HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕλάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Με ποια κριτήρια θα δίνεται και πώς θα καταβάλλεται

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Με ποια κριτήρια θα δίνεται και πώς θα καταβάλλεται

Εντός του Οκτωβρίου θα αρχίσει η εξάμηνη πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΗΔΙΚΑ και τα χρήματα θα καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Μέσα στο 2015 το μέτρο θα εφαρμοστεί σε περίπου 700.000 δικαιούχους, με κόστος 1 δισ. ευρώ. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στις 17 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας Ι. Βρούτση, ο νέος θεσμός θα εφαρμοσθεί ως εξής:

Εισοδηματικά κριτήρια

Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα θα λαμβάνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του πραγματικού εισοδήματος από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση. Σημειώνεται πως πραγματικό εισόδημα θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών – μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/11 – συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και των άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από φόρο η φορολογείται με ειδικό τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνονται: αντικειμενική δαπάνη και τεκμήρια διαβίωσης, το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο καθώς και ποσά από πηγές κατάρτισης, η διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο και το εξωιδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται από το κράτος. Για παράδειγμα, αν ένα ζευγάρι έχει ετήσιο πραγματικό εισόδημα 1.200 ευρώ, το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από το αρχικό ποσό της επιδότησης (δηλαδή 4.200 ευρώ) και η οικογένεια θα λάβει 3.000 ευρώ για έναν χρόνο.

Περιουσιακά κριτήρια

  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικο και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο, με ανώτατο πλαφόν τα 200.000 ευρώ.
  • Η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη τα 6.000 ευρώ.
  • Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις από άτομα που έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής ΙΧ, αεροσκάφη, ελικόπτερα ΙΧ, ανεμόπτερα και πισίνες.
  • Το συνολικό ύψος καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνουν το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.

ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα αρχίσει από τους Δήμους Δράμας, Εδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Καρδίτσας, Χαλκίδας, Καλλιθέας Αττικής, Μεσολογγίου, Τρίπολης, Σύρου, Σάμου και Μαλεβιζίου Κρήτης.
Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους δήμους πιλοτικής εφαρμογής τουλάχιστον τα τελευταία δύο έτη.

Πηγή: www.tanea.gr

Προηγουμενο αρθρο
Προκήρυξη εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας περιόδου Νοεμβρίου 2014
Επομενο αρθρο
Σχολικές ποδιές: Η μάχη των τιμών και των σχεδίων μέχρι την κατάργησή τους το 1982

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.