δ.Σ. από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Λ. στις 22-05-2015 υπέγραψε τις σχετικές συμβάσεις. Η προθεσμία παράδοσης των μελετών ορίστηκε σε 30 ημέρες.
Μετά την υποβολή των μελετών, τη θεώρησή τους από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και την έγκριση των εργασιών (που θα προβλέπονται από τις μελέτες) από το Υπουργείο Ναυτιλίας, η Υπηρεσία μας θα προβεί σε δημοπρασία για την παραχώρηση της χρήσης των κτιρίων του τουριστικού περιπτέρου. Η διακήρυξη της δημοπρασίας θα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, την προϋπόθεση ότι ο πλειοδότης θα αναλάβει να εκτελέσει τις εργασίες που θα προβλέπονται από τις μελέτες για την επισκευή των κτιρίων και θα επωμισθεί το σχετικό κόστος. Οι όροι της διακήρυξης (μεταξύ των οποίων και το ύψος του ανταλλάγματος) θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις μελέτες.

Ο Πρόεδρος του
Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Προς: Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λευκάδας

ΘΕΜΑ: Απόφαση Δ.Σ. για παραχώρηση πρώην Δημοτικού Σχολείου Τ.Κ. Βλυχού στον πολιτιστικό σύλλογο Βλυχού-Γενίου «ΘΕΑΛΟΣ».

Με την παρ.4 του άρθρου 94 του Ν. 3852/2010 στοιχείο 24 ο καθορισμός κοινωφελούς χρήσης των σχολείων σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας τους είναι πλέον αρμοδιότητα των Δήμων.
Με τις δ/ξεις του άρθρου 41 παρ.3 του Ν. 1566/85, ορίζεται ότι «τα σχολικά κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται για στέγαση δημοσίων σχολείων μπορεί να διατεθούν ύστερα από πρόταση της οικείας δημοτικής ή κοινοτικής επιτροπής παιδείας για άλλες χρήσεις κοινής ωφέλειας, εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος σοβαρών φθορών και ζημιών και υπό τον όρο της διατήρησης του διδακτηρίου για το σκοπό που προορίζεται.»
Με τις δ/ξεις του άρθρου 185 παρ. 2 του Ν. 3463/2006 (ΔΚΚ) επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα.
Σύμφωνα με τις δ/ξεις του άρθρου 84 του Ν. 3852/2010 παρ.1 περ. στ, το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Βλυχού διατύπωσε την σύμφωνη γνώμη του με την αρ. 2/2015 ομόφωνη απόφασή του, για την παραχώρηση αίθουσας του πρώην δημοτικού σχολείου Βλυχού, στον πολιτιστικό σύλλογο Βλυχού-Γενίου «ΘΕΑΛΟΣ».
Με την αρ. 4/2015 απόφασή της, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας ομόφωνα συμφωνεί για την παραχώρηση του πρώην δημοτικού σχολείου Βλυχού στον πολιτιστικό σύλλογο Βλυχού-Γενίου «ΘΕΑΛΟΣ». Η παραχώρηση γίνεται μέχρι αλλαγής χρήσης ή εξυπηρέτησης αναγκών του Δήμου.
Εισηγούμαι
την δωρεάν παραχώρηση του πρώην Δημοτικού Σχολείου Βλυχού, στον πολιτιστικό σύλλογο Βλυχού-Γενίου «ΘΕΑΛΟΣ».
Η παραχώρηση γίνεται μέχρι αλλαγής χρήσης ή εξυπηρέτησης αναγκών του Δήμου.

Λευκάδα 27/5/2015
Ο πρόεδρος Δ.Ε.Π.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ

Α π ό σ π α σ μ α
Από το πρακτικό της με αριθ:3/2015
Συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

Αριθ.απόφασης: 07/2015

Στη Λευκάδα και στο Δημοτικό κατάστημα Λευκάδας σήμερα στις 19 του μήνα Μαΐου του έτους 2015, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00 , ήλθε σε τακτική συνεδρίαση η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας μετά την αριθ.πρωτ.08/13-05-2015 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου της, η οποία επιδόθηκε νόμιμα στα μέλη.
Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία, δηλαδή σε σύνολο οκτώ(8) μελών βρέθηκαν παρόντα τα παρακάτω επτά (7) μέλη, άρχισε η Συνεδρίαση επί των θεμάτων ημερήσιας διάταξης.

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟΝΤΕΣ

1) Φίλιππας Γεώργιος, Πρόεδρος 1.Στάμου Αναστάσιος,
2) Κώτσης Νικόλαος, τακτικό μέλος τακτικό μέλος
3) Σταματέλος Νίκος, αναπληρωματικό μέλος
4) Σκιαδαρέσης Σωτήριος, τακτικό μέλος
5) Βλάχος Ηλίας, τακτικό μέλος
6) Αργύρη Ευαγγελία, τακτικό μέλος
7) Χαλκιοπούλου Αιμιλία, τακτικό μέλος

α) Το τακτικο μέλος κος Κώτσης Νικόλαος προσήλθε πριν τη συζήτηση του 2ου θέματος της Η.Δ.
β) ο κος Σταματέλος Νικόλαος είναι αναπληρωτής του τακτικού μέλους, κας Λιβιτσάνου Γεωργίας.

ΘΕΜΑ 4ο Η.Δ.: «Κατανομή πιστώσεων στις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για λειτουργικές δαπάνες σχολείων, έτους 2015»

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Φίλιππας Γεώργιος, Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της ΔΕΠ κος Φίλιππας Γεώργιος είπε τα εξής:

«Σύμφωνα με τα άρθρα 41 και 50 παρ. 3 Ν.1566/1985 και το άρθρο 2 υπ’αριθ. απόφαση Υπ.Ε.Π.Θ. Δ4/86 (ΦΕΚ 81/13.02.1986 τεύχος Β’) η δημοτική ή κοινοτική επιτροπή παιδείας, εισηγείται στο δήμαρχο ή πρόεδρο κοινότητας και στο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο θέματα σχετικά με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την κατανομή των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, την ίδρυση, κατάργηση και συγχώνευση σχολείων και παρακολουθεί την ανέγερση των σχολικών κτιρίων, την επισκευή και συντήρηση τους, καθώς και το έργο των σχολικών επιτροπών.
Με τη με αριθμ.11830/02-04-2015 (ΑΔΑ: Β57Ε465ΦΘΕ-9ΝΗ)απόφαση του Υπ.Εσωτερικών κατανέμεται από τον λογαριασμό του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων για κάλυψη λειτουργικών και λοιπών δαπανών», ποσό 25.000.000,00 σε όλους του Δήμους της Χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητάς τους.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή στον Δήμο Λευκάδας κατανέμεται το ποσό των 63.881,10 ευρώ.
Με το με αριθμ. 48784-07/04/2015 έγγραφο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αναγγέλλεται η πίστωση του ποσού των 63.785,28 ευρώ στην Τράπεζα ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ για τις λειτουργικές δαπάνες σχολείων σύμφωνα με την Β’ κατανομή έτους 2015.
Ο πρόεδρος της ΔΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη:
1.Τον αριθμό μαθητών ανά σχολείο,
2.Τις ιδιαιτερότητες των επιμέρους σχολικών μονάδων (Νηπιαγωγεία, Ειδικά Σχολεία, Μουσικό Σχολείο, ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ καθώς και το Δημοτικό Σχολείο Καλάμου),
3.Τις ελάχιστες ανελαστικές δαπάνες (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Είδη καθαριότητας, γραφική ύλη και ειδικά αναλώσιμα υλικά) που είναι απαραίτητα για την λειτουργία των σχολείων,
4.Την κατανομή ίσων ποσών ανά μαθητή ανά κατηγορία σχολείων όπως προκύπτει από τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας,
5.Τα αποθέματα των δύο Σχολικών Επιτροπών και ειδικότερα:
Α) Αποθεματικό Σχολικής Επιτροπής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης :36.315,50 €
Β) Αποθεματικό Σχολικής Επιτροπής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης :27.469.78 €

6.Το συνολικό πιστούμενο ποσό των 63.785,28 €

Εισηγούμαι την παρακάτω κατανομή πιστώσεων

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΣΥΝΟΛΟ
36.315,50 27.469.78 € 63.785,28 €

Μετά τα ανωτέρω και την διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, η ΔΕΠ

Ομόφωνα αποφασίζει

-Υπέρ της κατανομής της πίστωσης συνολικού ποσού 63.785,28 ευρώ για λειτουργικές δαπάνες τις Σχολικές Επιτροπές ως εξής:

• Πίστωση ποσού τριαντα έξι χιλιαδες τριακόσια δεκα πέντε ευρω και πενήντα εκατοστα του ευρω ( 36.315,50 €) στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Λευκάδας.
• Πίστωση ποσού είκοσι επτα τετρακόσια εξηντα εννια ευρω και εβδομήντα οκτω εκατοστα του ευρωτριάντα (27.469,78 €) στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Λευκάδας.

Συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως έχει:

Η απόφαση αυτή πήρε τον αριθμό 7/2015

Ο Πρόεδρος Τα Μέλη
όπως αναφέρονται παραπάνω

Φίλιππας Γεώργιος

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Aπόφαση Δ.Σ για έγκριση επιχορήγησης και διάθεσης πίστωσης: α) Στους πολιτιστικούς συλλόγους «ΟΙ ΣΚΑΡΟΙ» και «ΦΩΤΕΙΝΟΣ». β) Στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στο Λιβάδι Καρυάς.
Εισηγητής: Θανάσης Π. Περδικάρης, Αντιδήμαρχος
‘Έχοντας υπόψη:
«Σύμφωνα με το άρθρο 158 παρ.3 του Δημοτικού Κώδικα (Ν. 3463/2006) «Πιστώσεις που είναι γραμμένες στους οικείους κωδικούς αριθμούς του Πρ/σμού του Δήμου μπορεί να διατεθούν, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις πληρωμές δαπανών, που αφορούν:
α) Εθνικές ή τοπικές γιορτές ή άλλες ιδίως πολιτιστικές, μορφωτικές, ψυχαγωγικές, αθλητικές εκδηλώσεις, συνέδρια και συναντήσεις που οργανώνει ο Δήμος, εφόσον σχετίζονται με την εδαφική του περιφέρεια και συνδέονται με την προαγωγή των κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων ή των πολιτιστικών και πνευματικών ενδιαφερόντων των κατοίκων του.
β) Όμοιες εκδηλώσεις που οργανώνουν άλλοι φορείς και συμμετέχει ο Δήμος» .
Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 202 παρ. 1 του Δημοτικού Κώδικα ( Ν. 3463/2006) «Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου περιλαμβανομένων και των εκκλησιαστικών, σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους που έχουν την έδρα τους εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, σε τοπικά παραρτήματα οργανώσεων πανελλήνιας δράσης που αναπτύσσουν κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, καθώς και σε πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στους οικείους Δήμους για την πραγματοποίηση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η απόφαση λαμβάνεται εφόσον έχει εγγραφεί σχετική πίστωση στον οικείο προϋπολογισμό για το σκοπό αυτό, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα και μισό εκατοστό (1,5%) των τακτικών εσόδων του, εκτός εάν τα ποσά των χορηγούμενων ενισχύσεων από τους Δήμους προς τους παραπάνω φορείς προέρχονται από έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις……».
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «ΟΙ ΣΚΑΡΟΙ» και «ΦΩΤΕΙΝΟΣ» έχουν υποβάλλει αιτήματα για να επιχορηγηθούν προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις το έτος 2015, προτείνοντας ως συνδιοργανωτή τον Δήμο μας, όπως σχετικά συζητήσαμε και αποφασίσαμε με την 89/2015 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στο Λιβάδι Καρυάς με το αρ. 90/23.3.2015 έγγραφο ζητά οικονομική ενίσχυση από το Δήμο για την αναστήλωση τμήματος κελιών της Μονής, με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στα 18.800 ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω εισηγούμαι τα εξής:
Α_ 1. Σε συνέχεια της με αριθμό 89/2015 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου προτείνω την επιχορήγηση των Πολιτιστικών Συλλόγων «ΟΙ ΣΚΑΡΟΙ» και «ΦΩΤΕΙΝΟΣ» προκειμένου να συνδιοργανώσουν με το Δήμο μας τις εκδηλώσεις που αναφέρονται στην παραπάνω Απόφαση. Πρόκειται για συμπληρωματικές επιχορηγήσεις που είχαν προβλεφθεί αλλά προέκυψαν τώρα λόγω της αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού και οι οποίες ανέρχονται στα εξής ποσά: α) 600 ευρώ για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νικιάνας «ΟΙ ΣΚΑΡΟΙ» β) 600 ευρώ γοα τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σφακιωτών «ΦΩΤΕΙΝΟΣ»
2. Προτείνω να αποδεχθούμε το σχετικό αίτημα και να επιχορηγήσουμε την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στο Λιβάδι της Καρυάς με το ποσό των 2.000 ευρώ για την αναστήλωση της ΝΔ πλευράς των κελιών.
Β._ Την έγκριση διάθεσης πίστωσης ποσού 3.200 ευρώ σε βάρος του Κ.Α.Ε. 00-6735 (Επιχορηγήσεις σε Πολιτιστικούς Συλλόγους – Σωματεία) του προϋπολογισμού του Δήμου Λευκάδας έτους 2015.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Σύμφωνα με τις δ/ξεις του άρθρου 4 της αρ. ΔΗΔ/Φ.40/1057/15 (ΦΕΚ 116 Β/21-1-2015):
Κάθε πράξη έγκρισης επιχορήγησης από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προς Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Ιδρύματα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και λοιπούς μη κερδοσκοπικούς φορείς φέρει σε εμφανές σημείο, την εξής σημείωση:
«Σε περίπτωση που το ποσό των συνολικών επιχορηγήσεων από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υπερβεί τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ συνολικά ετησίως, οι επιχορηγούμενοι φορείς οφείλουν να αναρτούν στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια τα στοιχεία των δαπανών οι οποίες αφορούν στα ποσά των επιχορηγήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 10 Β Ν. 3861/2010 όπως προστέθηκε με το άρθρ. 16 Ν. 4305/2014»

Ο Εισηγητής

Θανάσης Π. Περδικάρης
Αντιδήμαρχος

Προηγουμενο αρθρο
Φιλοδωρήματα 120 εκατ. ευρώ θα αφήσουν φέτος οι τουρίστες στην Ελλάδα
Επομενο αρθρο
Άγνωστοι βανδάλισαν με γκράφιτι την ιστορική σπηλιά Παπανικολή στο Μεγανήσι (ανανέωση)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.