HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕΛΜΕ Λευκάδας: Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην εκπαίδευση

ΕΛΜΕ Λευκάδας: Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην εκπαίδευση

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση εφαρμόστηκε, υπό το βάρος της πανδημίας και της αδυναμίας της κυβέρνησης να λειτουργήσει με ασφάλεια τα σχολεία, σε ηλικιακές ομάδες παιδιών στις οποίες δεν ενδείκνυται ως μέθοδος διδασκαλίας καθώς είναι μαθησιακά και παιδαγωγικά ατελέσφορη και διευρύνει τις μαθησιακές και κοινωνικές ανισότητες.

Οι οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για την καταχώρηση απουσιών, τη διενέργεια εξ αποστάσεως διαγωνισμάτων και την αξιολόγηση των μαθητών δυστυχώς δείχνουν πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αντιλαμβάνεται μια διαδικασία έκτακτης ανάγκης με όρους «κανονικότητας», δηλαδή σαν να μη συμβαίνει τίποτα ιδιαίτερο,  σαν η εκπαιδευτική διαδικασία να διεξάγεται ομαλά.

Όμως, οι άμεσα εμπλεκόμενοι (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς), που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, γνωρίζουν πως η τηλεκπαίδευση είναι μια διαδικασία με πολλά τρωτά σημεία που δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολείο. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Παιδείας θα όφειλε, αντί να προσεγγίζει με επικοινωνιακούς όρους την εκπαίδευση στον καιρό της πανδημίας, να φροντίσει ώστε να ανοίξουν τα σχολεία όσο το δυνατόν συντομότερα με όρους ασφάλειας.

Μετά από μια μακρόχρονη αναστολή λειτουργίας, τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν με όρους που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τους. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με πολυπληθή τμήματα των 20 και 25 μαθητών γιατί αυτό θα οδηγήσει εκ νέου στο κλείσιμό τους. Επομένως, τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, που προβλήθηκαν από την έναρξη του σχολικού έτους, όπως η δημιουργία ολιγομελών τμημάτων, η διενέργεια μαζικών τεστ, η ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας και η πύκνωση των μέσων μαζικής μεταφοράς, είναι επίκαιρα όσο ποτέ.

Τέλος, θεωρούμε πως το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη μείωση της εξεταστέας ύλης στη Γ΄ Λυκείου καθώς και στην αναστολή εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων και του συνυπολογισμού του βαθμού της Α΄ Λυκείου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μετά από δύο χρόνια. Τα παιδιά βιώνουν μια δύσκολη πραγματικότητα και χρειάζονται την πολύπλευρη υποστήριξή μας. Με την εμμονή του στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών, νεοφιλελεύθερων σχεδιασμών του, σε συνθήκες πανδημίας, το Υπουργείο Παιδείας δείχνει το βαθιά συντηρητικό, πατερναλιστικό και τιμωρητικό του πρόσωπο στη νέα γενιά.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Στον ίδιο ορίζοντα: Χορτάτα - Καλαμίτσι
Επομενο αρθρο
Το φανελάκι του Σωτήρη

2 Σχόλια

  1. Αγιομαυριτης
    29 Δεκεμβρίου 2020 at 15:38 — Απάντηση

    Μάλλον δε “σκέφτεσαι” για να απαντάς έτσι………..

  2. ΖΕΙΡΩΝΑΣ
    29 Δεκεμβρίου 2020 at 09:22 — Απάντηση

    Κάθε φορά που διαβάζω ανακοίνωση της ΕΛΜΕ σκέπτομαι: “Μιλάνε” άνθρωποι εδώ ή ακούω κάποιο μαγνητοφωνάκι που παίζει πάντα, χιονίσει-βρέξει, την κασέτα!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.